OraNoua.ro
Publicat în 16 iulie 2014, 15:05 / 819 elite & idei

Dan Dungaciu, Mircea Malița, Emil Hurezeanu și Darie Cristea la ședința Comisiei pentru Studii Prospective a Academiei Române (CSPAR)

Dan Dungaciu, Mircea Malița, Emil Hurezeanu și Darie Cristea la ședința Comisiei pentru Studii Prospective a Academiei Române (CSPAR)

Luni, 7 iulie 2014, a avut loc, la sediul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), reuniunea Comisiei pentru Studii Prospective a Academiei Române (CSPAR), iniţiativă a academicianului Mircea Maliţa, înscrisă într-o tradiţie de câteva decenii a studiilor prospective în România. În faţa unei audienţe numeroase, au fost prezentate obiectivele, proiectele, componenţa acestei comisii – formată din peste 31 de membri, academicieni, diplomaţi, cercetători şi universitari.

Cuvântul de deschidere rostit de Prof. Univ. Dr. Dan Dungaciu a plasat prezenta reuniune în contextul preocupărilor legate de configurarea viitorului în România şi a precizat că evenimentul de faţă succede unei prime reuniuni a comisiei, ce a avut loc în anul 2011.

Seria de comunicări găzduite de acest eveniment a debutat cu prezentarea domnului academician Mircea Maliţa, axată pe argumentarea necesităţii de a studia ştiinţific viitorul (posibil, probabil) cu şi din grija pentru o cât mai corectă construire a prezentului. Servindu-se de metafora „săgeţii care se întoarce din viitor înspre prezent” academicianul Maliţa a explicat în ce fel studiile de prospectivă sunt esenţiale pentru felul în care un stat – cu exemplul concret al României, într-o lume din ce în ce mai complexă şi fluidă – îşi construieşte strategii şi politici în cel puţin două din domeniile cu mare semnificaţie pentru viitor – pe termen scurt, mediu şi mai ales lung: educaţie şi diplomaţie.

50Prof. Gheorghe Ştefan, membru corespondent al Academiei Române, a vorbit despre relaţia specială şi foarte ambiguă a lumii actuale cu viitorul, plasând-o sub semnul aşa-numitului paradox al prospectivei, al acceleratei evoluţii tehnologice şi al felului în care aceste instrumente sunt de folosit în studiile de prospectivă, dar şi al dificultăţii de a cuprinde/înţelege/anticipa în evoluţia lor amplele efecte emergente. Prof. Gheorghe Ştefan a propus lansarea, în cadrul şi contextual ISPRI, a unui master destinat pregătirii viitorilor specialişti în domeniul utilizării tehnologiilor de vârf în studiile de prospectivă, propunere salutată de prof. Dan Dungaciu.

Dl. Acad. Lucian Liviu Albu, director al Institutului de Prognoză Economică al Academiei Române, a raportat studiile de prospectivă la cele economice, subliniind limitele metodelor standard de prognoză în studierea unor fenomene emergente precum crizele. Domnia sa a pus în evidenţă rolul crizei economice declanşate în 2008 de a fi revigorat un domeniu de cercetare şi prognoză şi a pus sub semnul întrebării teorii şi metode consacrate. De asemenea, Dl. Albu a propus crearea, tot în cadrul ISPRI, a unui Centru Avansat de Studii Prospective, ca un nucleu deja format de expertiză în acest domeniu.

Dl. Emil Hurezeanu, preluând metafora săgeţii dinspre viitor spre prezent şi trecut, a dezvoltat această relaţie ambivalente dintre cele trei axe temporale. Sensul curgerii timpului, dinspre trecut spre viitor ar putea fi inversat printr-o corectă „reciclare” şi interpretare a acelor săgeţi ale viitorului, cu aplicare directă a învăţămintelor pe care România – acelaşi stat mic, cu resurse medii – le-ar putea extrage din experienţele trecute în materia de relaţii cu marile puteri.

Dl. Cosmin Dugan, Secretar al CSPAR, a făcut referire la câteva aspecte administrative, legate de stabilirea unui calendar de întâlniri periodice ale CSPAR, şi a unui panel tematic privind temele de prospectivă ce urmează a fi abordate în studiile realizate de CSPAR. Printre propunerile enunţate se numără şi afilierea Comisiei la organisme internaţionale similare, precum şi accesarea de fonduri europene pentru susţinerea proiectelor vizate.

Aceste câteva direcţii de discuţie şi reacţiile pe care le-au generat dinspre publicul prezent constituie un argument în plus pentru semnificaţia prezentului eveniment şi pentru multiplele dimensiuni ale evoluţiei CSPAR.

În cadrul acestei comisii a fost desemnat, din partea ISPRI, în calitate de membru cerc. știinţific, Prof. Univ. Dr. Darie Cristea.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe