OraNoua.ro
Publicat în 18 noiembrie 2014, 13:51 / 377 elite & idei

Cristina Popescu – Timbrul românesc, martor al celor mai importante evenimente istorice naționale – 25 de ani de la căderea regimului comunist

Cristina Popescu – Timbrul românesc, martor al celor mai importante evenimente istorice naționale – 25 de ani de la căderea regimului comunist

Oglindă a trecutului și prezentului, timbrul ilustrează momente semnificative ale istoriei și culturii naționale, fiind un important instrument în cunoașterea noastră ca popor și oferind o privire de ansamblu asupra celor mai importante evenimente care au format națiunea română.

 

Cea mai nouă emisiune de timbre face referire la un moment istoric de importanță semnificativă pentru poporul român, moment prin care țara noastră a fost readusă, după mai bine de patru decenii, în rândul democrațiilor europene.

 

Astfel, Romfilatelia marchează aniversarea a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 prin emisiunea filatelică 25 de ani de la căderea regimului comunist, alcătuită dintr-un timbru și o coliță cu mesaje simbolice, reprezentative atât pentru memoria evenimentelor de acum 25 de ani, cât și pentru moștenirea acestora și importanța sa pentru generațiile de astăzi și cele care vor urma.

 

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează în manieră grafică și simbolică numărul „XXV” menit să marcheze un sfert de secol de la Revoluția din decembrie 1989, când români de toate vârstele au promovat și apărat idealul de libertate al poporului român. Alegerea scrierii cu cifre romane are o dublă semnificație: cifra romană XX este un semn al negării regimului comunist ce vine să anuleze zidul oprimării, iar cifra romană V reprezintă un simbol al victoriei și al libertății câștigate.

 

Timbrul coliței cu valoarea nominală de 8,10 lei ilustrează opera „Aripi” (Monumentul luptei anticomuniste) aparținând artistului Mihai Buculei, un simbol al luptei împotriva regimului comunist și totodată un omagiu adus sacrificiului imens al celor care au contribuit la câștigarea democrației și au fost dispuși să lupte și să moară pentru acest ideal. Aripile ce se îndreaptă către cer simbolizează victoria poporului român, a spiritului izbăvit prin credința neclintită.

 

Cele două valori ale emisiunii sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă, colița dantelată și întregul poștal.

 

Începând cu ziua de joi, 20 noiembrie 2014, emisiunea de mărci poştale 25 de ani de la căderea regimului comunist va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

 

Romfilatelia mulţumeşte Fundației Române pentru Democrație, lui Vlad Costin Gheorghe și Corinei Julan pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

 

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe