OraNoua.ro
Publicat în 2 iulie 2014, 18:38 / 266 elite & idei

Cristina Popescu: Timbrele românești te invită să descoperi un ținut de poveste al României – Maramureș

Cristina Popescu: Timbrele românești te invită să descoperi un ținut de poveste al României – Maramureș

Călătorule, dacă vrei să devii, pentru o clipă, un personaj din vechile povești ale României, vino în Maramureș și petrece câteva zile pe plaiurile unde frumusețea lemnului lucrat artistic, peisajele pitorești și folclorul se îmbină cu simplitatea și bunătatea oamenilor.

Romfilatelia lansează pe mărcile poștale românești invitația de a descoperi această destinație unică, situată în inima Europei, unde cultura, tradițiile și stilul de viață al țăranului din vremuri trecute au fost păstrate cu mare grijă.

În continuarea seriei filatelice Descoperiți România, Romfilatelia introduce în circulație prezenta emisiune de mărci poștale dedicată Maramureșului, alcătuită din patru timbre ce ilustrează elemente-simbol ale acestei zone, minunate reprezentări ale artei prelucrării lemnului și ideale suporturi pentru manifestarea geniului artistic al localnicilor.

Turnul Ștefan, ilustrat pe marca poștală cu valoarea nominală de 2,00 lei, reprezintă turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul ‘Sfântul Ștefan’ din Baia Mare. Marca poștală cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează Troița din Berbești, datată din sec. al XVIII-lea și considerată cea mai veche troiță de hotar din Maramureș. După cum spunea marele istoric Nicolae Iorga, troița a fost ‘construită de un ocnaș, în vremuri demult apuse’ și așezată în așa fel încât, prin ea, Dumnezeu să vegheze și să binecuvânteze întregul sat.

Pe marca poștală cu valoarea nominală de 8,10 lei este ilustrată Biserica de lemn din Sat Șugatag, comuna Ocna Șugatag, lăcaș care se încadrează în tipologia bisericilor de lemn maramureșene, reliefând elementele caracteristice acestui ținut. Marca poștală cu valoarea nominală de 14,50 lei este dedicată Cimitirului Vesel din Săpânța, adevărat muzeu în aer liber și o arhivă cu totul aparte, care păstrează încrustate în lemn, poveștile vieții săpânțenilor.

Cele patru valori sunt completate de setul de 2 plicuri prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinietă, bloc de 4 timbre (în albumul filatelic) și set de 4 cărți maxime (în albumul filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 315 exemplare și echipat cu blocul de

4 timbre al emisiunii, numerotat de la 001 la 315, având elemente grafice în folio aur și un set de 4 cărți maxime, echipate cu timbrele emisiunii și obliterate cu ștampila ‘prima zi’.

Începând cu ziua de vineri, 4 iulie 2014, emisiunea de mărci poștale Descoperiți România, Maramureș va putea fi achiziționată de la toate magazinele Romfilatelia din București și din țară.

Romfilatelia aduce mulțumiri Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, Maramureș și Muzeului Satului Marmureșean din Sighetu Marmației pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale. De asemenea, aducem mulțumiri meșterului Dumitru Pop-Tincu, urmașul lui Stan Ion Pătraș, fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța. Foto — Ioan Teglaș și Nicoară Mihali.

Biroul Relații Publice

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe