Matei Bogdan
Publicat în 25 aprilie 2023, 18:02 / 80 elite & idei

Cristian Unteanu: O „voce oficială a Chinei” înseamnă și „mesajul final al Chinei pentru refacerea ordinii internaționale”?

Cristian Unteanu: O „voce oficială a Chinei” înseamnă și „mesajul final al Chinei pentru refacerea ordinii internaționale”?

de Cristian Unteanu

Mesajul transmis de un ambasador chinez, fie el și în Franța domnului Președinte Macron, este oare – pe cât s-ar putea accept acest lucru – doar o părere personală sau, dimpotrivă, a fost exprimată poziția țării sale și, în acest caz, mesajul are o semnificație globală și anunță posibile mișcări ulterioare care, din nefericire, nu ar mai putea fi circumscrise doar arenei confruntărilor diplomatice.  

Scandalul a atins acum la cote foarte înalte după ce Lu Șai (foto), ambasadorul chinez la Paris a spus într-un interviu că fostele republici sovietice, acum țări independente și suverane, „nu au un statut efectiv în dreptul internațional”. Ceea ce, de facto, s-ar traduce extrem des simplu printr-un semnal de o magnitudine fără precedent: fie și numai după Căderea Cortinei de Fier și disoluția URSS reprezintă ceva care poate fi pus între paranteze, anulat și, astfel, să nu fie recunoscute decât frontierele anterioare. Cu toate consecințele aproape imposibil de imaginat pentru sistemul relațiilor internaționale actuale, cu statele respective intrate fiecare nu numai în ONU, ci și în sisteme diferite de alianțe politico-militare, semnând ca state suverane sute de acorduri comerciale și de altă natură. Pur și simplu, printr-o singură propoziție, înaltul oficial chinez pare să spună că țara sa este gata să înceapă procesul pe care deja l-a enunțat în teorie, cel al instaurării unei Noi Ordini Mondiale, dar printr-o mișcare bruscă și care poate cu siguranță, după la ultimele sale consecințe, să genereze conflicte și animozități extreme.

Diplomatul chinez a spus că statele provenite din fosta URSS „nu au statut efectiv în dreptul internațional deoarece nu există un acord internațional pentru concretizarea statutului lor de țară suverană”, făcând un apel la încheierea „șicanărilor” pe tema frontierelor post-sovietice: „acum, cel mai urgent lucru este să realizăm oprirea a conflictului, un acord de încetare a focului între Moscova și Kiev”.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe