OraNoua.ro
Publicat în 16 martie 2016, 17:26 / 236 elite & idei

Cristina Popescu: Români geniali ilustrați pe mărcile poștale

Cristina Popescu: Români geniali ilustrați pe mărcile poștale

De-a lungul timpului, numeroase personalităţi românești au uimit cu talentul, ingeniozitatea și măiestria lor, realizând invenții care au schimbat istoria lumii sau atingând performanțe remarcabile în domeniile în care și-au desfășurat activitatea.

Promovând adesea valori umane ale țării noastre și contribuția lor în dezvoltarea societății, Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale dedicată personalităților românești de marcă, intitulată Români geniali. Astfel, pe cele șase mărci poștale ale emisiunii se regăsesc reprezentanți din domenii precum știință, teologie, medicină, inginerie, sculptură și muzică, acestea putând fi achiziționate începând de vineri, 18 martie a.c., de la magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Timbrul cu valoarea nominală de 1,00 leu îl prezintă pe cel mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși. Adept al sculpturii moderne abstracte, acesta a influențat și revoluționat definitoriu și unanim recunoscut această artă în secolul XX. Recunoașterea internațională a lui Brâncuși vine rapid, iar lucrările sale ca Pasăre în văzduh, Domnișoara Pogany sau Prințesa X devin pașaportul său pentru marile expoziții de sculptură din lume.

George Enescu, considerat un muzician complet, cu multiple daruri de compozitor, interpret și pedagog, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei. Fiind de asemenea violonist, pianist și dirijor, în creațiile din ultima parte a vieții atinge o originalitate și un stil autentic unic ce se manifestă în compozițiile sale: rapsodii pentru orchestră, simfonii, sonate pentru vioară și pian etc.

George Emil Palade, cunoscut drept om de știință, specialist în domeniul biologiei celulare, este ilustrat pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,50 lei. A primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve, încununând descoperiri privind organizarea funcțională a celulei, ce a avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei se regăsește George „Gogu” Constantinescu, socotit unul dintre cei mai mari inventatori români din toate timpurile. Printre realizările sale se numără primul tun sonic, elaborarea Științei Sonicității, inventarea cutiei de viteze automate pentru automobile și locomotive etc. De asemenea, a fost printre primii care au folosit betonul armat în construcția clădirilor și podurilor cu deschideri mari (Palatul Patriarhiei, Cazinoul din Constanța, podurile de la Adjud, Dolhasca etc.).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 12,00 lei este reprezentată Ana Aslan, medic și inventator, fondatoarea primului Institut de Gerontologie și Geriatrie din lume, la București, în anul 1952. A creat Gerovitalul și Aslavitalul, medicamente folosite pentru prevenirea sau încetinirea modificărilor legate de îmbătrânire. Mari personalități politice și artistice ale vremii au folosit tratamentele
Anei Aslan, iar Institutul care actualmente îi poartă numele a fost catalogat adesea ca „Perlă a Coroanei” spitalelor românești.

Dumitru Stăniloae, preot, teolog, profesor universitar, dogmatist, traducător, scriitor și ziarist, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 31,00 lei. Este considerat una dintre autoritățile proeminente ale teologiei europene din secolul XX și printre cei mai mari teologi români, fiind recunoscut prin premii și distincții în întreaga lume creștin-ortodoxă.

Cele șase mărci poștale ale emisiunii sunt însoțite de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 80 de timbre și blocul de 3 timbre + 1 vinietă și manșetă ilustrate tematic.

Români geniali este un proiect filatelic care vine să anticipeze aniversarea centenarului Marii Uniri a Principatelor Române, ce va avea loc în anul 2018, sub conceptul România 100, Romfilatelia urmând să marcheze prin specificul activității sale acest moment istoric important și contribuind astfel la promovarea valorilor românești la nivel internațional.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Gorjului – Casa Memorială Constantin Brâncuși – Hobița, Muzeului Național George Enescu, domnului dr. Radu Șerban Palade, Muzeului Național Tehnic 

Prof. ing. Dimitrie Leonida, Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, doamnei Lidia Stăniloae, domnului Dumitraș Ionescu și domnului Emanuel Bădescu pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

* * *

 

Un timbru înnobilează prin sine comunicarea; împărtășește emoții, comprimă distanțe și crează legături; adună pe suprafața sa miniaturală povești „uriașe” despre valori umane și materiale, pe care le include cu succes în moștenirea românească; Un timbru se transformă în timp și își redefinește rolul în funcție de actualitatea societății: de la susținător al cauzelor nobile și prieten al personalităților românești de valoare la mesager de prim rang al celor mai importante evenimente sau, pur și simplu, veritabil ambasador al țării și poporului român. Nu uita să cauți și să descoperi emoția unei lumi adunate pe timbrele românești!

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe