Matei Bogdan
Publicat în 29 aprilie 2020, 12:03 / 148 elite & idei

Dan Barna: E bine să fim optimişti, dar încă nu avem răspunsuri clare la o sumă de chestiuni

Dan Barna: E bine să fim optimişti, dar încă nu avem răspunsuri clare la o sumă de chestiuni

Liderul USR, Dan Barna, apreciază că preşedintele se grăbeşte „când revarsă un potop de laude” pentru guvern, în contextul în care nu s-a sfârşit criza generată de coronavirus şi nu au fost oferite răspunsuri la o serie de chestiuni, inclusiv cine se face vinovat de lipsa unor resurse.

„Preşedintele Iohannis observă corect că guvernările PSD au fost un dezastru, urmat, în opoziţie, de o retorică populistă păguboasă. Însă cred că preşedintele se grăbeşte când revarsă un potop de laude pentru guvern. Pe de o parte, şeful statului ne spune că nu am ajuns la final, dar domnia sa trage concluzii şi ne spune că guvernul s-a comportat bine în criză. E bine şi ajută să fim optimişti, dar încă nu avem răspunsuri clare cu privire la o sumă de chestiuni: dacă nu erau resurse pentru un răspuns eficient în combaterea pandemiei, de ce nu erau? Cine anume, persoane sau instituţii, trebuiau să se ocupe de ele? Ce a făcut guvernul pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere?”, arată Barna într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, trebuie lămurit cum s-a ajuns „la dezastrul de la Suceava” şi dacă responsabilitatea este una administrativă sau politică.

Liderul USR adaugă că statul trebuie să ofere răspunsuri pentru a risipi şi alte incertitudini ale cetăţenilor.

„Fiecare ne adaptăm situaţiei de criză cum putem, fiecare dintre noi căutăm răspunsuri la întrebările individuale despre viitorul imediat. Ce facem cu copiii mici fără grădiniţe, cum vom călători cu transportul în comun, încetează şomajul tehnic după starea de urgenţă, cum ne vor supravieţui diversele afaceri în lipsă de clienţi… şi multe altele. Pentru unele nu are nimeni răspuns, pentru altele tare ar ajuta nişte răspunsuri ale statului pentru a mai risipi din incertitudinea teribilă a acestor zile”, menţionează Barna. 

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe