Cristina Popescu: Crini

Romfilatelia dedică tematicii Floră, o nouă emisiune de mărci poștale intitulată Crini, ce va fi introdusă în circulație joi, 27 aprilie a.c.
Crinul este o plantă cu bulbi ce aparține genului Lilium din familia Liliaceae. Sunt cunoscute peste 100 de specii de crini ce cresc doar în emisfera nordică. În flora României există 3 specii de crini sălbatici: Lilium martagon L., Lilium bulbiferum L. și Lilium jankae A.Kern. Datorită calităților ornamentale, horticultorii au produs sute de cultivaruri, crinii moderni fiind rezultatul unor hibridizări intensive inițiate de Jan de Graaff, în anul 1938.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este ilustrat crinul – Lilium ‘Apeldoorn’. Este un hibrid asiatic cu flori portocalii, mărginite cu portocaliu mai închis și cu stamine portocalii mai profunde pronunțate.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei este redat crinul regal – Lilium regale E.H.Wilson. Crinul regal provine din sud vestul Chinei și a fost introdus în cultivare în 1903 de Ernest Wilson. Regal prin nume și aspect, acest crin are un parfum memorabil. Pe lângă valoarea ornamentală, planta are și valori medicinale, fiind utilizați atât bulbii cât și florile.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei este ilustrat crinul tigrat sau crinul tigru – Lilium lancifolium Thunb. (Lilium tigrinum Ker Gawl.). Este originar din Guam, China, Korea și Japonia, fiind cunoscut de 100 de ani, mai ales sub numele de L. tigrinum.
Pe ultimul timbru cu valoarea nominală de 11 lei al seriei este ilustrat crinul de pădure sau pălărie turcească – Lilium martagon L. Denumirea populară se referă la forma florilor, despre care se spune că seamănă cu un turban. Este o specie eurasiatică de crin originară din Europa Centrală și de SV până în Mongolia.
Romfilatelia mulțumește specialiștilor din cadrul Grădinii Botanice Dimitrie Brandza a Universității din București, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea va fi disponibilă de joi, 27 aprilie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
Tel: 021 / 336 93 92
Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni

PoliticMarcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

EconomieRadu Hanga: Trebuie să ajungem la un anumit nivel de lichiditate pentru a fi interesanţi pentru platformele de tranzacţionare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Mihai Mălaimare (sezonul 3, episodul 4)

EditorialGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe