Matei Bogdan
Publicat în 5 iunie 2024, 18:24 / 180 elite & idei

Cristina Popescu: UNICEF. Sănătatea mintală a copiilor. Dreptul la sănătate.

Cristina Popescu: UNICEF. Sănătatea mintală a copiilor. Dreptul la sănătate.

Romfilatelia introduce în circulație luni, 3 iunie a.c. emisiunea de mărci poștale intitulată UNICEF. Sănătatea mintală a copiilor. Dreptul la sănătate, având onorabila misiune de a susține inițiativa lansată de această prestigioasă organizație, România pentru fiecare copil.

Sănătatea mintală a fiecărui copil și adolescent trebuie să fie o prioritate pentru factorii de decizie și părțile interesate din fiecare comunitate.

UNICEF reafirmă dreptul fiecărui copil la o bună sănătate mintală și la stare de bine, precum și necesitatea de a investi în fiecare comunitate pentru a face din acest drept o realitate pentru copii și tineri.

Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților are un impact asupra multor aspecte ale vieții lor. Copiii și adolescenții care trăiesc în sărăcie, sunt expuși la violență, sunt neglijați sau se află în mijlocul crizelor umanitare, au cel mai mare risc de a avea probleme de sănătate mintală. Expunerea prelungită la stres poate avea un impact neuro-biologic grav asupra sănătății, dezvoltării și stării de bine imediate și pe termen lung a copiilor. Cauzele unei sănătăți mintale precare pe parcursul vieții apar în copilărie, dar nu sunt inevitabile. Printre factorii ce reduc riscul de apariție a tulburărilor mintale se numără: afecțiunea părinților și a celor care-i îngrijesc pe copii, un mediu educațional sigur și relațiile pozitive în cadrul comunității.

Acțiunea timpurie de sprijinire a copiilor și a celor care îi îngrijesc este cea mai bună investiție pe care o putem face pentru a promova o bună sănătate mintală și pentru a răspunde problemelor complexe de sănătate mintală cu care se confruntă copiii în prezent.

UNICEF și partenerii săi acționează pentru a schimba conversația publică cu privire la sănătatea mintală, a combate stigmatizarea referitoare la sănătate mintală și a aduce serviciile esențiale acolo unde copiii și familiile acestora – mai ales cele vulnerabile – se află.

Trebuie să avem în vedere că toți copiii trebuie să aibă asigurat cel mai bun start în viață. Națiunile din care fac parte și întreaga lume depind de acesta.

Prezent în 190 de țări și teritorii din întreaga lume, UNICEF lucrează în România împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate, la școală, la o bună sănătate mintală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Împreună putem construi cu adevărat o Românie pentru fiecare copil!

Marca poștală (val. nominală de 6 lei) a emisiunii filatelice prezintă o imagine optimistă și empatică în care bucuria este prezentă într-o îmbrățișare a doi copii sprijiniți de UNICEF.

Imaginea plicului „prima zi” reflectă atmosfera de consultare a opiniilor copiilor și de participare a acestora, fiind îndemnați să explice în funcție de trăirile lor semnificația unor cuvinte care definesc situații din realitățile în care aceștia trăiesc.

Echipa Romfilatelia urează „La mulți ani cu sănătate” copiilor din lumea întreagă!

Romfilatelia mulțumește Reprezentanței UNICEF în România pentru colaborarea și sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale. Fotografiile au fost realizate de doamna Ioana Moldovan și de domnul Adrian Holerga.

Emisiunea este disponibilă de luni, 3 iunie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Ultima ora:

ObservatorOana Șerban: Biopolitica azi – Cum ne controlează statul în numele siguranței?

PoliticVictor Negrescu: UE mai face un pas important – apărarea europeană primește un nou cadru de finanțare

EconomieRadu Hanga: Trebuie să începem să vorbim cât mai simplu despre investiţii şi să avem produse potrivite fiecăruia pentru a creşte lichiditatea

ExternOvidiu Nahoi: Rusia a răpit peste 19.000 de copii ucraineni

SocialAndrei Muraru: Revoluția lui Nawaf. În memoria lui Nawaf Salameh, un vizionar care a pus suflet în promovarea României

EvenimenteHoria Răzvan Botiş a primit premiul „In Memoriam Bogdan Gavrilă”

EditorialGrațian Mihăilescu: Ce-ar fi dacă Bucureștiul s-ar schimba în doar două zile? Soluții concrete, inovatoare și inspiraționale pentru un viitor urban mai verde și sustenabil la festivalul care reinventează relația oamenilor cu mediul urban

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe