OraNoua.ro
Publicat în 2 octombrie 2014, 19:00 / 364 elite & idei

Cristina Popescu: Mărcile poștale românești ‘imortalizează’ timpul în emisiunea Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas

Cristina Popescu: Mărcile poștale românești ‘imortalizează’ timpul în emisiunea Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas

Romfilatelia, susținător permanent al valorilor și simbolurilor culturale și istorice naționale, abordează o nouă tematică, deosebit de interesantă, ce aduce în prim plan măsurarea timpului, preocupare existentă încă din antichitate și dezvoltată odată cu trecerea timpului către mecanisme de măsurare mai precise.

Recunoscând valoarea istorică și arhitecturală a ceasurilor și turnurilor cu ceas, Romfilatelia dedică emisiunea de 6 timbre Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas câtorva dintre cele mai reprezentative ansambluri de acest fel construite de-a lungul timpului în România.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei este reprodus Turnul Primăriei din Oradea, al cărui orologiu stă mărturie pentru vremurile istorice apuse, cântând la ore fixe ‘Marșul lui Iancu’ și păstrând urmele bătăliilor pentru eliberarea Transilvaniei din anul 1944.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei ilustrează Turnul Trompeților din Mediaș, a cărui construcție a fost finalizată în anul 1551 și având o înălțime de 68 m și o înclinație față de axa verticală de 2,28 m, ceea ce-l poziționează în topul primelor zece clădiri înclinate din lume.

Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iași este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Inspirată din stilul Palatului de Justiție din Paris, construcția arhitectului I. D. Berindei prezintă opt clopote care reproduc, la oră exactă, melodia ‘Hora Unirii’.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei reproduce Turnul Palatului Comunal din Buzău, clădirea care încorporează și turnul fiind construită între anii 1899 și 1903 după proiectul arhitectului Alexandru Săvulescu și fiind inaugurată în prezența Regelui Carol I, în 1904. Turnul are o înălțime de 20 m, iar orologiul său a fost instalat în 1903.

Turnul Casei Sfatului din Brașov este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei. Inițial, Casa Sfatului din centrul orașului Brașov a fost doar un turn de supraveghere, dar în timp clădirii i s-au adăugat noi încăperi și turnul, în care a fost instalat un ceas cu cadrane pe toate cele patru fețe.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei este ilustrat Turnul Central al Castelului Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, de altfel primul electrificat de pe continent. Turnul central al castelului are o înălțime de 66 m, cele trei cadrane ale ceasului principal al turnului fiind decorate cu simboluri astrale, iar cadranele fiind orientate către punctele cardinale sud, est și vest.

Cele 6 valori sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 32 timbre și minicoala de 4 timbre cu manșetă ilustrată.

Începând cu ziua de vineri, 3 octombrie 2014, emisiunea de mărci poștale Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Romfilatelia aduce mulțumiri domnilor Cornel Constantin Ilie, istoric, fotografilor George Avanu, Silviu Matei și Călin Leucuța pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Ultima ora:

ObservatorLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe