Matei Bogdan
Publicat în 10 mai 2023, 15:52 / 85 elite & idei

Cristina Popescu: Europa 2023. PACEA, cea mai înaltă valoare a umanității

Cristina Popescu: Europa 2023. PACEA, cea mai înaltă valoare a umanității

„Pacea nu poate domni între oameni dacă nu stăpânește, înainte de toate, în sufletul fiecăruia dintre noi.”

Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea

Romfilatelia introduce în circulație marți, 9 mai, (Ziua Europei), o emisiune simbol pentru omenire: EUROPA 2023, PACEA cea mai înaltă valoare a umanității.

Tematica aleasă și stabilită de PostEurop, se constituie ca un apel pentru instaurarea păcii, a prieteniei dintre națiuni, a concordiei și toleranței. În situația internațională actuală, în care agresiunile și războaiele se regăsesc în mai multe zone ale lumii, pacea, odată instalată reprezintă cel mai prețios dar pentru omenire.

Conceptul design-ului câștigător al concursului organizat de PostEurop aparține echipei unui colectiv de designeri reprezentând Administrația Poștală din Luxemburg:         Linda Bos și Runa Egilsdottir. Mesajul pe care grafica timbrului îl transmite, este explicitat astfel:

„Lumea are nevoie de un nou simbol al păcii, care să unească toate națiunile. Diferențele culturale sunt o barieră pentru o stare de pace. Dacă omenirea ar putea respecta diferențele reciproce, înțelegându-le semnificația și răspunzând la ele cu considerație, lumea ar fi un loc mai bun. Acest design arată o metaforă vizuală a unei societăți de cooperare, integrate pașnic, în care oamenii se îmbrățișează reciproc. A fost inspirat de simbolul Celtic Love Knot, cu inimi interconectate. Paleta de culori ilustrează toate națiunile din lume. Prin adăugarea de mâini cu degete împletite, transmite mesajul respectului reciproc.”

Desenul reprodus pe timbrul realizat de România, aparține graficianului Mihai Criste. Conceptul reunește imaginea florii soarelui, simbol al Flower Power, reprezentând mișcarea pacifistă a anilor ’60 ca protest împotriva războiului din Vietnam și mesagerul și simbolul universal al păcii: porumbelul. Petalele galbene ale florii soarelui sunt personificate ca porumbei, care parcă într-o acțiune dirijată extrag semințele florii pentru a crea imaginea unui planiglob. Galbenul luminos al penajului porumbeilor emană, simbolic, lumina soarelui binefăcător.

Emisiunea va fi disponibilă de marți, 09 mai, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni

PoliticMarcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

EconomieRadu Hanga: Trebuie să ajungem la un anumit nivel de lichiditate pentru a fi interesanţi pentru platformele de tranzacţionare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Mihai Mălaimare (sezonul 3, episodul 4)

EditorialGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe