OraNoua.ro
Publicat în 3 decembrie 2014, 20:20 / 240 elite & idei

Cristina Popescu: Timbrele românești celebrează scriitori și pagini de colecție din literatura românească

Cristina Popescu: Timbrele românești celebrează scriitori și pagini de colecție din literatura românească

Romfilatelia dedică cea mai recentă emisiune de mărci poștale tezaurului cultural național, mai exact literaturii române si scriitorilor nostri, care prin versurile si proza lor au creat adevărate pagini de colecție ale neamului românesc.

Intitulată Scriitori si pagini de colectie, emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre pe care sunt reprezentate portretele a patru scriitori, împreună cu un mic fragment din opera lor și semnătura fiecăruia.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei este reprodus portretul scriitorului Ion Creangă, reprezentant de seamă al literaturii clasice românești, alături de paragraful introductiv al operei sale autobiografice ‘Amintiri din copilărie’, de altfel una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite scrieri ale sale.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei ilustrează portretul lui Vasile Alecsandri, cunoscut în literatura română în special datoriă pastelurilor ce se regăsesc în operă sa. Alături de portretul scriitorului, pe timbru sunt reproduse și primele două strofe ale poeziei ‘Hora Unirii’.

Marca poștală cu valoarea nominală de 7,60 lei ilustrează imaginea poetului George Cosbuc, unul dintre autorii clasici ai tezaurului literar românesc, ale cărui poeme alcătuiesc o monografie epico-lirică a satului românesc. Alături de portretul scriitorului sunt reproduse și două strofe din poezia ‘Lupta vietii’.

Cel de-al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 8,10 lei, îl înfățișează pe poetul George Bacovia, a cărui poezie este expresia cea mai elocventă și mai durabilă a simbolismului autohton. Timbrul ilustrează totodată și primele două strofe ale poeziei ‘Decembrie’

Pe vinietele minicolilor de timbre sunt reproduse imaginile a patru opere de artă (sculpturi și medalioane), care îi ilustrează pe cei patru scriitori români. Acestea sunt creații ale unor artiști plastici români și aparțin patrimoniului Muzeului Național al Literaturii Române din Bucuresti: George Cosbuc (sculptură de Ion Coșan), George Bacovia (sculptură de Milita Pătrașcu), Ion Creangă (medalion realizat de Pavel Mercea) și Vasile Alecsandri (bust realizat de Spiridon Georgescu).

Cele patru timbre ale emisiunii sunt însotite de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre si minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Începând cu ziua de vineri, 5 decembrie 2014, emisiunea de mărci poștale Scriitori si pagini de colectie va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Romfilatelia mulțumește Muzeului National al Literaturii Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe