Dan Cărbunaru și Robert Lupițu, printre autorii volumului „Calitatea vieții”
Editura Club România lansează miercuri, 16 septembrie, cu începere de la ora 17:00, la Teatrul de vară Herăstrău, cea de-a 5-a lucrare din Seria Caiete Documentare, intitulată „Calitatea vieții”, în coordonarea lui Marius Stoian, Magor Csibi și Grațian Mihăilescu, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Primele patru volume din seria Club România au analizat domenii economice strategice- energia, infrastructura fizică și mobilitatea, infrastructura digitală și inteligența încorporată și agricultura, în vederea aprofundării procesului de integrare europeană.
Noul proiect editorial colaborativ, care reunește în două volume viziunile a peste 250 de autori din generații și cu pregătiri diferite, aduce în prim-plan conceptul de wellbeing (starea de bine a societății) și recalibrează focusul de la performanța sistemelor economice, la elemente cu precădere non-economice care pot contribui la creșterii calității vieții în România.
Construcția lucrării se axează pe trei piloni:
- Educație pentru tranziția globală,
- Ecologie extinsă, starea de sănătate a societății,
- Urbanizare: mega, smart, well cities.
Capitolul Educație nu insistă asupra a ceea ce este disfuncțional, ci vine mai degrabă să ofere inițiative și intervenții pe direcția noului mers al lumii: Pregătirea pentru cetățenia globală, inovarea și creativitatea, tehnologia și inteligența emoțională, educația personalizată, incluzivă și accesibilă, colaborativă și continuă sunt modele de pregătire care sunt deja ro- date în sistemele cele mai avansate de educație și care, și în România, încep să depășească statutul de proiecte pilot.
Abordarea propusă în capitolul 2 – ecologie extinsă, starea de sănătate a societății – cuprinde atât înțelegerea transformărilor la nivelul climatului fizic, dar și cum rezistă presiunii climatul și țesutul psiho-social.
Cheia de construcție a Capitolului 3 – Urbanizare: mega, smart, well cities este aceea de wellbeing cu aportul comunității și tehnologiei. Este un efort de schimbare de optică, de aceea, tratează zona de investiții publice doar tangențial, administrația publică centrală și locală fiind privită doar ca facilitator de procese și reglementator.
Intenția autorilor este de a crea și în România puterea comunității și de a educa administrația că orașul este pentru oameni, iar el se conduce împreună cu oamenii, prin implicarea privată și pe inițiativa civică.
Volumul cuprinde lucrările a 255 de autori, între aceștia numărându-se și directorul CaleaEuropeană.ro, Dan Cărbunaru (Reapariția „interesului național”. Cum prevenim degradarea marilor formate de decizie colectivă?), și redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro, Robert Lupițu (Westlessness: mai este posibilă o lume a valorilor occidentale? Cum ar putea arăta schimbarea?).
Ultima ora:
ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă
EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune
ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români
EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024
EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu
CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe