OraNoua.ro
Publicat în 27 ianuarie 2016, 22:57 / 447 elite & idei

Dan Cărbunaru: Un MCV pentru combaterea Lăcomiei

Dan Cărbunaru: Un MCV pentru combaterea Lăcomiei
+ Justitie • + Observator

de Dan Cărbunaru

Mecanismul de Cooperare și Verificare, primit de România la pachet cu biletul de intrare în UE s-a transformat într-un instrument de lungă durată, în mâna Occidentului. MCV este invocat în diverse ipostaze care țin de civilizarea României – Justiție Funcțională, Stat de Drept, Domnia Legii, Independența magistraților, Separația puterilor în stat și așa mai departe.

_MG_3013 dan carbunaruÎn timp ce experții UE se dau de ceasul morții învârtind cuvinte și concepte pe toate părțile, analizând România, cel mai recent Raport mi-a arătat că cea mai grea bătălie rămâne cea împotriva Lăcomiei, și nu împotriva Corupției. Pentru că Prima o generează pe a doua. Pentru că doar lăcomia îl împinge pe un politician cu milioane de euro sub saltea – alegeți voi suma exactă – să mai ia două mii de euro, 20.000 de euro sau 100.000 de euro. Pentru că fără lăcomie un ștab local sau central nu ar îndesa în conturi bani negri după lungul șir de ștabi capturați în flagrant de DNA. Frica nu e o stavilă pentru lăcomie, pentru că dacă era ar fi oprit-o. Lăcomia se instalează în locul lăsat gol de caracter, de educație, de responsabilitate. Cred că nici măcar schimbarea procedurilor de lucru în administrarea banului public nu vor vindeca suferinzii de lăcomie.

Lăcomia aleșilor merge mână în mână cu Foamea alegătorilor. Una o întețește pe alta, având o tradiție continuată în istoria unor puține alte state europene. Jocul democratic, dar mai ales educația și conștiința socială fac majoritatea statelor UE și în orice caz experții UE care analizează situația României să aibă dificultăți reale de a înțelege ce se întâmplă în țara cu cea mai mare creștere economică din Club, dar cu atâtea acumulări de decalaje și stridențe.

Lăcomia explică și lipsa de interes pentru dezvoltarea comunităților, lipsa de aplecare către viziuni strategice și lipsa de chef de a da socoteală pentru cheltuirea banului public – în fața presei, a anchetatorilor sau a oricui este îndrituit să ceară informații.

Lăcomia explică și nepăsarea față de starea reală a semenilor pe care îi conduci, pentru că este centrată strict pe propriul ego, pe propria bunăstare.

Lacomii sunt solidari și își protejează privilegiile, iar dacă simt nevoia și le mai și sporesc. Nu nevoia, ci dorința este cea care le dă ghes să ia mai mult.

Lăcomia este cea care dorește să se bucure și de supunere, apreciere, laude și respect public. Pentru că degeaba ești bogat dacă nu ești adulat.

Ei bine, pentru toate aceste motive, dar și pentru altele pe care le puteți completa și voi, cred că bătălia cu Lăcomia nu se va încheia prea curând în România. Chiar și după renunțarea la MCV…

Articol publicat la http://www.caleaeuropeana.ro/un-mcv-pentru-combaterea-lacomiei/

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe