OraNoua.ro
Publicat în 24 septembrie 2014, 19:16 / 302 elite & idei

Dan Dungaciu: Fundația Universitară a Mării Negre își lansează filiala în Republica Moldova

Dan Dungaciu: Fundația Universitară a Mării Negre își lansează filiala în Republica Moldova

Noul lider al Comisiei Europene Jean-Cloude Juncker, se pare că a tranșat extinderea Uniunii pentru următorii cinci ani. În componența actualei Comisii nu se regăsește un portofoliu destinat acestei chestiuni. Este un semn cât se poate de clar pentru toți cei care s-au îmbătat cu iluzia unei aderări forțate, ca urmare a presiunilor tot mai acide din partea Federației Ruse. Observăm cum și de data aceasta experții de la București au avut dreptate. Comentatorii politici care-l criticau până azi pe Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, pentru că prevestea un asemenea scenariu, trebuie să-și rescrie textele. Moldova s-a apropiat de UE, dar asta nu înseamnă că are o perspectivă clară de aderare.

În ultimii ani, Republica Moldova a realizat pași importanți în vederea apropierii de valorile europene. Cel puțin există mai multă lume care își dorește un viitor alături de ceilalți membri ai Uniunii. Oamenii sunt mai informați, mai liberi, cu posibilități de a călători și a exporta pe teritoriul Uniunii Europene. Acești pași țin nemijlocit de meritele componentelor AIE-1, AIE-2, și Coaliției Pro-Europene, care au guvernat statul în ultimii 5 ani. Anume aceste partide au făcut față la tot felul de presiuni și intrigi de la Tiraspol, Comrat și Moscova, pentru a parcurge o parte din drumul spre aderarea la UE.

Un rol aparte în tot acest drum parcurs îi aparține României. Autoproclamată “Avocatul Rep. Moldova la UE”, România și-a direcționat o foarte mare parte din resursele sale politice, diplomatice, de expertiză și influență, pentru a ține sub vizorul capitalelor europene, mai mica capitală românească. Ultimul caz consemnat a fost reuniunea Grupului de prieteni europeni ai Republicii Moldova desfășurată la Chișinău pe 1 septembrie, anul curent. Un demers din partea ministrului de externe român, Titus Corlățean, care practic, a modificat tradiția reuniunii, deviind-o de la Bruxelles sau Luxemburg, spre Chișinău.

Gesturi la fel de importante au fost realizate în ultimii ani de Profesorul Dan Dungaciu. După ce a fost consilierul în problemele integrării europene al președintelui Mihai Ghimpu timp de un an, dumnealui revine la Chișinău cu o filială a Fundației Universitare a Mării Negre, pe care o conduce. Profesorul Dungaciu, va fi însoțit în cadrul evenimentului lansării de George Friedman, președintele și fondatorul Stratfor, o companie privată și foarte cunoscută în domeniul culegerii și analizei informațiilor, afacerilor internaționale, prognozelor geopolitice, etc. Friedman vine pentru prima dată în Republica Moldova ceea ce face evenimentul cu atât mai important atât pentru iubitorii și analiștii de politică externă, cât și pentru politicienii din jur.

Sunt gesturi importante de pe urma cărora se poate câștiga enorm în perspectiva apropierii de Occident. Evenimentul lansării filialei fundației la Chișinău, va avea loc pe 1 octombrie, exact la o lună după ce au fost cei mai importanți diplomați ai Europei. De data aceasta expertiza președintelui FUMN, Dan Dungaciu, al Ambasadorilor români, Liviu Bota, Sergiu Celac și Ioan Donca, și a cunoscutului jurnalist, Emil Hurezeanu, vor sta la dispoziția publicului dintre Prut și Nistru. Nu vor lipsi importante persoane publice și oameni politici de la Chișinău care și-au exprimat interesul pentru eveniment. Era firesc să se întâmple având în vedere lipsa informațiilor clare și corect analizate cu referire la războiul din Ucraina, a intențiilor Federației Ruse și puterea de asigurare a securității în zonă din partea aliațiilor NATO sau a deciziilor recentului Summit de la Wales. Toate acestea și mai mult decât atât, vor fi prezentate și apoi dezbătute cu cel mai cunoscut expert în materie de analiză a informațiilor și prognoză geopolitică, președintele Stratfor – George Friedman, împreună cu președintele Fundației Universitare a Mării Negre – Dan Dungaciu. Un eveniment care se anunță foarte interesant pentru public, pentru publicul larg după cum ne-a obișnuit în ultimul an la toate dezbaterile publice, echipa Fundației Universitare a Mării Negre de la București.

C.R.

Sursa:  trb.ro

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe