OraNoua.ro
Publicat în 15 octombrie 2014, 20:40 / 418 elite & idei

Cristina Guseth: Dorim să monitorizăm achiziţiile publice în timp real

Cristina Guseth: Dorim să monitorizăm achiziţiile publice în timp real

În deschiderea ultimei conferinţe a proiectului european „Economie, Legislaţie, Concurenţă”, derulat de Freedom House România, Cristina Guseth şi-a exprimat convingerea că acest proiect a oferit celor 144 de magistraţi care au luat parte la el o mai bună cunoaștere a rațiunilor economice care determină comportamentul de piață al întreprinderilor şi că îi va ajuta în rezolvarea cazurilor pe care le vor întâlni. O contribuţie esenţială în acest sens va avea şi Ghidul pentru practicieni in dreptul concurenţei realizat de experții care au participat la acest proiect.

Cristina Guseth a declarat că proiectului european „Economie, Legislaţie, Concurenţă”, încheiat în 30 septembrie, a fost al doilea proiect legat de dreptul concurenței organizat de Freedom House, proiectul axându-se pe aprofundarea elementelor economice care stau la baza legislației în domeniu, în timp ce primul proiect a vizat îmbunătăţirea cunoaşterii legislației europene anti-trust și anti-monopol. Cele două proiecte au răspuns necesității de formare a magistraților în dreptul concurenței, oferind elementele de analiză economică necesare înțelegerii în detaliu a dosarelor de concurență.

Guseth a subliniat faptul că, în ciuda importanţei unor astfel de proiecte, România, spre deosebire de alte ţări europene, nu sprijină ONG-urile care le organizează: “România, spre deosebire de Polonia de exemplu, nu sprijină ONG-urile care câștigă licitații pentru astfel de proiecte europene și trebuie apoi să găsească singure soluții pentru asigurarea co-finanțării. În cazul de față, Comisia a co-finanțat 80% din costurile proiectului, restul finanțării fiind asigurată de Freedom House România.

Directorul Freedom House a menţionat că în cele patru seminare și la cele două conferințe au participat 32 de procurori și 112 judecători. Pregătirea acestora a fost asigurată de formatorii oferiți de Institutul Național al Magistraturii, Consiliul Concurenței, Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții și Ministerul Public, la fel ca şi de Adina Claici și Norbert Maier, doi experți în economie care fac parte din echipa Economistului-șef al Direcției Generale a Concurenței din cadrul Comisiei Europene și care au participat pro-bono în cadrul celor patru seminare de formare, și de Fabio Filpo, expert internațional în dreptul concurenței.

Cristina Guseth a prezentat de asemenea Ghidul pentru practicieni în dreptul concurențeilansat cu această ocazie și a anunţat apariţia unui alt ghid, dedicat magistraților și ofițerilor de poliție judiciară implicați în combatarea fraudei în achizițiile publice, care va fi rezultatul unui alt proiect european derulat de Freedom House în parteneriat cu instituțiile românești.

În finalul intervenţiei sale, Cristina Guseth a declarat că subiectul achiziţiilor publice ar trebui să fie discutat mai mult într-o ţară ca România, în care sectorul public este încă foarte important, administrația centrală și cea locală mânuind mari sume de bani – între 20 și 25 miliarde de Euro – pentru aceste achiziții.

Guseth a declarat, pentru Agepres, ca achiziţiile publice ar trebui monitorizate în timp real pentru a se sesiza încălcările legislaţiei precum şi pentru descurajarea celor care le practică:„Ceea ce ne dorim să facem este să monitorizăm achiziţiile publice în timp real. Aşa cum am făcut la Ministerul Educaţiei şi am descoperit această achiziţie pentru manuale electronice în care plafonul cifrei de afaceri era pus în mod excesiv de ridicat şi încălcând legea pentru a se califica firmele pe care le doreau cei de la Ministerul Educaţiei. Ori ideea este să sesizezi în timp real aceste încălcări ale legislaţiei referitoare la achiziţii, să le semnalezi, ca să poţi să poţi să descurajezi pe cei care le practică, pe de o parte, şi să încurajezi posibilii ofertanţi să intre în aceste achiziţii publice, adică să depună oferte, pentru că în rândul ofertanţilor este o descurajare foarte mare întrucât să consideră că aceste achiziţii sunt dedicate şi oamenii nu investesc efort să depună oferte”.

Directorul Freedom House România susţine că în procesul de monitorizare a achiziţiilor publice ar trebui inclusă şi societatea civilă. „România urmează să facă o monitorizare, să observe aceste aceste înţelegeri neconcurenţiale. Există un acord între ANRMAP şi Consiliul Concurenţei şi am dori şi noi să venim cumva din partea societăţii civile, să venim în parteneriatul acesta cu instituţiile statului şi să facem această monitorizare pentru că atâta vreme cât este făcută doar de stat credibilitatea ei este mult redusă, deci nu pot să mă monitorizez pe mine şi să mă verific pe mine”, a precizat Cristina Guseth.

Potrivit directorului Freedom House România, situaţia din zona de achiziţii publice România este îngrijorătoare. „Eu cred că peste 80% sunt simulate, viciate, manipulate.  Este strict percepţie, nu am măsurători„, a mai spus Guseth.

Sursa: http://www.revista22.ro/

Ultima ora:

ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României

EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei

SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”

EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality

EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10

CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe