OraNoua.ro
Publicat în 22 august 2012, 16:43 / 867 elite & idei

Cristina Popescu – Romfilatelia sărbătorește 500 de ani de la târnosirea Bisericii Sfânta Maria a Mânăstirii Hagigadar

Cristina Popescu – Romfilatelia sărbătorește 500 de ani de la târnosirea Bisericii Sfânta Maria a Mânăstirii Hagigadar

Marţi, 14 august 2012, Romfilatelia în colaborare cu Ambasada Republicii Armenia în România şi partenerul său tradiţional – Academia Română, în calitate de gazdă, au prezentat, în cadrul unui eveniment de excepţie, emisiunea comună de mărci poştale România – Armenia „Biserica Mănăstirii armeneşti Hagigadar – 500 de ani”. Manifestarea a celebrat împlinirea a 500 de ani de la ctitorirea Mănăstirii armeneşti Hagigadar, un loc cu o valoare istorică şi estetică incontestabilă.

Introdusă în circulaţie în data de 11 august 2012, emisiunea de mărci poştale a fost prezentată astăzi, într-un cadru oficial, începând cu ora 10:00, unde înalte oficialităţi s-au reunit şi au primit cu entuziasm iniţiativa Romfilatelia de a contribui la promovarea relaţiilor bilaterale, culturale şi de prietenie dintre România şi Armenia.

Romfilatelia şi-a asumat cu succes, de-a lungul timpului, misiunea de a contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţara noastră şi restul lumii. Astfel, marca poştală reprezintă o altă ofertă culturală, răspunzând, într-un mod elegant şi rafinat, necesităţii de cooperare a ţării noastre cu statele lumii. 

În acest context, suntem deosebit de onoraţi de vizita specială în România a Sanctităţii Sale Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor, ocazie pentru a celebra împreună împlinirea a 500 de ani de la ctitorirea Bisericii Mănăstirii armeneşti Hagigadar”, a declarat DoamnaCristina Popescu, Preşedinte Director General al Romfilatelia.

Alături de Sanctitatea Sa, în calitate de invitat de onoare, evenimentul s-a bucurat şi de prezenţa unor personalităţi importante din România şi Armenia, printre care amintim: Domnul Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe, E.S. Domnul Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia în Bucureşti, Domnul Dan Berindei şi Domnul Cristian Hera, Vicepreşedinţii Academiei Române şi Domnul Varujan Vosganian, Preşedintele Uniunii Armenilor din România, care au salutat şi încurajat relaţia stransă dintre România şi Armenia:

România, după cum se cunoaşte, este şi un susţinător consecvent al apropierii Armeniei de valorile europene şi încurajăm pe această cale autorităţile de la Erevan să valorifice eficient oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic. Salut, în acest context, progresul pe care Armenia l-a realizat în negocierea cu Uniunea Europeană a Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat privind crearea Zonei de Comerţ Liber, a căror finalizare, în cel mai scurt timp posibil, o vom susţine”, a declarat Domnul Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe.

Simbolul emisiunii – Mănăstirea Hagigadar – a fost ales ca element tematic al acestui proiect comun datorită valorilor culturale şi spirituale ale lăcaşului de cult şi minorităţii armene, dar şi pentru că reprezintă o tradiţie păstrată de cinci secole ce învie speranţa şi credinţa în sufletele credincioşilor de pretutindeni.

„Mănăstirea înfăţişată pe marca poştală comună este încă o mărturie a îndelungatei convieţuiri armonioase a popoarelor român şi armean.

Mănăstrirea Hagigadar este astăzi loc de pelerinaj nu numai pentru armenii din România şi ţările învecinate, ci şi pentru mii de localnici care îşi leagă de acest sfânt lăcaş împlinirea dorinţelor.

Această credinţă neclintită de veacuri este un îndemn pentru noi, mai ales pentru oamenii politici şi diplomaţi, să păstrăm nealterate valorile comune ale trecutului, mai ales esenţa şi spiritul acestora, adică prietenia şi solidaritatea şi, cu şi mai multă forţă, să le transmitem generaţiilor viitoare.”, a declarat E.S. Domnul Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia în România.

A fost pentru noi o mare bucurie să putem constata că această sărbătoare a Mănăstirii Hagigadar nu este doar o sărbătoare a creştinilor armeni, ci este o sărbătoare şi pentru poporul român credincios, pentru că lăcaşul sfânt al mănăstirii Hagigadar are o valoare deosebită pentru noi toţi. 

Această covârşitoare valoare pe care o reprezintă acest moment simbolic este dovedită şi de solemnitatea de astăzi, când cele două state şi reprezentanţii lor au înlesnit apariţia acestei mărci poştale despre Hagigadar. Această iniţiativă nu este doar o frumoasă colaborare în domeniul cultural, nu este doar un prilej de bucurie pentru filatelişti ale căror colecţii se vor îmbogăţi cu un exponat, ci este în acelaşi timp şi o acţiune cu o mare forţă spirituală.

Noi dăm înalta apreciere cu această ocazie tuturor organizatorilor şi instituţiilor care şi-au pus contribuţia pentru a realiza acest proiect. Aş putea spune că dintre sărbătorile la care am asistat în aceste zile legate de Hagigadar, acesta este un frumos deznodământ, un mod frumos de a împlini sărbătoarea.”, a declarat Sanctitătea Sa Karekin II, Catolicos şi Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor.

Prezentarea emisiunii comune filatelice „Biserica Mănăstirii armeneşti Hagigadar – 500 de ani” marchează, totodată, şi împlinirea a 20 de ani de relaţii diplomatice româno-armene, expresie a legăturilor durabile, culturale şi spirituale, cu vechi tradiţii dintre poporul român şi cel armean.

„Sperăm că rezultatul acestei colaborări vine să evidenţieze forţa sugestivă a filateliei, precum şi calităţile necontestate ale mărcii poştale de ambasador al ţării pe care o reprezintă.”, a mărturisit DoamnaCristina Popescu, Preşedinte Director General al Romfilatelia.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt recital al Corului Keghari care a însoţit delegaţia sosită de la Erevan. Nu în ultimul rând, succesul acestei manifestări remarcabile demonstrează că filatelia –  prin emisiunea comună lansată cu acest prilej, ce reprezintă un  veritabil ambasador al mărcilor poştale –  creează punţi culturale suplimentare de legătură între România şi Armenia şi sprijină colaborarea bilaterală, precum şi cea în plan european dintre cele două state.

Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe