OraNoua.ro
Publicat în 13 martie 2014, 09:28 / 498 elite & idei

Cristian Unteanu: Tineri excepţionali din România. Un eveniment

Cristian Unteanu: Tineri excepţionali din România. Un eveniment

de Cristian Unteanu

Air Navigation Convention 2014 este un eveniment organizat de studenţii de la Air Navigation din cadrul Facultăţii de Inginerie Aerospatială, Universitatea Politehnica Bucureşti.

Sunt prezenţi studenţii şi profesorii de la Air Navigation, dar şi o serie de invitaţi speciali printre care se numără experţi din domeniul aviaţiei şi ingineriei aerospaţiale la nivel naţional şi european, profesori şi studenţi din mari centre universitare din Europa alături de reprezentanţi ai unor companii care furnizează servicii de trafic aerian, etc.

Interesantă este şi apariţia pe lista de participanţi a unor reprezentanţi din managementul unor companii internaţionale precum EUROCONTROL, ALOFT Aviation Consulting, BBA Aviation, ICAO, DFS, AustroControl, dar si din ţară: ROMATSA, Fokker Engineering Romania, EURO AVIA, Regional Air Support şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Absenţa notabilă (dar în firescul lucrurilor în România) a fost cea a ministrului delegat pentru învăţământul superior, dl. Mihnea Costoiu, anunţat totuşi în programul oficial ca fiind cel care ar fi trebuit să deschidă lucrările…

Păcat, pentru că ar fi putut să-l asculte, spre exemplu, pe Mihai-Bogdan Nasulea, unul dintre entuziaştii studenţi organizatori, preşedintele secţiei din Bucureşti a EUROAVIA Organizaţia europeană a studenţilor în inginerie aerospaţială care argumenta oportunităţile deschise de acest eveniment: studenţii din anul III au prilejul de a negocia stadii de pregătire de vară în mari unităţi de profil naţionale sau internaţionale, iar celor din anul IV li se organizează prezentări pentru locurile de muncă cu oferte directe. Ar fi putut să asculte domnul ministru delegat engleza perfectă a studenţilor acestei facultăţi cu totul specială, fie şi numai datorită faptului că absolut toate disciplinele sunt predate în limba engleză, fapt care dă celor 40 de studenţi din fiecare an de studiu un cert şi foarte uşor de înţeles argument în favoarea competenţei şi forţei lor viitoare de competiţie pe toate pieţele muncii.

Dar mai este un lucru interesant de consemnat: avem români care ocupă poziţii cheie în mari companii internaţionale în domeniu, printre care Antonio Licu, Head of Safety Unit  la EUROCONTROL, George Firican, Deputy Regional Director la ICAO, Eduard Porosnicu, Senior Air Specialist la EUROCONTROL, Răzvan Bucuroiu, Head of Operations Planning la EUROCONTROL şi Radu Cioponea, Senior Expert în cadrul aceleiaşi organizaţii. Absolvenţi ai acestei Facultăţi de inginerie aerospaţială, acum, iată, calibrată şi spre o deschidere internaţională masivă, demonstrată de faptul că, deja, 40 din cei 200 de absolvenţi de până acum de la Air Navigation au fost deja ofertaţi pe pieţele străine.

Ne bucură faptul că Adevărul a putut fi, ca partener media, alături de acest efort de a arăta că în România se poate construi o zonă a prestaţiilor de excepţie într-o meserie de înaltă specializare. Poate să fie un semn, cu siguranţă, cum spunea Mihai-Bogdan Nasulea, este o oportunitate pe care ei nu o pot rata şi pe care, cu puţină inteligenţă, ar putea-o folosi şi România.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe