OraNoua.ro
Publicat în 22 mai 2013, 19:15 / 150 elite & idei

Cristina Popescu: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena omagiaţi pe mărcile poştale româneşti

Cristina Popescu: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena omagiaţi pe mărcile poştale româneşti

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2013, când se împlinesc 1700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Milano, să fie declarat Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, acţiune căreia i se alătură şi Romfilatelia prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicată acestui eveniment.

După trecerea la cele veşnice a împăraţilor, Biserica Ortodoxă i-a canonizat ca Sfinţi, fixând ca dată de sărbătorire anuală, ziua de 21 mai. În acest an, Romfilatelia aduce un omagiu Sfinţilor Împăraţi prin realizarea unei emisiuni de mărci poştale care reproduce două icoane ale acestora, realizate în maniere diferite şi aflate în patrimoniul Catedralei Patriarhale:

pe timbrul cu valoarea de 4,70 lei este ilustrată o icoană realizată în stil bizantin;

pe marca poştală cu valoarea de 9,10 lei este reprodusă o icoană parte a Catapetesmei Catedralei, realizată de Otilia Michail Oteteleşanu în perioada 1961-1964, în tehnica email pe placă de argint.

Alături de cele două mărci poştale, emisiunea este completată de un plic prima zi, o carte poştală maximă şi un album filatelic special. Ca paginare, emisiunea este machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 6 timbre şi coliţă dantelată.

Pe plicul prima zi, realizat în tiraj de 800 de exemplare, este ilustrată racla de argint cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Albumul filatelic este realizat într-un tiraj limitat de 500 de exemplare şi este echipat cu coliţa dantelată a emisiunii, având elemente grafice în folio aur, plicul prima zi şi o carte maximă ce au ştampila prima zi aplicată în clar în folio aur.

Începând cu ziua de marţi, 21 mai 2013, emisiunea de mărci poştale Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetiție



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe