OraNoua.ro
Publicat în 28 octombrie 2015, 19:00 / 203 elite & idei

Dan Dungaciu: “În acest moment, România are o şansă pe care nu a mai avut-o niciodată”

Dan Dungaciu: “În acest moment, România are o şansă pe care nu a mai avut-o niciodată”

Dan Dungaciu

Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, a comentat la Realitatea TV situaţia în care se află România în prezent în contextul evenimentelor din politica externă.

„Cred că ce ar trebui să ne preocupe este nu doar ce se întâmplă acum, ci ce se va întâmpla mâine şi poimâine. Pentru că în acest moment, în termeni de securitate, există două axe importante: axa sudică şi axa estică. Inclusiv la NATO cele două sunt definite ca atare. În acest moment nu există o prioritizare: NATO consideră ca dimensiunea estică – Rusia, Donbas, Crimeea, Ucraina – este egală ca interes şi ca ameninţare cu dimesiunea sudică, care înseamnă Siria, migraţie, potenţial exploziv din această perspectivă.”, a explicat Dungaciu la Realitatea TV, în timpul emisiunii „Jocuri de Putere”.

„Ce se va întâmpla după confruntarea din Siria sau ce se va întâmpla după ce Orientul Mijlociu va fi într-un fel stabilizat mai mult sau mai puţin, s-ar putea ca această diferenţiere dintre aceste două axe să se facă. Adică nu aibă egalitate ca importanţă, din perspectiva inclusiv a NATO, ceea ce vom vedea nu foarte târziu, adică la următorul summit NATo, ce va avea loca anul viitor la Varşovia. Cum se poziţionează România în această geografie, care nu e în acest moment limpede? România se află la intersecţia celor două axe: pe axa estică are Marea Neagră – Marea Neagră ca provocare de securitate, cu tot ce înseamnă ea pentru România, Republica Moldova, Ucraina şi mai departe Rusia – iar în sud are Balcanii. Deci intersecţia aceasta, între Balcani şi Marea Neagră, dă România. România va fi influenţată de cele două axe şi modul în care se vor mişca”, a adăugat el.

În opinia directorului ISPRI, “poziţionarea României de acum înainte, cu toate avantajele şi dezavantajele sau cu toate ameninţările, dar şi cu toate potenţialităţile, trebuie gândită în această perspectivă”: “Problema României în acest moment este că nici una dintre cele două axe nu e temă majoră de dezbatere. În România discutăm geografii interne de politică externă, unde e decizia şi cine are dreptul să îşi ia şi cât la sută din această politică externă, constantând că avem o lipsă de consens care ne va duce, pe termen foarte scurt, la lipsa de decizii coerente şi la lipsa de măsuri coerente. Balcanii de Vest, ca temă fundamentală, Marea Neagră ca temă fundamentală sunt complet ingnorate din discuţia publică. Bineînţels că sunt ameninţări, dar sunt şi oportunităţi”, arătat el.

“Oportunităţile pe care România le are, în Balcani într-o oarecare măsură, dar în est ar trebui subliniate de fiecare dată. Pentru că estul în acest moment, cel puţin vecinătatea noastră estică apropiată – Republica Moldova – oricât ar părea de paradoxal şi de provocator, cred că nu a fost niciodată mai favorizantă din ’90 încoace pentru România. România nu a avut niciodată o posibilitate de intervenţie pe spaţiul estic, în special în Republica Moldova, aşa cum o are azi. Niciodată astrele nu s-au aşezat într-o astfel de geografie favorabilă. Republica Moldova este într-o asemenea situaţia în care România ar fi absolut necesară şi mă refer aici la intervenţie nu politică, ci, pentru prima dată, la intervenţie instituţionalizată. Asta înseamnă investiţii, capacitate de a reduce decalajele dintre cele două state, respectiv UE şi Republica Moldova. Este o posibilitate reală. Indiferent de toate speculaţiile de care putem să discutăm, cred că în acest moment, România are o şansă pe care nu a mai avut-o niciodată, chiar să-şi proiecteze în exterior companiile de stat, care stau în acest moment, cum n-a fost niciodată din ’90, pe sute de milioane de euro. (…) În acest moment, trebuie să discutăm şi de ameninţări şi de potenţialităţi. Criza pe care noi avem azi în România riscă să ne macine exact aceste potenţialităţi”, a conchis Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu | Realitatea.net | 26.10.2015

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe