OraNoua.ro
Publicat în 20 iunie 2012, 17:04 / 559 elite & idei

Dan Dungaciu: Daca Traian Băsescu nu merge la Consiliu, socialistii castiga un vot

Dan Dungaciu: Daca Traian Băsescu nu merge la Consiliu, socialistii castiga un vot

Conflictul premier-presedinte pe tema reprezentarii Romaniei la Bruxelles, care ar putea avea si o miza externa, se poate rezolva fie prin disparitia politica a unuia dintre combatanti, fie printr-un pas facut inapoi de unul dintre ei, considera Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

„Eu nu sunt foarte convins ca unul dintre actori isi poate schimba comportamentul, asa cum nu sunt convins ca alt actor, in speta premierul, este suficient de liber in miscari incat sa faca ceea ce considera el ca ar vrea sa faca”, a declarat acesta intr-un interviu acordat Ziare.com.

Dan Dungaciu atrage atentia asupra faptului ca este foarte greu ca Parlamentul sa dea presedintelui sau premierului un mandat explicit de reprezentare, pentru ca nu se poate anticipa evolutia discutiilor si negocierilor ce urmeaza a fi purtate la Bruxelles. In plus, acesta remarca faptul ca alte state europene au gasit solutii legale, nu politice, pentru rezolvarea unor conflicte similare.

„Nu poti sa ai solutii juridice la probleme politice si nici solutii politice la probleme juridice. Parlamentul ce-a facut? A incercat sa dea un raspuns politic la o problema juridica, iar presedintia a incercat sa dea un raspuns juridic la o problema politica. Aceste lucruri nu se pot rezolva, daca nu exista acel minim consens, adica zona minimala de intelegere de la care pot sa inceapa discutiile”, a mai explicat directorul ISPRI.

Pe de alta parte, nu trebuie sa neglijam miza externa a acestei dezbateri. „Daca Traian Basescu nu merge in Consiliu, asta inseamna ca zona crestin-democrata sau populara din UE ar putea pierde un vot si ar putea castiga acel vot in Consiliu socialistii, daca merge Victor Ponta”, remarca acesta.

Parlamentul: Ponta sa mearga la Bruxelles, nu Basescu

Cum va da parlamentul un mandat reprezentantului Romaniei? Se va vota un anumit document? Redactat de catre cine? Si cat de priceputi sunt parlamentarii romani in chestiuni europene? 

Aceasta este una dintre problemele de fond: in ce masura parlamentul Romaniei poate sa dea un mandat si daca da, atunci trebuie sa il dea de fiecare data. E o problema pe care textul adoptat marti nu o rezolva, ci transforma totul intr-o chestiune mai degraba formala.

Parlamentul, din pacate, nu a facut dovada ca reuseste sa aiba competente pe acest domeniu. Daca ne uitam cu atentie, chiar comisiile economice sau comisiile de politica externa foarte rar au fost la nivelul competentelor pe care trebuie sa le aiba. S-a remarcat Titus Corlatean la Comisia de politica externa, in rest, foarte putine pozitii si foarte putine comentarii.

Ce prevede declaratia referitoare la reprezentarea la Bruxelles adoptata de Parlament

Ce se intampla in cazul in care, conform declaratiei politice votate de Parlament, reprezentantul Romaniei merge le Bruxelles cu un mandat si acolo sunt abordate subiecte noi sau negocierile iau o turnura neasteptata. Suna la Bucuresti ca sa ii intrebe pe senatori si pe deputati ce sa faca?

E foarte greu sa dai presedintelui sau premierului un mandat explicit pentru ca nu stii ce se intampla sau care e contextul.

Chestiunea cu mandatul este strict formala, tine mai degraba de contextul politic de astazi. Este o formalizare excesiva, care nu raspunde decat unor probleme politice de astazi, in niciun caz nu raspunde fondului problemei.

Dan Dungaciu: Parlamentul si CCR, false solutii in problema reprezentarii la Bruxelles

Cat de mare este riscul ca si presedintele si premierul sa bata la usa Consiliului European pe 28 iunie?

Sper ca acest lucru nu se va intampla.

In momentul in care Romania a legiferat un mandat de 4 ani pentru parlament si de 5 ani pentru presedinte, toata clasa politica trebuia sa se gandeasca ca aceasta coabitare devine fatala, din moment ce nu se suprapun ciclurile electorale.

Daca aceasta clasa politica nu reuseste sa isi articuleze comportamentul, in functie de legile pe care ea le da, inseamna ca nu suntem in joc, suntem prea jos pentru anumite institutii sau legi la care noi vrem sa accedem sau pe care chiar noi le promulgam. Asta este problema de fond, chestiunea nu a fost gandita de niciun fel.

Nu poti sa ai solutii juridice la probleme politice si nici solutii politice la probleme juridice. Parlamentul ce-a facut? A incercat sa dea un raspuns politic la o problema juridica, iar presedintia a incercat sa dea un raspuns juridic la o problema politica.

Aceste lucruri nu se pot rezolva, daca nu exista acel minim consens, adica zona minimala de intelegere de la care pot sa inceapa discutiile.

Basescu: Spectacol penibil in Parlament, cu Ponta in frunte

Si ce se poate face? Acestea sunt personajele politice, acesta este contextul.

In contextul de astazi din Romania, nu se poate decat astfel: sau discutia se termina prin eliminarea politica a unuia dintre adversari, iar asta inseamna tentativa de demitere, eventual chiar demiterea presedintelui, deci un razboi care se incheie astfel, sau se poate incheia printr-un soi de pas inapoi pe care sa il faca unul dintre combatanti.

Eu acest pas inapoi deocamdata nu il vad, in actuala conjunctura.

Dan Dungaciu: Imperativul in Romania e oprirea spiralei violentei politice – Interviu Ziare.com

Pas inapoi nu inseamna cedare neaparat. Cum se poate opri o spirala a violentei? Sau dispare unul dintre combatanti sau unul dintre ei isi schimba comportamentul radical.

Eu nu sunt foarte convins ca unul dintre actori isi poate schimba comportamentul, asa cum nu sunt convins ca alt actor, in speta premierul, este suficient de liber in miscari incat sa faca ceea ce considera el ca ar vrea sa faca.

Mai exista astfel de situatii in alte tari, in care reprezentantul statului sa fie mandatat de Parlament?

Nu, nu exista asa ceva, dupa cum nu exista o reglementare uniforma la nivelul UE. In unele tari, tocmai pentru a evita unele conflicte, cum e Finlanda de pilda, s-a decis prin Constitutie cine sa reprezinte statul al Consiliul European.

Pe urma, in Polonia a decis Curtea Constitutionala, tocmai pentru ca oamenii politici nu reuseau sa se puna de acord.

AFP, despre scandalul Basescu-Ponta: Franta si Polonia au experimentat dispute similare

Insa noi suntem si intr-o situatie deosebita, avand o Constitutie de tip semiprezidential.

Noi am avut un tip de semiprezidentialism pana la presedintele Basescu cu accente prezidentiale si acum se doreste un semiprezidentialism cu accente parlamentare.

Asta e problema, ca un semiprezidentialism nu isi gaseste intotdeauna echilibrul si conteaza foarte mult pe capacitatea de negociere si, hai sa spunem asa, pe bunul simt al persoanelor din institutii. Nu e clarificat cat are presedintele si cat are premierul. Noi nu suntem nici macar ca Franta, unde presedintele poate sa demita premierul fara a cere acordul Parlamentului, de pilda.

Problema este acest semiprezidentialism, e vorba si de modul in care reusesc actorii politici pe plan intern sa coabiteze.

Pe de alt parte, exista si aspecte care tin de planul extern, dar aici intram in zona speculatiilor.

Trebuie sa va imaginati ca daca Traian Basescu nu merge in Consiliu, asta inseamna ca zona crestin-democrata sau populara din UE ar putea pierde un vot si ar putea castiga acel vot in Consiliu socialistii, daca merge Victor Ponta.

Aceasta sa fie miza conflictului de fapt?

Ar putea sa fie si o miza de genul acesta, dar discutam la nivelul speculatiilor, al comentariului politic. Daca merge premierul, inseamna ca Francois Hollande sau viziunea lui de politica asupra Europei are un vot in plus. Daca merge presedintele Basescu, s-ar putea ca viziunea lui politica sa aiba un vot in plus.

Deci s-ar putea sa fie si o componenta externa in aceasta dezbatere, care nu ar trebui sa fie de neglijat.

Anticipati un final al acestui conflict?

In momentul acesta nu. Premierul Ponta se afla in situatia in care trebuie sa transeze aceasta problema fara sa declanseze insa un razboi cu presedintele Basescu pentru ca nu are niciun interes.

El trebuie sa rezolve problema fara sa lase impresia ca exista un razboi. Politic vorbind, el fiind tanar si pentru prima data intr-o pozitie atat de importanta, nu are niciun interes sa se lupte cu cineva care e in finalul carierei politice si atunci trebuie sa lase senzatia ca el nu declanseaza un razboi.

Lucrurile nu sunt deocamdata nici simple, nici clare, pentru ca niciunul dintre actori, in special premierul in acest moment nu isi poate permite sa fie foarte transant, din motive diferite, dar niciunul nu isi permite.

Si atunci, sigur ca am putea sa prelungim aceasta criza, dar sa nu uitam ca timpul nu are multa rabdare si in doua saptamani trebuie sa plece la Bruxelles un reprezentant al Romaniei.

Situatia limita, jalnica, in care Romania s-ar plasa prin certurile acestea si prin doi reprezentanti care vor alerga, care e primul la scaun, ar putea fi evitata. Cred ca exista destul bun simt in tara asta.

Cineva spunea ca guvernarea actuala incearca prin acest scandal sa distraga atentia populatiei de la faptul ca nu poate face ce a promis inainte de investitura. Cum comentati? 

Poate sa fie si asta, dar sa stiti ca lucrurile simbolice conteaza foarte mult in politica. Sunt lucruri care au ajuns sa fie ridicate atat de sus si, la un moment dat, iti dai seama ca, de fapt, nu merita miza, dar nu poti sa te mai intorci.

Un caz celebru in Romania a fost problema Schengen, care a fost ridicata politic atat de sus, desi miza, in realitate, in termeni tehnici, nu era chiar atat de mare.

Si aceasta miza a reprezentarii devine in aceasta simbolistica un element esential, dar care nu e de fapt decat varful unui aisberg al anumitor neasezari politice mai profunde.

Daca era facuta intelegerea politica intre cele doua tabere, problema reprezentarii la Bruxelles nu mai aparea, dar pentru ca nu e facuta intelegerea politica, ea este varful aisbergului din care 9/10 sunt ascunse sub apa.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!

PoliticAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!

EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența

ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene

SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe