OraNoua.ro
Publicat în 9 septembrie 2015, 17:50 / 479 elite & idei

Dan Dungaciu: Imigrantii, solutia pentru scaderea demografica a Europei? Ce trebuie sa faca Romania

Dan Dungaciu: Imigrantii, solutia pentru scaderea demografica a Europei? Ce trebuie sa faca Romania

Criza demografica si deficitul de forta de munca din Europa nu isi gasesc o solutie in absorbtia imigrantilor care, iata, au generat cea mai mare criza dupa Al Doilea Razboi Mondial, afirma analistul de politica externa Dan Dungaciu, sugerand Romaniei o solutie indrazneata si rationala.

„Ideea ca acest proces migrationist este solutia mult asteptata la criza demografica a Europei este naiva. Este ca o ciorba reincalzita si servita inca o data europenilor care au refuzat-o cu ani de zile inainte. E vorba despre dezbaterile europene de pe vremea cand se spera ca Turcia are sanse sa se integreze.

Argumentul principal era cel demografic. Tanara natiune turca ar fi fost solutia la imbatranita Europa care se reproduce tot mai putin. Si daca tot ai aceasta criza demografica si deficit de forta de munca, ce solutie mai buna decat Turcia! Cam asa suna argumentul… A fost complet neconvingator politic, in ciuda rationalitatii lui. Iar cei care l-au respins primii au fost tocmai liderii Europei, respectiv, Franta si Germania. Si nu numai ei. Si ce se intampla acum cu integrarea Turciei stim bine.

Iar daca europenii au respins acest argument cand a fost vorba despre turci, de ce credem ca l-ar accepta azi cand e vorba despre o populatie mult mai putin europeana decat turcii? A miza orbeste pe „rationalitatea” europenilor este, pana la urma, irational. Politica are rationalitatea ei, de care ratiunea nu stie – daca ar fi sa-l parafrazam pe Pascal”, a declarat, pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Si Romania se confrunta cu o scadere demografica importanta, iar autoritatile ar trebui sa ia masuri, mai ales ca exista o conjunctura favorabila.

„Ceea ce am spus pentru Europa este perfect valabil si pentru Romania. (…) Din pacate nu avem o viziune in aceasta chestiune, dar nu numai in asta. O tara inconjurata de romani, cel putin partial, dar care nu isi poate compensa deficitele demografice este de compatimit. Pentru prima data, poate, in istorie, romanii din jurul Romaniei – R. Moldova, Ucraina, Serbia – traiesc si subiectiv si obiectiv mai prost decat cei din Romania.

I-a intrebat cineva daca nu i-ar tenta un alt tip de relationare cu Romania? Nu e vorba doar de cetatenie romana, ci de masuri active, de posibilitati, proiecte, burse, strategii de implicarea lor in piata muncii din Romania, fie si prin migratie temporara. Asta intr-o prima instanta”, a explicat Dan Dungaciu.

Directorul ISPRI a dat si un exemplu mai mult decat concludent.

„Un important CIO al unei companii IT imi spunea ca nu gasesc destui tineri in Romania pe care sa ii poata absorbi aceasta industrie. L-am intrebat daca stie cati absolventi de profil exista in R. Moldova. Nu stia. Nu era obisnuit sa gandeasca in acesta paradigma”, a afirmat acesta.

Prin urmare, autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa vada ce oportunitate exista pentru imbunatatirea situatiei demografice in Romania.

„Nu e vorba doar despre industria IT. Este vorba si despre cei de varsta a doua, asistente, medici (cati dintre basarabeni nu ar prefera, totusi, spitalele din Romania?), oameni din constructii disponibilizati acum din Rusia blocata de criza etc. Iar Rusia in criza economica lasa disponibila o cantitate importanta de forta de munca vorbitoare de limba romana si care nu are unde se duce.

E plauzibil ca, pentru unii, Romania sa fie o tinta mai frecventabila decat UE, unde distanta geografica si diferenta lingvistica conteaza. Nici Republica Moldova, nici Ucraina, nici Serbia nu se vor redresa curand, iar oportunitatile pe care le poate oferi Romania nu trebuie neglijate. E un potential enorm de forta de munca si de populatie, dar trebuie pus in miscare.

Nimeni nu pare insa sa se gandeasca la acest tip de imigratie selectiva pe care Romania o poate face. Lipsa de viziune aduce dupa sine lipsa de proiect. De aici la ‘solutii’ de genul – migratia din Orientul Mijlociu ca solutie demografica pentru Romanie – nu mai e decat un pas. Dar e un pas gresit”, a conchis Dan Dungaciu.

ziare.com

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe