OraNoua.ro
Publicat în 16 decembrie 2015, 17:18 / 308 elite & idei

Dan Dungaciu: Fondul Moldova – Planul Marshall al Romaniei pentru Republica Moldova

Dan Dungaciu: Fondul Moldova – Planul Marshall al Romaniei pentru Republica Moldova

Joi, 17 decembrie 2015, orele 11:00-13:00

Grand Hotel du Boulevard,

Bulevardul Regina Elisabeta nr. 21, București

 

Fundaţia Universitară a Mării Negre și Societatea Academică din România vă invită să participați la dezbaterea

 

Fondul Moldova – Planul Marshall al României pentru Republica Moldova

 

Evenimentul va avea loc joi, 17 decembrie, între orele 11.00 – 13.00 și se va bucura de participarea unor invitați speciali, susținători ai înființării și asumării Fondului Moldova.

 

Apelul adresat principalilor decidenți ai statului român, lansat recent, a fost asumat de un număr de 40 de organizații nonguvernamentale de pe ambele maluri ale Prutului. Susținătorii acestei inițiative au solicitat înființarea și dezvoltarea unui fond de investiții specializat – Fondul Moldova – ale cărui linii esențiale au fost deja trasate și lansate în spațiul public de către Fundația Universitară a Mării Negre – ca instrument de exprimare a sprijinului României pentru schimbări fundamentale și ireversibile în Republica Moldova precum și ca instrument de reducere a decalajelor dintre cele două maluri ale Prutului.

 

De ce Fondul Moldova? Toate ţările europene care s-au dezvoltat după cel de-al doilea război mondial au beneficiat de infuzii masive de capital din afară. Republica Moldova nu este inclusă în planurile UE pentru extindere şi nici nu are resurse interne să genereze dezvoltare. Unica soluţie rămâne un “plan Marshall tailor-made”. Nici o altă ţară nu are vreun astfel de plan (şi nici măcar vreun interes anume să îl propună). Singurul stat cu vocaţie în acest sens este România.

Dezbaterea reprezintă o continuare firească a demersurilor de până acum. Atât publicului larg cât și decidenților le vor fi oferite argumente bine fundamentate care să genereze solidarizare în jurul ideii de constituire a FONDULUI MOLDOVA. Vor participa reprezentanți ai mediului academic, științific, economic și financiar, jurnaliști, experți în buna guvernare, lideri ai organizațiilor semnatare.

Apelul pentru înființarea și asumarea Fondului Moldova propune o serie de principii și enumeră beneficiile reconectării malul stâng al Prutului la lumea euroatlantică prin intermediul acțiunilor și valorilor specifice românești pe care le împărtășim în comun.
Vor vorbi despre acestea Alina Mungiu (președinte SAR), Aurora Liiceanu (psiholog), Dan Dungaciu (Presedinte FUMN), Petrișor Peiu (Director Departamentul de Studii Economice, FUMN), Andi Lăzescu (analist), Sergiu Celac (membru în Consiliul Director al FUMN). Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Ovidiu Nahoi.

Vă rugăm să confirmați participarea până marți, 15 decembrie.

 

Pentru detalii, persoană de contact: Doina Lazăr, Telefon – 0734780577;

Email – office@sar.org.ro

office@ispri.ro

 

Ultima ora:

ObservatorSebastian Burduja: De ce România are nevoie de PNL. 5 direcții pentru viitor

PoliticAnca Dragu: „Lucrurile se desfăşoară civilizat la USR PLUS”

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteDoina Banciu: Carte despre documentul cheie al limbii române, lansată la BCU Carol I

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialBarbu Mateescu: Puneți-vă centurile, pilotează PNLClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe