OraNoua.ro
Publicat în 1 noiembrie 2017, 18:59 / 384 elite & idei

Dan Dungaciu, despre anunțarea independenței Cataloniei: Consecința firească – declanșarea articolului 155 din Constituția Spaniei

Dan Dungaciu, despre anunțarea independenței Cataloniei: Consecința firească – declanșarea articolului 155 din Constituția Spaniei

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, afirmă că o consecință firească a declarării independenței Cataloniei este declanșarea articolului 155 din Constituția Spaniei.

„Cred că, în momentul acesta, consecința firească este declanșarea articolului 155 din Constituția Spaniei, controlul Madridului asupra Cataloniei. Tensiunile care vor urma nu cred că vor schimba în mod radical datele problemei. Dacă catalanii erau atât de deciși și atât de consistenți în efortul lor separatist, lucrurile ar fi putut să fie tranșate mult mai devreme, adică imediat după referendum”, a declarat profesorul universitar, vineri, pentru AGERPRES.

În opinia sa, „declarația independenței Cataloniei a întârziat deja destul de mult”.

„S-a văzut că e un gest care n-a avut de la început consistența necesară. S-a început de la lansarea unor cifre în spațiul public, după care 40% ar fi votat pentru acest referendum, fără să avem nicio probă, nicio certitudine că lucrurile au stat în acel sens. A doua zi, s-a anunțat o grevă generală care n-a reușit și, de la eșecul acelei greve generale, care n-a paralizat Catalonia, semnalul a fost foarte clar că, cel puțin pe moment, separatiștii au pierdut partida. Tergiversările care au urmat n-au făcut decât să confirme acea stare de incertitudine și de lipsă de decizie. De obicei, când te duci spre independență o faci decis, fără mai multe pertractări decât e nevoie”, a accentuat Dungaciu.

Potrivit acestuia, va urma o perioadă de incertitudini, dar care „nu va schimba radical datele problemei”, deoarece „Madridul are în acest moment avantajul ezitărilor catalanilor”.

Întrebat despre o posibilă „replicare” a acestui „virus independentist”, Dan Dungaciu a afirmat că „problema care se pune este că nici Uniunea Europeană, liderii cei mai importanți nu vor gira sub nicio formă așa ceva”.

„Tăcerea lor din ultima vreme a fost, de fapt, o tăcere strategică. Nu puteau să susțină acțiunile Madridului care, uneori, sigur, că au avut un nivel de duritate care nu cadra cu normele europene, ca să zic așa, dar tăcerea liderilor europeni și declarațiile de tipul ‘Dacă ieșiți din Spania, nu veți rămâne în Uniunea Europeană!’ confirmă teama UE că fantoma care bântuie Europa în acest moment — fantoma separatismului ar putea să se declanșeze și în alte spații și să genereze, pe cale de consecință, prăbușirea proiectului european”, a spus Dungaciu.

El a adăugat că, „dacă UE joacă pe o carte moale sau cu o mână slabă aceste provocări, asta înseamnă sfârșitul proiectului european”.

„Dacă un stat simte că Bruxelles-ul face cedări și că ar putea să gireze independența unor grupări separatiste și se uită în propria curte și vede că și el are așa ceva, nu se va mai angaja niciodată într-un proiect european unificator de tip federație, pentru că va suspiciona de fiecare dată Bruxelles-ul că are o agendă ascunsă. De asta Bruxelles-ul nu se poate juca cu asta. Va trebui să fie dur precum Guvernul Madridului, dar, sigur, să folosească un limbaj în care să nu fie atât de evidentă această chestiune”, a spus profesorul Dan Dungaciu.

Parlamentul catalan a votat vineri o rezoluție în care proclamă regiunea un „stat independent luând forma unei republici”.

Șeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a reacționat imediat pe Twitter, promițând că va „restaura legalitatea” în Catalonia, iar Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe