OraNoua.ro
Publicat în 23 decembrie 2015, 16:46 / 205 elite & idei

Cristina Popescu: Premiile timbrului românesc în anul 2015

Cristina Popescu: Premiile timbrului românesc în anul 2015

Anul 2015 se încheie cu povești filatelice nemuritoare despre frumusețile și bogățiile României, povești în care timbrul românesc a fost personajul principal, fiind înconjurat de cele mai frumoase locuri și regiuni ale țării, de instituții renumite la nivel național și de personalități a căror faimă a depășit granițele țării.

Sunt povești de suflet, înnobilate de tradiții păstrate din generație în generație, de valori și simboluri românești, de tematici educaționale și culturale, pe care timbrul românesc, acest ambasador în miniatură al țării noastre, le dezvăluie deopotrivă românilor și străinilor.

Spunem nemuritoare întrucât ele rămân în patrimoniul filatelic național și sunt păstrate cu sfințenie în clasoarele colecționarilor.

Și ca în fiecare an, la sfârșit tragem linie și alegem cele mai frumoase emisiuni din Programul editorial aferent anului în curs. Această sarcină revine Comisiei Filatelice Naționale, organism instituit prin Ordinul Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, independent în raport cu Romfilatelia şi singurul care are atribuţii şi competenţe cu privire la aprobarea planului editorial și a machetelor grafice.

Subliniem faptul că numirea membrilor Comisiei Filatelice are la bază criterii ce definesc apartenenţa la domenii strâns legate de tematicile emisiunilor de mărci poştale: arte plastice, arhitectură, istorie, critică de artă, relaţii internaţionale, mediul academic, managementul programelor de editare al emisiunilor de mărci poştale, pasiunea pentru acest domeniu special, al filateliei, acestea reprezentând aspecte edificatoare cu privire la componența și funcționarea acestui organism.

Astfel, în urma voturilor membrilor Comisiei Filatelice Naționale, clasamentul final pentru cele mai frumoase emisiuni ale anului 2015 este următorul:

  • Locul 1Europa 2015, Jucării vechi

Povestea jucăriilor tradiționale românești a fost redată cu sprijinul Asociației „Muzeul Jucăriilor” din București, timbrul invitând astfel publicul la o călătorie emoționantă în timp prin lumea copilăriei.

 

  • Locul 2Excelența în comunicare. De la tăblițe la tabletă

Emisiunea filatelică face o incursiune în istoria comunicării, de la celebrele Tăblițe de la Tărtăria, considerate de mulți cercetători ca fiind cele mai vechi artefacte purtătoare de scris în lume, la presa tipografică a lui Johannes Gutenberg și laera digitală, cu noile tehnologii care au asigurat trecerea fluidă de la mediul offline la cel online.

 

  • Locul 3Păsări de baltă

Emisiunea de timbre a continuat tradiția proiectelor filatelice dedicate faunei României, timbrele ilustrând 5 specii de păsări adaptate mediului de viață specific zonelor umede și îndeplinindu-și cu succes rolul educațional și informativ în rândul celor mici, dar și celor mari.

 

Totodată, Comisia a ales ca în cadrul competiţiilor internaționale de specialitate, România să fie reprezentată de colița emisiunii Păsări de baltă, cu valoarea nominală de 9,10 lei.

Echipa Romfilatelia îi felicită pe toţi machetatorii înscrişi în concurs și dorește tuturor colaboratorilor și prietenilor timbrului național:

Sărbători fericite alături de cei dragi și un

An Nou cu bucurii și realizări!

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe