OraNoua.ro
Publicat în 26 martie 2014, 16:58 / 187 elite & idei

Cristina Popescu: Diversitatea și frumusețea rațelor sălbatice pe mărcile poștale românești

Cristina Popescu: Diversitatea și frumusețea rațelor sălbatice pe mărcile poștale românești

București, vineri, 21 martie 2014

Venind în întâmpinarea colecționarilor, Romfilatelia continuă seria unuia dintre cele mai apreciate proiecte filatelice, dedicat temei Faună, prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Rațe sălbatice, alcătuită din 4 timbre ce ilustrează următoarele specii de rațe:

— Timbrul cu valoarea nominală de 1,20 lei prezintă Ra?a mare (Anas platyrhynchos), strămo?ul ra?ei domestice, specie sedentară care cuibărește și iernează în număr mare pe teritoriul României;

— Rața moțată (Aythya fuligula) este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei. În România, această specie poate fi observată mai mult în timpul iernii, în zona litorală;

— Timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei reproduce Rața lingurar (Anas clypeata), a cărei caracteristică o reprezintă ciocul foarte puternic dezvoltat și turtit la vârf, formă după care a și primit numele popular;

— Rața mică (Anas crecca), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei, se găsește în număr mai mare la noi în țară în perioada iernii, având cea mai mică talie dintre toate rațele cunoscute în România.

Alaturi de cele 4 timbre, emisiunea este completată de un plic prima zi pe care este reprodusă imaginea Raței mandarin (Aix galericulata). Introdusă în Europa, în sec. XVIII, ca pasăre ornamentală pe lacurile din parcuri, specia se evidențiază prin coloritul diversificat al penajului rățoiului, nefiind cunoscută existența ei pe teritoriul României.

Emisiunea este machetată în coală de 28 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă și bloc de 4 timbre (în album filatelic).

Produsul special al emisiunii îl reprezintă albumul filatelic realizat într-un tiraj limitat de 300 exemplare, echipat cu blocul de 4 timbre și plicul ‘prima zi’ al emisiunii având ștampila ‘prima zi’ aplicată în clar în folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 300.

Începând cu ziua de luni, 24 martie 2014, emisiunea de mărci po?tale Rațe sălbatice va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Aducem mulțumiri conducerii Muzeului Național de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’ pentru sprijinul și consultanța documentară acordate la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe