Dan Dungaciu, Iulian Fota, Marian Preda și Daniel Dăianu la deschiderea Masteratului de Studii de Securitate – Analiza Informaţiilor al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti
Joi, 18 octombrie 2012, la sediul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti, a avut loc deschiderea Masteratului de Studii de Securitate – Analiza Informaţiilor, ca rezultat al cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, cu scopul de a forma expertiză în sfera analizei informaţiilor şi de a consolida cultura publică a securităţii naţionale.
La acest eveniment au participat, alături de conducerea Universităţii din Bucureşti, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, domnul Marian Preda, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, domnul Iulian Fota, consilierul onorific al primului ministru, domnul Daniel Dăianu, directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul Ambasador George Cristian Maior, şi domnul Dan Dungaciu, coordonator al programului masteral.
În deschidere, decanul Facultăţii de Sociologie, domnul Marian Preda, a apreciat formula cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi mediul academic care „urmează modele similare ale unor universităţi de prestigiu la nivel european”. În acest context, prodecanul Universităţii din Bucureşti, doamna Maria Voinea, a remarcat faptul că “în prezent asistăm la continuarea unei tradiţii a cooperării între Universitatea din Bucureşti şi Serviciul Român de Informaţii, iniţiată prin sprijinul acordat de cadrele didactice ale Universităţii colegilor din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul”.
Consilierul prezidenţial Iulian Fota a evidenţiat importanţa componentei teoretice în conceperea politicilor de securitate ale statului prin faptul că: „Securitatea naţională, ca şi intelligence, nu mai sunt de mult timp apanajul exclusiv al statului, ci reprezintă în egală măsură o preocupare intelectuală. Acesta a subliniat, de asemenea, importanţa valorilor pe care le protejează securitatea naţională, care reclamă angajarea celor mai bine pregătiţi specialişti în domeniul securităţii naţionale”.
În alocuţiunea sa, directorul SRI, domnul George Maior, a abordat problematica mai largă a locului analizei în noul context strategic. Întărirea componentei analitice face parte din demersul mai amplu de transformare a Serviciului Român de Informaţii, astfel încât să se poată gestiona incertitudinea cu privire la evoluţiile din plan economic, geopolitic sau social. Această incertitudine „impune crearea unor aparate puternice de cunoaştere, pentru a putea preveni, pentru a beneficia de oportunităţi, pentru a înţelege mersul naţiunilor într-un viitor marcat de multe provocări. Dacă la începutul anilor ’90, analiza informaţiilor era marginalizată, am reuşit în timp să impunem o componentă analitică deosebit de puternică, capabilă să transmită beneficiarilor nu doar informaţie, ci şi analize strategice şi tactice, fie ele de ordin geopolitic, economic, militar, de natură să faciliteze luarea unor decizii corecte pentru promovarea intereselor naţionale. Nu putem oferi o cunoaştere totală, dar, pentru a fi un stat performant, trebuie să fim un actor inteligent. Inteligenţa se bazează pe informaţie şi pe cunoaştere şi este de datoria noastră să livrăm aceste produse beneficiarilor noştri”, a concluzionat directorul SRI.
Daniel Dăianu, consilier onorific al primului-ministru, a abordat o altă etapă a ciclului de intelligence, cea a acţiunii în baza informaţiilor primite. Astfel, „cei care oferă informaţia pot indica un anumit curs al deciziei, dar nu sunt cei care iau decizia.” Aceeaşi idee a fost întărită de către directorul Serviciului Român de Informaţii: „există o discrepanţă între ceea ce transmitem şi modul în care este folosită cunoaşterea. Adesea, fie nu este folosită, fie este folosită neadecvat, fie într-un moment în care utilitatea ei se pierde. Nu este o critică la adresa beneficiarilor noştri, ci mai degrabă la adresa noastră, pentru că şi noi suntem obligaţi să insistăm adesea asupra importanţei acţionării în baza informaţiei primite.”
Participanţii la eveniment au subliniat rolul covârşitor al analistului în crearea cunoaşterii care fundamentează decizia politică. Conform domnului Dan Dungaciu, coordonatorul programului, „o lectură proastă a unor informaţii bune poate avea consecinţe dezastruoase, în timp ce o lectură bună a unor informaţii proaste nu are acelaşi rezultat. Astfel, contează cum eşti capabil, ca analist, să fructifici informaţiile pe care le avem la dispoziţie. De aceea, masteratul are, începând din acest an, dimensiunea metodologică. Încercăm să îi învăţăm pe studenţii noştri cum să gândească, cum să evalueze informaţia disponibilă, fapt care le va fi util nu doar pe problematica de securitate propriu-zisă, ci în orice domeniu de activitate. Sperăm ca, pe viitor, România să lanseze şi alte proiecte de cooperare, întrucât am convingerea că ţara noastră trebuie să furnizeze instituţiile şi expertiza care să îi consolideze prezenţa pe harta regiunii”.
Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, în calitate de partener al Serviciului Român de Informaţii, se bucură de un prestigiu recunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional, ocupând primul loc în domeniul sociologie, conform clasificării Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar Universitatea din Bucureşti a ocupat anul trecut locul 270 din 500 la secţiunea studii sociale a Clasamentului academic al universităţilor lumii.
Masteratul de Studii de Securitate – Analiza Informaţiilor creează premisele unei mai bune înţelegeri, de către publicul interesat, a provocărilor noului mediu de securitate şi a importanţei informaţiei în gestionarea acestuia.
Serviciul Român de Informaţii îşi propune concretizarea unor noi parteneriate cu instituţii de prestigiu din sfera academică, un exemplu fiind cooperarea cu Harvard School of Government pe tema securităţii în regiunea extinsă a Mării Negre.
Ultima ora:
ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity
ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața
EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București
EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe