Matei Bogdan
Publicat în 28 septembrie 2022, 14:17 / 107 elite & idei

Cristian Unteanu: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate? Dacă da, este casus belli? Pentru cine?

Cristian Unteanu: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate? Dacă da, este casus belli? Pentru cine?

de Cristian Unteanu

Astăzi, peste câteva ore, se vor încheia referendumurile organizate sub amenințarea armelor în cele patru provincii Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Este un moment extrem de important, cu toate că rezultatele sunt deja cunoscute și poate tocmai de asta căci, în acest caz, întrebarea este: ce urmează ca etapă logică, politică și militară, pentru viitorul imediat conceput la Kremlin? Începând de mâine, rezultatele acestor referendumuri, chiar dacă declarate ilegale de cea mai mare parte a statelor lumii, în orice caz de cele democratice și care respectă legislația internațională, vor fi trimise la Moscova care, mai întâi în Duma de Stat, va lua cunoștință de „voința liber exprimată” a cetățenilor din cele patru regiuni de a-și dobândi independența față de Ucraina și a adera la Federația Rusă. Cred că nu există vreo îndoială că Duma de Stat va susține cererea și, astfel, decretul de încorporare a celor patru entități în Federația Rusă va ajunge pe masa Președintelui Putin.

Și, astfel realizează la modul practic prima dintre dimensiunile marii recuperări a URSS și a construcției Eurasiei teoretizată cu fervoare de ideologul său Alexader Dughin. Și închide un cerc, căci NOVORUSIA – „Noua Rusie” este un teritoriu anexat de Ecaterina a II-a în secolul al XVI-lea (1764): atunci, teritoriul anexat cuprindea stepele din sudul Imperiului Rus între Marea de Azov și de-a lungul Mării Negre, cu zona Kuban din estul Crimeei, dar fără celelalte teritorii care au fost anexate ulterior. Ceea ce face acum Putin este să adauge Rusiei coridorul strategic esențial care să meargă din Donbas până în Transnistria, următoarea zonă direct vizată de o acțiune militară specială, cu posibilitatea de a vedea că la ideea de reunificare cu noua Moscovă imperială să se alieze și Găgăuzia, slăbind considerabil structurile de securitate ale R.Moldova.

Putin însuși n-a făcut niciun fl de secret din planurile sale, chiar dacă nimeni în Occident n-a vrut să creadă că vorbea serios și că nu erau simple amenințări, ci corespundeau unui plan de lungă durată, bazat pe o viziune coerentă și care este acum aplicată în teren cu orice preț, cu o asumare totală de riscuri și sfidând marile angajamente de securitate care, până în acest moment, au caracterizat ceea ce am numit „arhitectura relațiilor internaționale”. Astfel, încă din aprilie 2014 Putin făcea aceste afirmații citate de Ukrainskaia Pravda: „Harkov, Lugansk, Donețk, Herson, Nikolaiev și Odesa nu făceau parte din Ucraina în perioada țaristă. Toate aceste teritorii au fost transferate în 1920 de guvernul sovietic, Dumnezeu ști de ce au făcut-o”. Suprapuneți enumerarea de teritorii făcută de Putin în 2014 peste harta teritoriilor în care s-au organizat referendumurile și cred că nu mai trebuie multe alte explicații și, totodată, cred că este mai limpede intenția Moscovei pentru ce vor fi jocurilor politice și militare în viitorul imediat sau foarte apropiat, în condițiile în care comunitatea occidentală va dori să prelungească atitudinea sa atentistă. Pe cale de consecință, este posibilă, sau din ce în ce mai posibilă, reapariția proiectului unei „republicii NOVORUSIA” care să capete un statut privilegiat, cel puțin pentru moment, în Federația Rusă, demonstrație în atenția celor care vor urma. Deocamdată, aveți aici esența „proiectului statului Novorusia”. 

Este posibilă extensia primejdiei directe către vest, incluzând aici Transnistria și amenințând suveranitatea de stat a Republicii Moldova? Există motive de îngrijorare pentru România?

În cazul nostru, firește că suntem obligați să credem în expertiza ministrului nostru al apărării naționale, sociologul doctor în științe Vasile Dâncu care, în aprilie, declara ferm și răspicat: „Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă în jurul ţării noastre, atunci când este vorba de conflicte, în acest moment vedem o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după analizele noastre, nu are şanse să se dezvolte. Sigur că Republica Moldova gestionează această situaţie, sunt într-o situaţie de a verifica, de alarmă, de supraveghere a acestei situaţii, dar nu vedem ca fiind o problemă aceasta.. .Ne afectează numai în măsura în care devenim cutie de rezonanţă pentru propaganda Moscovei. Atunci ne afectează. Ei în fiecare zi caută în războiul acesta complex, hibrid, să afecteze, să atingă opinia publică din zonă care sprijină Ucraina. Nu ne afectează şi nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova. Vă amintesc că Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar, politic”. S-ar putea ca unii să se mire ca niște nespecialiști ce sunt, mai ales văzând starea de tensiune reală care există peste Prut dar, desigur, cine suntem noi să gândim altfel decât comandanții noștri.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

PoliticKlaus Iohannis salută anunțul lui Biden de la summitul G7 privind sprijinul SUA, Japoniei, Coreei de Sud și EAU pentru reactoarele modulare mici din România

EconomieCristian Păun: Cele mai importante erori în agricultura românească

ExternMarco Badea: Câteva noi informații despre invazia pe scară largă începută de Vladimir Putin în Ucraina

SocialGrațian Mihăilescu: Sunt tare bucuros că am realizat acest proiect pentru Reșița și că abia aștept să-l văd pus în aplicare

EvenimenteAndreea Negru: Financial education at entrepreneurial level – the key to business success

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Ion Moraru

EditorialRadu Magdin: A Case for Big Time, Really Global, InternationalisationClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe