OraNoua.ro
Publicat în 12 februarie 2014, 06:46 / 487 elite & idei

Cristian Unteanu: O uriaşă porcărie extremistă…

Cristian Unteanu: O uriaşă porcărie extremistă…

de Cristian Unteanu

 

…generează polemică dură în Italia şi provoacă, pe bună dreptate, reacţii de indignare la nivel european. Imaginea de mai sus, cu întrebarea “Ce s-ar petrece dacă v-aţi trezi cu Boldrini alături în maşină?” a apărut pe site-ul lui Beppe Grillo, actor şi om politic Italian, liderul Mişcării 5 STELE.

Reprezintă un nou episod dintr-o mai lungă bătălie personală pe care o poartă cu doamna Laura Boldrini (foarte frumoasa) Preşedinte al Camerei Deputaţilor din Parlamentul Italian.

Postarea a generat rapid sute de comentarii extrem de dure, sexiste, rasiste şi violente. Vă oferim aici un exemplu (captura de ecran a uneia dintre paginile de Facebook), cu scuzele necesare pentru limbajul grav insultător, rasist, cu caracter extremist şi xenofob – adică exact ceea ce s-a spus despre partidul lui Grillo, considerat a fi printre cele mai reprezentative exemple la nivel european ale noii alianţe care se pune acum în mişcare, cea a extremiştilor naţionalişi, anti-europeni, cu un discurs de inspiraţie fascistă şi cu elemente certe provenind din propaganda anti-sistem a naţional-socialismului.

Mesajul lui Grillor a stat doar o singură noapte pe net, fiind şters de echipa de PR după ce scandalul a început să se umfle pe pan naţional şi internaţional, publicând şi un text care se vrea explicativ:

19:48 – „Prendiamo le distanze dalle offese sessiste dal post di Grillo. I messaggi sono stati scritti nella notte quanto non era possibile operare alcun controllo: i messaggi sono stati cancellati”. E’ quanto afferma lo staff comunicazione del M5S in merito ai commenti sessisti contro la presidente della Camera, Laura Boldrini, a un post di Beppe Grillo sul suo profilo di Facebook. „Chi ha scritto le minacce può essere querelato tranquillamente”, aggiunge.

Degeaba. Urmează un comunicat indignat al socialiştilor europeni semnat Hannes Swoboda, liderul grupului din Parlamentul European în care se afirmă Grillo şi ai săi doresc să ia parte la alegerile europene « ar trebui mai întâi să înveţe bazele comportamentului european : egalitate şi non-discriminare. E insuportabilă idee de a avea un lider de partid care susţine ideea glorificării violului »…

Beppe Grillo, apărut în 2000 ca un meteor pe scena politică italiană, a reuşit la ultimele alegeri un incredibil scor de 25% cu un mesaj puternic anti-sistem în care crucifica întregul establishment :

“Ei nu înteleg. Se cred intangibili pentru că au garanţia intereselor economice ale firmelor de ciment, ale cooperativelor, ale BCE, ale băncilor internaţionale şi ale ţărilor din afară. Trăiesc într-o lume formată din studiouri de televiziune, jurnalişti părtinitori, întâlniri instituţionale într-un cadru nul, ritualuri de fotografii de grup, inconjuraţi de asistenţi, funcţionari, majordomi, amanţi…Doamnele dezonorate, fetele pline de bronz şi de rahat, fete responsabile de prăbuşirea economică îşi fac lifting şi zâmbesc tiranic, sfidător, din propria lor lume…Paraziţii, păduchi, lipitori, căpuse, un virus care se pretinde a fi un medicament minune ce îmbolnăveşte trupul naţiunii, o parte din mass-media care se bazează, cu laşitate, pe memoria pe termen scurt a italienilor. » Context în care, defineşte întreaga clasă politică drept  „un grup de oameni care urăsc democraţia, o bandă de mercenari mizerabili care vând ţara pentru o farfurie de ciorbă, îl vând pe Dumnezeu ca Iuda, pentru câtiva bani. Aveţi cel puţin o virtute? Există un viciu pe care să nu-l aveţi? Există cel puţin cineva interesat de evoluţia Italiei? Aţi devenit insuportabil de odioşi pentru întreaga naţiune. Oamenii v-au ales pentru a repara nedreptatea şi acum sunteţi nedreptate! Ajunge! Luaţi-vă brelocurile strălucitoare şi inchideţi uşile. În numele lui Dumnezeu, plecaţi !..sunteţi precum Ceauşescu la balcon, Mussolini în camion în Elveţia, ca un soldat german în buncărul lui Hitler la Berlin”.

Mesaj care, rapid, se transformă în cu totul altceva, mărturie un alt scandal de tip sexist şi intolerant provocat de un deputat din Mişcarea lui Grillo care acuza pe colegele sale din PD (stânga) că au ajuns în Parlamentul italian doar datorită priceperii lor în a oferi servicii sexuale de un anume gen (felaţie)….

Scuze, dar asta este, despre asta vorbim şi s-ar putea să fim nevoiţi să mai vorbim în perioada următoare, odată ridicarea tensiunilor care preced alegerile europarlamentare de la finele lunii mai.

Este foarte grav că acest tip de limbaj violent şi care incită la violenţă poate să mai reapară acum şi, mai ales, să poată genera reacţii de susţinere şi, mai departe, prin efect pervers de spirală, să alimenteze o retorică ce se inflamează exponenţial.

Poate ar fi utilă o analiză comparativă a acestui tip de mesaje cu cele care au compus retorica perioadei de început a naţional-socialismului şi fascismului , atunci când « discursul refuzului » era sufiecient pentru a aduce voturi, canalizând numulţumirile populare, frustrările şi lipsa de orizont şi perspective într-un vot de tip negativ. Cu urmările binecunoscute.

Mare atenţie, atunci ca şi acum, totul a început exact la fel : demolarea, anihilarea, ridiculizarea, decredibilizarea clasei politice, introducerea sentimentului că întreg sistemul este bolnav incurabil, că nu există soluţii înlăutrul sistemului cuprins de metastaze fatale, ci doar în persoana trimisului mesianic care să ardă ce este putred şi să permită renaşterea eroică a poporului de supra-oameni.

Restul, ce va mai rămâne în viaţă, reprezintă o valoare neglijabilă. Sub-oameni, Untermensh, spre exemplu femei ce pot fi violate de către cei de teapa lor, de unde sugestia entuziastă a unui internaut ca doamna Boldrini să fie oferită şefului unei tabere de Rromi…Aici am ajuns (din nou) în partea ce se proclamă civilizată a Europei ? Asemenea discursuri mai pot fi auzite într-o ţară fondatoare a UE ?

Uite că da. Iar asta ar trebui să fie un nou semnal de mare îngrijorare şi un semnal de pericol înţeles şi asimilat ca atare de toţi politicienii responsabili ai Europei noastre din ce în ce mai dezunite.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Despre dimensiunea etică, dimensiunea centrată pe om, în tot ceea ce facem, de la AI la biotehnologie sau domeniile cuantic și spațial

PoliticRobert Lupițu: Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EconomieCristian Păun: Noul impozit de 2% pe CA pentru sectorul bancar, nedrept. Îi va afecta pe oamenii obișnuiți care iau credite ipotecare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialMircea Geoană: Despre dimensiunea etică, dimensiunea centrată pe om, în tot ceea ce facem, de la AI la biotehnologie sau domeniile cuantic și spațial

EvenimenteFlaviu Predescu, moderator la Strada de C’Arte

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Europa în „reconstrucția” Uniunii în timp ce Grupul Wagner „subjugă” Africa!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe