Matei Bogdan
Publicat în 27 mai 2020, 08:53 / 166 elite & idei

Dan Barna: Când fuzionează USR și PLUS și cum se va numi noul partid. Președintele va fi ales anul viitor

Dan Barna: Când fuzionează USR și PLUS și cum se va numi noul partid. Președintele va fi ales anul viitor

În interiorul celor două partide, USR și PLUS, se poartă în aceste zile discuții despre o fuziune care ar urma să aibă loc înainte de alegerile locale. Perspectiva scrutinului electoral din septembrie îi face pe liderii celor două formațiuni să își dorească să intre în camapania electorală cu un mesaj clar de unitate, care să reducă conflictele dintre usriști și plusiști. Conform unor surse politice, fuziunea ar urma să fie anunțată într-un congres, la finalul lunii iulie, sau, cel mai târziu, în luna august.

„Vom face două congrese, fiecare partid, și un congres pentru fuziune în iulie-august. Chiar dacă, cel mai probabil, până la alegerile locale nu vom încheia procedura de înregistrare la Tribunal, este necesar să dăm un mesaj de unitate electoratului USR-PLUS care asta așteaptă de la noi”, au declarat surse din USR, pentru Digi24.ro.

Dacian Cioloș, liderul PLUS, a declarat, în direct la Digi24, că „fuziunea USR – PLUS ar trebui să fie făcută până la alegerile locale”. Opinia este împărtășită în ambele partide, deși condițiile fuziunii nu sunt încă stabilite.

Totuși, au existat discuții despre cum ar trebui să arate noul partid. Conform discuțiilor interne, partidul ar urma să se numească USR-PLUS, pentru a nu exista nemulțumiri, deși mai mulți lideri USR au propus o fuziune prin absorbție a partidului lui Cioloș, astfel încât noua formațiune politică să se numească doar USR.

Conducerea partidului, după fuziune, ar urma să fie asigurată de Dan Barna și Dacian Cioloș, într-o structură de co-președinți. Încă nu au fost stabilite detaliile despre împărțirea funcțiilor din biroul de conducere al noului partid.

„Anul viitor va avea loc un congres mare unde vom alege președintele și conducerea. Până atunci, partidul va fi condus de Dan Barna și Dacian Cioloș”, susține sursele citate.

Negocierile pentru alegerile locale și parlamentare, în continuare blocate

Deși discuțiile despre o fuziune par să fi intrat în linie dreaptă, negocierile dintre USR și PLUS pentru alegerile locale din acest an sunt încă blocate. Din 41 de județe au fost închise listele cu candidați doar în 10. „Încă 10 județe vor fi închise săptămâna asta, alte 10 fiind aproape de finalizare. Rămânem cu aproxiativ 10 județe, un sfert, unde nu ne înțelegem deloc”, a declarat un vicepreședinte al USR, implicat în negocierile cu PLUS.

Iar pentru parlamentare, momentan, cele doua partide sunt în discuții de tatonare. Cei din PLUS și-ar dori să obțină cât mai multe poziții pe listă comună, în timp ce USR pare dispus să ofere un sfert din locuri. „Dacă ne dublăm numărul de parlamentari, de la 40 la 80, PLUS ar putea primi 20 de parlamentari, practic jumătate din ce câștigăm în plus”, mai susțin aceleași surse.

După alegerile parlamentare, USR-PLUS vrea să intre la guvernare alături de PNL.

„Este în mod natural și previzibil că USR PLUS va forma viitorul guvern stabil al României cu PNL după alegeri”, a declarat, săptămâna trecută, președintele USR, Dan Barna.

www.digi24.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe