Matei Bogdan
Publicat în 13 mai 2020, 12:29 / 137 elite & idei

Dan Barna: UE trece printr-o perioadă dificilă, îi sunt testate viteza de reacţie, solidaritatea

Dan Barna: UE trece printr-o perioadă dificilă, îi sunt testate viteza de reacţie, solidaritatea

Cu graniţe închise, fără posibilitatea de a călători şi de a alege locul în care să trăim, avem un exemplu a ceea ce ar însemna o lume fără Uniunea Europeană, afirmă liderul USR, Dan Barna.

„Uniunea Europeană trece printr-o perioadă dificilă. Îi sunt testate viteza de reacţie, solidaritatea, capacitatea de a lucra ca un întreg. În acelaşi timp, cu graniţe închise, fără posibilitatea de a călători şi de a alege locul în care să trăim, avem un exemplu a ceea ce ar însemna o lume fără Uniunea Europeană. E mai uşor să dărâmi decât să construieşti. E mai uşor să vezi răul decât să recunoşti binele. Dar n-am pretins niciodată că alegem calea uşoară. Noi, europenii, am ales să construim. Să construim împreună şi să mergem mai departe, om lângă om chiar distanţaţi social”, a scris Barna, sâmbătă, pe Facebook.

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai, începând din 1985, când în cadrul Consiliului European de la Milano s-a luat această decizie. Data marchează ziua în care a fost pronunţată ”Declaraţia Schuman”.

În urmă cu 70 de ani, la 9 mai 1950, la cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea, în cadrul unui discurs, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. 

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe