Matei Bogdan
Publicat în 11 noiembrie 2020, 13:24 / 97 elite & idei

Dan Barna: Fac apel către toate partidele să voteze iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Dan Barna: Fac apel către toate partidele să voteze iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Copreşedintele Alianţei USR PLUS Dan Barna a făcut un apel, miercuri, către toate partidele să voteze în şedinţa de plen a Senatului iniţiativa „Fără penali”, susţinând că este o şansă unică pentru organizarea referendumului odată cu alegerile din 6 decembrie.

„Este o zi istorică astăzi pentru România. După efortul de doi ani de zile, după ce un milion de cetăţeni au cerut lucrul acesta, iniţiativa cetăţenească ‘Fără penali în funcţii publice’ este astăzi pe ordinea de zi a Senatului. Fac apel la preşedinţii partidelor, fac apel la domnul Orban, la domnul Ciolacu, la domnul Kelemen Hunor, la domnul Tomac: trimiteţi-vă senatorii astăzi la vot”, a transmis Barna, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, printr-un vot dat în favoarea acestei iniţiative, actualul Parlament, „care în multe momente în ultimii patru ani aproape că a scos România din Europa, ar putea să-şi spele puţin obrazul”.

„Astăzi ar fi posibil ca, în trei sau patru ore, ca Romania, Parlamentul României să dea un mesaj că se termină cu penalii în funcţii publice. Este un mesaj pe care peste un milion de cetăţeni care au semnat această iniţiativă îl aşteaptă de la Parlamentul României. (…) Cer tuturor partidelor să vină la acest vot istoric. Acest vot este, dincolo de chiţibuşuri parlamentare, este un vot prin care parlamentarii României pot să arate că-şi asumă că persoanele condamnate nu mai au ce să caute în funcţiile de primar, consilier, parlamentar. Este o miză importantă, (…) pentru că pe calendarul constituţional este foarte clar prevăzut că trebuie să fie un interval de 30 de zile – acesta este termenul în care prin adoptarea de către Senat va fi putea fi organizat referendumul pe 6 decembrie, deodată cu alegerile parlamentare. Vorbim de doar un singur buletin de vot în plus”, a explicat liderul USR.

Dan Barna a subliniat că este foarte important ca toate partidele parlamentare să-şi confirme susţinerea pe care au arătat-o în Camera Deputaţilor, unde această iniţiativă a fost votată de toate grupurile.

„Nu există niciun fel de înţelegere particulară cu vreun partid sau altul din actualul Parlament. (…) Această temă – ‘Fără penali în funcţii publice’ – este mai importantă decât orice alt subiect de luptă parlamentară în acest moment. Este o şansă reală să avem referendumul „Fără penali” odată cu alegerile parlamentare – este varianta logică, varianta morală şi varianta normală”, a adăugat liderul USR PLUS. 

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe