OraNoua.ro
Publicat în 19 septembrie 2012, 14:05 / 462 elite & idei

Cristina Popescu: Romfilatelia premiază creativitatea și talentul – 20 de ani de relații de prietenie Romania – Germania

Cristina Popescu: Romfilatelia premiază creativitatea și talentul – 20 de ani de relații de prietenie Romania – Germania

Joi, 13 septembrie 2012, Romfilatelia în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania în România şi cu sprijinul E.S. Domnului Ambasador Andreas von Mettenheim, în calitate de gazdă, au organizat un eveniment de excepţie, ceremonia de premiere a câştigătorilor concursului de desen cu tema „Prietenie”, sărbătorind astfel aniversarea a 20 de ani de la încheierea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

Ceremonia a reunit reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii din România: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Compania Naţională Poşta Română, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, care au primit cu entuziasm iniţiativa Romfilatelia de a sărbători relaţiile bilaterale, culturale şi de prietenie dintre România şi Germania.

„Apreciind colaborarea începută în 2010 şi materializată într-o premieră filatelică – emisiunea comună de mărci poştale România – Germania „Biserica Fortificată din Biertan” emisă la 15 septembrie 2011, parteneriatul româno-german în domeniul filatelic a fost continuat şi în acest an”, a declarat Doamna Cristina Popescu, Director General al Romfilatelia.

De asemenea, E.S. Domnul Ambasador Andreas von Mettenheim a întărit, la rândul său, importanţa acestui eveniment, unde istoria se împleteşte cu prezentul şi viitorul:

„Prin intermediul acestui concurs aniversăm împlinirea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-german, o dată istorică. De aceea, este cu atât mai îmbucurător că aşa de mulţi tineri sunt oaspeţii mei în această seară.

Majoritatea participanţilor la concurs nici nu erau născuţi în urmă cu 20 de ani, când, la 21 aprilie 1992, a fost semnat Tratatul dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

Acesta se bazează pe o veche tradiţie: Ţările noastre sunt legate de relaţii culturale seculare, datorate în mare parte prezenţei minorităţii germane în România. Însă Tratatul indică şi o clară perspectivă de viitor”.

Pentru a marca această aniversare, Romfilatelia împreună cu Ambasada Germaniei la Bucureşti, au iniţiat în luna februarie a acestui an, concursul de desen cu tema „Prietenie”, ce s-a bucurat de multă pasiune şi susţinere din partea publicului tânăr, elevi şi studenţi din toată ţara participând cu peste 1500 de viziuni asupra temei „Prietenie”.

Câştigătoarea concursului a fost Iftichia Georgeta Stanciu din Bucureşti, 15 ani, elevă în clasa a IX-a în cadrul Fundaţiei Joyo, al cărei desen a obţinut premiul I şi va reprezenta imaginea unei mărci poştale. De asemenea, ea a primit din partea sponsorului principal Lufthansa un bilet dus-întors pentru două persoane la Berlin, inclusiv cazarea într-un hotel de patru stele.

Pe locurile II şi III s-au clasat Gabriela Ioana, 12 ani, elevă în clasa a VI-a la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 27 din Bucureşti şi, respectiv, Alexandru Mihai Nenciu, un tânăr de 23 de ani din Târgovişte, student la Facultatea de Design din cadrul Universităţii de Arte.

Cei trei câştigători au primit din partea Romfilatelia clasoare filatelice. Pe lângă aceştia, au obţinut felicitări şi premii speciale şi alţi participanţi reprezentând clasele primare I-IV, gimnaziul V-VIII, liceul IX-XII şi tineri studenţi.

În încheiere, E.S. Domnul Ambasador Andreas von Mettenheim a subliniat relaţiile de prietenie dintre cele două state, având convingerea că acestea se vor îmbunătăţi pe viitor:

„Privind zâmbetul şi faţa luminoasă aflată în centrul desenului, îţi dai lesne seama că relaţiile româno-germane sunt foarte însorite. Şi, în pofida faptului că, împreună cu Romfilatelia, am ales desenul câştigător într-o zi ploioasă, am convingerea că pe umbrela româno-germană nu vor cădea picături de ploaie ci doar raze de soare.”

Evenimentul a reprezentat expresia legăturilor durabile, culturale şi spirituale, împletirea tradiţiilor dintre poporul român şi cel german, creând punţi culturale suplimentare de legătură între România şi Germania şi sprijinind colaborarea bilaterală, precum şi pe cea în plan european dintre cele două state.

„Entuziasmul şi bucuria pe care tinerii le-au manifestat faţă de ideea acestui concurs demonstrează, încă o dată, că filatelia îşi croieşte un drum bine sedimentat în vieţile tuturor, de la elevi şi studenţi până la veterani ai acestei pasiuni, oferindu-le tuturor adevărate lecţii de educaţie, istorie, cultură, sport şi nu în ultimul rând, prietenie ”, a declarat Doamna Cristina Popescu, Director General al Romfilatelia.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe