OraNoua.ro
Publicat în 20 februarie 2013, 19:21 / 369 elite & idei

Cristian Unteanu – Europarlamentari în 2014: „soluţia pragmatică” de la Bruxelles

Cristian Unteanu – Europarlamentari în 2014: „soluţia pragmatică” de la Bruxelles

Comisia parlamentară a votat „o soluţie pragmatică” pentru legislatura 2014-2019, bazată pe principiul „nimeni nu câştigă locuri, nimeni nu pierde mai mult de un loc”. Obiectivul a fost de a respecta Tratatul de la Lisabona în ceea ce priveşte compoziţia Parlamentului, integrând totodată deputaţii europeni croaţi după aderarea ţării lor.

Iată comunicatul de presă transmis ieri de Parlamentul European.

Conform Tratatului de la Lisabona, după alegerile din 2014 Parlamentul European trebuie să aibă 751 de membri, cu 15 mai puţin decât în prezent. Pentru a reduce cât mai mult pierderile, 12 state membre vor pierde câte un loc, iar altele nu vor câştiga niciun loc în plus. Aceasta este „soluţia pragmatică” propusă marţi de comisia pentru afaceri constituţionale. Deputaţii au cerut, de asemenea, ca o revizuire a voturilor în Consiliul de Miniştri să fie inclusă într-o reformă viitoare a tratelor Uniunii.

Această soluţie ar trebui să evite „o realocare de locuri traumatizantă, cu pierderi grele pentru statele mici şi mijlocii şi creşteri uriaşe pentru cele mari”, au spus raportorii Roberto Gualtieri (S&D, IT) şi Rafał Trzaskowski (PPE, PL). Soluţia are şi „cea mai mare probabilitate de a primi acceptul majorităţii parlamentare şi unanimitatea Consiliului”, au adăugat ei.

Scopul este de a reduce cât mai mult pierderile statelor membre, respectând totodată pe cât posibil principiul „proporţionalităţii degresive”, conform căruia deputaţii din statele membre mari reprezintă mai mulţi cetăţeni decât cei din statele mai mici.

12 state membre vor pierde câte un loc

Soluţia propusă de comisia parlamentară presupune ca România, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Suedia, Bulgaria, Irlanda, Croaţia, Lituania şi Letonia să piardă câte un loc la viitoarele alegeri europene (vezi tabelul de mai jos). Acest plan a fost aprobat cu 21 de voturi pentru, şi o abţinere.

Comisia a recomandat de asemenea (cu un vot foarte strâns, 10 voturi în favoare şi 9 împotrivă), ca Austria, şi nu Suedia, să fie printre cele 12 state care vor pierde câte un loc, aceasta fiind considerată soluţia cea mai puţin nedreaptă, luând în calcul populaţia ţării.

Malta, Luxemburg, Cipru şi Estonia vor avea în continuare câte şase locuri, numărul minim acceptat de Tratatul de la Lisabona. Numărul de locuri nu va creşte pentru niciunul dintre statele membre.

Trei locuri reduse în Germania

Restul de trei locuri din pachetul de 15 locuri care trebuie reduse vor fi tăiate din numărul de locuri alocate Germaniei. Tratatul de la Lisabona cere ca Germania să reducă numărul de la 99 la 96 (numărul maxim de locuri acceptat). Aceste trei locuri erau parte a unui aranjament tranzitoriu care urmează să expire la sfârşitul prezentei legislaturi.

În perspectiva anului 2019

Această realocare a locurilor trebuie revizuită cu suficient de mult timp înainte de începerea legislaturii 2019-2024, susţin deputaţii. Comisia parlamentară va prezenta o nouă propunere înainte de sfârşitul anului 2015, pentru a stabili un sistem durabil şi transparent pentru alocarea locurilor între statele membre „în mod obiectiv”, înainte de fiecare perioadă a alegerilor europene.

Acest sistem trebuie să se bazeze pe principiul proporţionalităţii descrescătoare, aşa încât să reprezinte orice creştere a numărului de state şi creşterile demografice, „fără a exclude posibilitatea rezervării unui număr de locuri pentru membrii aleşi pe liste transnaţionale”, au adăugat deputaţii.

Revizuirea sistemului de vot din cadrul Consiliului de miniştri

Noul sistem de alocare a voturilor în Parlament ar trebui pus în legătură cu revizuirea metodelor de vot din cadrul Consiliului de miniştri, ca parte a unei reforme generale a tratatelor UE. Această reformă ar trebui schiţată în cadrul unei Convenţii europene, „ţinând cont de faptul că tratatele consideră drept fundament al democraţiei în UE atât reprezentarea cetăţenilor, cât şi a statelor membre”

Nimic nou faţă de ce ştim? Dimpotrivă, multe lucruri noi care vor putea fi sămânţă de scandal. Şi chiar unul de proporţii. Iată zvonurile de ieri de la Bruxelles. Primul vorbeşte despre o viitoare foarte rapidă încercare de a demara ceea ce se aminteşte şi în textul comunicatului PE, anume o reformă generală a Tratatelor. Şi atunci se spune: dacă tot suntem puşi pe economii, de ce să nu vorbim şi despre reducerea numărului de europarlamentari şi nu numai a unei mici corecţii deja decisă în Tratatul de la Lisabona?

Pe de altă parte, priviţi la remarca despre posibilitatea rezervării unui număr de locuri pentru membrii aleşi pe listele transnaţionale, ceea ce, acum, îi va face pe mulţi  să înţeleagă sensul profund al bătăliei purtate de Laszlo Tokes (întotdeauna minimizată) de oficialii români, cea pentru impunerea Regiunii Transcarpatice, dotată acum şi cu un Parlament propriu.

În fine, era imposibil să nu apară şi sugerarea imperioasei nevoi de schimbare a principiului unanimităţii în cadrul voturilor Consiliului, piatra unghiulară a oricărei viitoare mari schimbări structurale a sistemului de putere în UE.

Că, până la această oră, europarlamentarii noştri nu s-au pronunţat e absolut firesc, aşa le stă în caracter, la fel cum n-au avut nimic de zis despre dezbaterea furtunoasă din PE. Pesemne că la altceva le stă mintea.

Dar, cu siguranţă, ceilalţi vor sări la bătaie pentru că, după cum se vede, pe zi ce trece, săbiile se ascut şi este de aşteptat să urmeze noi episoade de mare interes în paralel cu demarajul negocierilor ultimei şanse pe buget.

 

State membre Numărul de locuri   –

în prezent

Numărul de locuri – propunere Diferenţa
Germania 99 96 -3
Franţa 74 74 =
Regatul Unit 73 73 =
Italia 73 73 =
Spania 54 54 =
Polonia 51 51 =
România 33 32 -1
Olanda 26 26 =
Grecia 22 21 -1
Belgia 22 21 -1
Portugalia 22 21 -1
Republica Cehă 22 21 -1
Ungaria 22 21 -1
Suedia 20 20 =
Austria 19 18 -1
Bulgaria 18 17 -1
Danemarca 13 13 =
Slovacia 13 13 =
Finlanda 13 13 =
Irelanda 12 11 -1
Croaţia 12 11 -1
Lituania 12 11 -1
Slovenia 8 8 =
Letonia 9 8 -1
Estonia 6 6 =
Cipru 6 6 =
Luxembourg 6 6 =
Malta 6 6 =
TOTAL 766 751  

 

Sursa: Parlamentul European

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe