Cristina Popescu: Lacrimile îngerilor, campanie umanitară a timbrului românesc
Luni, 23 noiembrie a.c.
Vineri, 20 noiembrie a.c., Romfilatelia a lansat emisiunea de mărci poștale
Lacrimile îngerilor, un pios gest de compasiune și solidaritate față de victimele tragediei
din clubul Colectiv.
Bursa de contacte a Târgului de Carte Gaudeamus a găzduit evenimentul de lansare a emisiunii de timbre, reunind reprezentanți ai Guvernului României, ai Spitalului Clinic de Urgență Floreasca și ai Societății Române de Radiodifuziune.
Astfel, prezentarea proiectului filatelic cu caracter umanitar a avut loc în prezența doamnei Ligia Deca, Consilier de stat la Departamentul Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale, a domnului Marius Bostan, Ministrul pentru Societatea Informațională, a domnului Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, a profesorului dr. Ioan Lascăr, Șeful Clinicii de Chirurgie plastică și Microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului Floreasca, a domnului Ovidiu Miculescu, Președinte director general SRR, dar și în prezența reprezentaților mass media și a vizitatorilor târgului de carte.
Moderatorul evenimentului a fost doamna Cristina Popescu, director general Romfilatelia, care a inițiat seria alocuțiunilor, afirmând că „timbrul este un mijloc de educație în rândul tinerilor și al populației, fiind mereu alături la cele mai importante evenimente.”
„Elementele filatelice ale emisiunii Lacrimile îngerilor reflectă, într-o imagine sugestivă și o grafică sensibilă, omagiul nostru pentru suferința provocată de tragedia petrecută. Este o datorie și o onoare să fim alături, prin mesajele poștale, de victimele incendiului din clubul Colectiv”, a continuat directorul general.
Doamna consilier Ligia Deca a întărit semnificația timbrului de a reprezenta martorul tăcut al evenimentelor, declarând: „O emisiune de timbre marchează un moment, un eveniment. În cazul nostru cred că a marcat un mesaj social. Această emisiune de timbre nu face altceva decât să asigure aducerea aminte și peste ani. Nu știu dacă dumneavoastră ați colecționat timbre în copilărie, eu am făcut-o și știu exact cât am învățat despre evenimentele care apăreau marcate. Îmi doresc ca același lucru să se întâmple și în continuare, iar copiii, cei care duc mesajele mai departe, să înțeleagă acest eveniment la adevărata lui dimensiune și valoare.”
Domnul ministru Marius Bostan a vorbit despre percepția timbrelor în perioada comunistă, dar și despre importanța unei astfel de emisiuni umanitare, în contextul național actual: „Înainte de ‘89, pentru mine timbrele au fost fereastra prin care am ieșit în afara țării, pentru că atunci nu se putea călători. […] Această ediție limitată are o mare valoare și va avea o mare însemnătate. Valoarea acestor timbre va crește pentru că ea reflectă un moment din istoria României și eu am credința că acest moment va fi unul marcant.”
Ministrul pentru societatea informațională i-a încurajat pe toți cei prezenți să achiziționeze timbrele umanitare întrucât „vor avea o valoare foarte mare, o valoare dată de momentul istoric, dar și de calitatea realizării lor”, adresând sincere felicitări pentru acest proiect umanitar și afirmând că Romfilatelia „poate să joace un rol în întărirea identității românești, poate să joace un rol în întărirea imaginii României.”
Ministrul Adrian Curaj a subliniat, de asemenea, importanța timbrului în mediul educațional: „Emoția este cea care mă face să-mi găsesc greu cuvintele, emoția pentru că și studenții mei au fost afectați de această tragedie și mă gândeam că uneori timbrul vocii spune și el ceva despre valoarea emoțiilor pe care trebuie să le împărtășim. Și dacă am învățat din nou zilele acestea… a fost ideea de solidaritate. Și solidaritatea, o dată este spațiu de emoții, pe de altă parte eu sunt convins că solidaritatea ne-o vom putea exprima și cred că fiecare copil, dintre cei care vor avea acces, vor avea în casă un timbru, vor avea o colecție de timbre, pentru că ele vor spune peste ani că școala românească formează caractere, formează cetățeni.”
Profesorul dr. Ioan Lascăr a mulțumit echipei Romfilatelia pentru că „a transformat un gând într-o faptă”, validând această idee prin câteva afirmații: „Sigur că spiritul umanitar marchează o întreagă societate, iar societatea modernă stăpânește acele instrumente care pot traduce un gând într-o faptă. Sunt doar câteva zile de când am aflat despre această intenție și iată că intenția s-a transformat într-o realitate, iar realitatea de fapt permite pacienților noștri să fie actuali și viitori beneficiari ai efortului financiar și de creație depus în acest sens.”
Domnul Ovidiu Miculescu a făcut o paralelă între cele două instituții promotoare de cultură și educație – Romfilatelia și Radio România: „Există o asemănare foarte puternică între Radio România și Romfilatelia. Unii imprimă momentul istoric audio, ceilalți îl imprimă vizual. Ambele imprimări se petrec cu ocazii excepționale, ambele rezistă în timp și ambelor valoarea le crește în timp. Sigur, Radio România, prin cele 15 canale pe care le operează, va promova această acțiune, zic eu, excepțională a Romfilatelia și facem acest lucru nu neapărat pentru că între instituțiile noastre există un parteneriat. Facem acest lucru pentru că așa simțim și suntem convinși că lucrul acesta trebuie făcut dincolo de parteneriate scrise sau înțelese. În același timp cred că este extrem de important ca astfel de idei, care sunt puse în practică repede și bine, să fie susținute rapid și serios într-adevăr de către multă lume.”
În încheierea evenimentului, doamna Cristina Popescu, directorul general Romfilatelia, a mulțumit partenerilor care s-au implicat în susținerea proiectului umanitar și a adresat tuturor celor prezenți îndemnul de a se alătura campaniei timbrului românesc, martor necuvântător și purtător de mesaj clar pentru sprijin și ajutorare.
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe