Dan Dungaciu: După Paris, ISIS devine inamicul asumat de toți, e plauzibilă o intervenție militară terestră. Ar fi complicat pentru statele din est dacă ar fi puse în situația unor alegeri strategice
Atentatele de la Paris vor face ca ISIS să devină inamicul asumat de toată lumea, pe care niciunul dintre marii actori globali nu-l mai poate ignora, spune analistul de politică externă Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, într-un interviu pentrucursdeguvernare.ro.
După cele întâmplate vineri noaptea, Franța va începe o acțiune diplomatică pentru o intervenție care va merge până la trimiterea de soldați și trupe terestre în Siria, mai spune analistul.
cursdeguvernare.ro: Atacurile de la Paris nu sunt un simplu atentat, iar președintele Hollande a folosit cuvântul război. Care anticipați că vor fi consecințele?
Dan Dungaciu: De data aceasta, amenințarea e atât de presantă, încât nu se mai poate evita problema ISIS. Amenințarea de la Charlie Hebdo era una metaforică. Au fost pedepsiți niște oameni cu care nu toți francezii se puteau identifica, nu toți francezii erau caricaturiști.
Ce s-a întâmplat noaptea trecută arată că fiecare francez poate fi o victimă. Nu mai este niciun loc sigur, suspiciunea a coborât în stradă și nu mai poate fi ignorată.
Se pune presiune pe toți politicienii să apese pe această pedală și este un fel de spirală a violenței care va fi cu greu evitată.
Franța va trebui să facă ceva credibil, în termeni efectivi. Și-a trimis portavionul Charles de Gaulle în Golful Persic.
Faptul că președintele Hollande a rostit cuvântul război, identificând inamicul ca fiind barbarii, cred că face foarte plauzibilă o intervenție militară a Franței.
cursdeguvernare.ro: În ce ar consta o astfel de intervenție, dincolo de implicarea de până acum a Franței alături de SUA ?
Dan Dungaciu: Problema este ce fel de intervenție militară va avea, cu cine o va face? Și America este presată să facă ceva, Federația Rusă deja face, și își va oferi foarte rapid serviciile, devenind, fatal aș spune, un partener.
Trebuie reglate condițiile de parteneriat, pentru că multe dintre vinile și gesturile reprobabile ale Federației Ruse vor fi puse între paranteze.
Rusia va deveni un partener de care Franța va trebui să se folosească și este foarte plauzibil ca Franța să înceapă o acțiune diplomatică, alături de SUA și partenerii europeni, pentru o intervenție care ar putea să meargă inclusiv până la trimiterea de soldați și trupe terestre.
cursdeguvernare.ro: Cum anume ar putea modifica aceste evenimente ecuația forțelor din Orientul Mijlociu și din Siria?
Este greu să fac o prognoză pe termen lung. ISIS-ul devine inamicul asumat de toată lumea, fără nuanțe. Nu te mai poți face că nu vezi ce s-a întâmplat acolo, din diverse rațiuni.
Este clar că atentatul de la Paris a făcut ca ISIS să fie de neignorat. Va deveni țintă asumată pentru toată lumea.
După ce s-a întâmplat la Paris, nimeni nu mai poate să facă nuanțe, apropo de ISIS. Nu mai există nicio scuză, nu te mai poți întoarce cu spatele, nu mai poți ocoli problema. Este prea dură problemă, și cu efecte prea mari :
La nivelul politicii franceze, la nivelul politicii de migrație din Europa, la nivelul atitudinii europene față de această problemă.
Va fi o presiune publică enormă.
cursdeguevrnare.ro: Unde e România pe aceste hărți ?
Va trebui să urmărim cum se va construi relația transatlantică de securitate și cât de eficientă va fi. Ea există pe hârtie, dar nu are eficacitate clară.
Aici, România ar putea avea un rol de jucat, ea fiind susținătoarea unui astfel de parteneriat.
În al doilea rând, există deja o coaliție formată.
Problema este cum faci ca această coaliție să acționeze mai bine și mai profund.
România cred că va avea, din acest punct de vedere, inclusiv o poziție europeană, ca să zic așa, pentru că este vorba de parteneri europeni care se numesc Franța și Germania.
Și va trebui să țină seama, România, inclusiv de apetiturile strategice ale celor doi actori. Din cauza aceasta, poziția de întărire a parteneriatului transatlantic va fi cea mai benefică pentru România.
Va fi foarte complicat dacă se va pune problema să facă o alegere. Nu cred că se va pune în acest fel problema, dar cred că este o spaimă teribilă pentru statele estice să nu ajungă să facă alegeri strategice.
Problema nuanțelor se va pune în momentul în care ponderile implicațiilor în termeni de securitate ale celor două axe, sud și est, se vor lua în calcul. Acolo vor interveni nuanțele.
În sensul în care s-ar putea, de pildă, ca unele state partenere ale României, și ale Poloniei și altor state, să nu privescă la nivel de amenințare Federația Rusă, așa cum o privesc statele din Est.
Deja s-au simțit anumite lucruri, la summitul flancului estic de la București, unde declarația finală a sugerat un anumit tip de echilibru strategic între modul în care văd Rusia europenii occidentali și modul în care o văd europenii estici și Statele Unite.
Acolo trebuie urmărită chestiunea nuanțărilor de securitate. Nu în cazul ISIS.
http://cursdeguvernare.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe