OraNoua.ro
Publicat în 24 iulie 2013, 18:55 / 206 elite & idei

Cristina Popescu: Patrimoniul numismatic al Bancii Nationale pe marcile postale romanesti

Cristina Popescu: Patrimoniul numismatic al Bancii Nationale pe marcile postale romanesti

Alături de steag, stemă, imn şi bineînţeles marca poştală, moneda este un simbol al suveranităţii statului. În România, Banca Naţională a României este singura autorizată să emită însemne monetare, iar de-a lungul existenţei sale ea şi-a constituit un bogat patrimoniu numismatic, care astăzi a devenit subiect al unei emisiuni de mărci poştale.

Intitulată sugestiv Colecţia numismatică a Băncii Naţionale a României – Monede româneşti din aur, emisiunea este alcătuită din 4 mărci poştale care ilustrează piese cu valoarea nominală de 20 lei (‘poli’), emise între anii 1870-1939, fie pentru circulaţie, fie pentru a marca evenimente importante: aniversarea a 40 de ani de domnie (1906), încoronarea de la Alba-Iulia (1922) şi centenarul naşterii Regelui Carol I (1939).

Astfel:

timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează moneda din aur de 20 lei emisă în anul 1870 – un veritabil simbol al istoriei României, deoarece emisiunea a fost bătută înainte de obţinerea Independenţei şi, în ciuda împotrivirii Imperiului Otoman, purta efigia Regelui Carol I pe avers;

pe marca poştală cu valoarea nominală de 4,30 lei este ilustrată moneda din aur de 20 lei emisă în anul 1906, cu ocazia aniversării a 40 de ani de domnie a regelui Carol I şi care face parte dintr-o emisiune monetară jubiliară alcătuită din 7 nominaluri, dintre care cele de 1 şi 5 lei erau din argint, iar cele de 121 lei, 20, 25, 50 şi 100 de lei din aur;

timbrul cu valoarea nominală de de 4,50 lei prezintă imaginea monedei din aur de 20 lei emisă în anul 1928 dedicată aniversării a 5 ani de la încoronarea, la Alba-Iulia, a regelui Ferdinand I şi a reginei Maria;

pe marca poştală cu valoarea nominală de 8,10 lei este ilustrată una dintre monedele din aur de 20 lei emise în anul 1939 şi care a fost dedicată centenarului naşterii Regelui Carol I, cu toate că portretul acestuia nu apare pe niciuna dintre monede.

Alături de cele 4 timbre, emisiunea mai conţine şi un plic prima zi, iar ca forme de paginare s-au folosit coliţa dantelată (cuprinde cele 4 timbre), minicoala de 6 timbre + 6 viniete şi coala de 28 timbre.

Produsul special al acestei emisiuni este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare şi echipat cu coliţa emisiunii ce are elemente grafice în folio aur şi un plic prima zi cu ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur, numerotat de la 001 la 400.

Începând cu ziua de vineri, 26 iulie 2013, emisiunea de mărci poştale Colecţia numismatică a Băncii Naţionale a României – Monede româneşti din aur va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumeşte conducerii Băncii Naţionale a României pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de timbre poştale.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe