OraNoua.ro
Publicat în 4 iunie 2014, 20:32 / 463 elite & idei

Dan Dungaciu la Bookfest – lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România 2014“

Dan Dungaciu la Bookfest – lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România 2014“

Lansarea volumului „7 teme fundamentale pentru România 2014“ a avut loc joi după-amiază, la standul Editurii Rao de la Salonul Internaţional de Carte Bookfest (28 mai – 1 iunie). La eveniment au participat profesorul Dan Dungaciu, academicianul Nicolae Anastasiu şi directorul Editurii Rao, Ovidiu Enculescu.

În public s-a aflat, de asemenea, un alt coordonator al volumului, Marius Stoian. Cartea „7 teme fundamentale pentru România 2014“, publicată de Editura Rao, este semnată de 59 de autori de mare competenţă din diferite domenii ştiinţifice şi coordonată de Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian. Cuvântul înainte al volumului este scris de George Cristian Maior. Volumul reprezintă un proiect colaborativ deschis, marcat de originalitate postmodernă, demersul fiind iniţiat de Clubul România.
Academicianul Nicolae Anastasiu, unul din cei 59 de autori, a punctat: „Acest volum este o radiografie a societăţii româneşti din ultimul an. A fost rezultatul unui dialog real, unui dialog consistent şi plin de deschidere, din dorinţa de dezvoltare şi din necesitatea de a găsi soluţii pentru societatea românească. Intervenţia mea în volum s-a referit la un subiect fierbinte, legat de economie, la ceea ce înseamnă resursele necesare, alternative, neconvenţionale pentru asigurarea unei strategii energetice în anii în care urmează.“
Cei 59 de autori care au contrinuit la realizarea volumului „7 teme fundamentale pentru România 2014“ provin din diferite domenii ştiinţifice şi academice şi au, aşa cum a spus profesorul Dan Dungaciu, „orientări, atitudini, opţiuni politice – şi nu numai – diferite“.
Această carte a reuşit să creeze o platformă de dialog în care puncte de vedere complet diferite, inclusiv politice, s-au întâlnit la aceeaşi masă, s-au articulat şi s-au confruntat unele cu altele. Este expresia în oglindă, dar complet opusă, a modului în care funcţionează societatea de astăzi.
Dan Dungaciu, profesor
„Îndărătul acestei cărţi se află un exerciţiu de vreo trei ani de zile de rulaj reciproc, care s-a desfăşurat sub semnul unei platforme de dialog numită Clubul România. Această platformă a făcut posibil ca această carte să apară în doar trei luni de zile. Contează aceşti trei ani de rulaj, pentru că lucrurile s-au format de la sine, s-au clarificat, nu au existat discuţii care să blocheze proiectul şi, astfel, a reuşit, într-un timp record, să se întâlnească cu dumneavoastră. Asta e una dintre performanţele acestei cărţi: a reuşit să creeze o platformă de dialog în care puncte de vedere complet diferite, inclusiv politice, s-au întâlnit la aceeaşi masă, s-au articulat şi s-au confruntat unele cu altele. Este expresia în oglindă, dar complet opusă, a modului în care funcţionează societatea de astăzi“, a completat Dungaciu.
Profesorul a ţinut să precizeze că toate temele abordate în paginile acestei cărţi sunt legate direct de realitatea din România. „Temele sunt diverse şi toate sunt gestionate de oameni care şi-au desemnat deja o competenţă publică în raport cu tema. Toate aceste subiecte au fost selectate ţinând cont de realităţile prezente al României. De fiecare dată când se vorbeşte despre era digitală, se vorbeşte despre era digitală în România, nu se vorbeşte despre reindustrializare, ci despre reindustrializare în România. Este o carte în care perspectiva teoretică este, mai degrabă, în planul doi, pentru că vârful de aisberg al unei competenţe care este greu de contestat, al oamenilor care au scris această carte, apare în fiecare text, transformând această carte într-o enciclopedie foarte utilă şi care merită să fie ţinută în bibliotecă, pentru că s-ar putea, din când în când, să ne întoarcem la ea cu oarecare folos“.

 

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe