Adriana
Publicat în 29 mai 2012, 15:49 / 410 elite & idei

Dan Dungaciu: Parlamentul si CCR, false solutii in problema reprezentarii la Bruxelles

Dan Dungaciu: Parlamentul si CCR, false solutii in problema reprezentarii la Bruxelles
+ Observator

Parlamentul sau Curtea Constitutionala sunt false solutii in ceea ce priveste hotararea reprezentarii Romaniei la Consiliul European, iar presedintele si prim-ministrul ar trebui sa decida impreuna cine trebuie sa mearga la Bruxelles, in functie de agenda reuniunii, crede profesorul universitar Dan Dungaciu. Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane a vorbit, pentru Ziare.com, despre cine ar trebui sa reprezinte Romania la Consiliul European din luna iunie si cine este in masura sa decida pe acest subiect.
„Daca acest consens politic mai profund intre cele doua tabere va fi atins, atunci problema reprezentarii se va rezolva mult mai simplu. Si nu prin formule de vot parlamentar sau consultari ale Curtii, ci prin bunul simt al politicienilor implicati”, ne-a spus Dan Dungaciu.
Acesta ofera si o posibila solutie, astfel incat atat deplasarea presedintelui, cat si a prim-ministrului la Consiliul European sa fie hotarate in functie de agenda reuniunii. Totodata, el crede ca, dincolo de orgolii si de litera legii, granita dintre politica interna si politica externa a devenit „extrem de fluida” dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Presedintele si prim-ministrul trebuie sa cada de acord
„Argumentul ca multe teme care se discuta la Bruxelles tin de competentele guvernamentale este valid, la fel si cel care spune ca o buna parte dintre chestiuni tin de agenda majora a presedintelui: viziune de politica externa, securitate etc. Din acest punct de vedere, deplasarile celor doi oficiali pot fi decantate si decise in functie de agenda reuniunii sau a Consiliului.
Decizia trebuie luata prin consensul celor doi, iar la fiecare deplasare in parte, indiferent de cine pleaca la Bruxelles, si premierul si presedintele, impreuna, vor pregati agenda si o vor prezenta public in conferinta de presa premergatoare. La fel si rezultatele summitului in cauza, indiferent de cine a facut deplasarea, vor fi prezentate in fata publicului tot impreuna de presedinte si premier.
O asemenea formula ar avea darul sa tempereze orgoliile si sa dea un semnal de functionalitate institutionala responsabila cetatenilor Romaniei”, a explicat Dan Dungaciu.
Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane ne-a mai spus ca nu ar trebui sa fie vreun impediment la o asemenea solutie, care „ar asigura in Romania un tip de normalitate pe care Romania nu a mai cunoscut-o de multa vreme si care ar fi singura capabila sa opreasca spirala violentei politice de la noi, care ramane in continuare miza cea mai profunda a clasei noastre politice”.
Parlamentul si Curtea Constitutionala nu reprezinta o solutie pentru problema reprezentarii Romaniei la Consiliul European
Referindu-se la institutia care ar trebui sa decida pe marginea acestui subiect, Dan Dungaciu crede ca nici Parlamentul si nici Curtea Constitutionala nu pot reprezenta solutii. In plus, Romania nu isi permite un asemenea razboi generat de aceasta tensiune.
„Solutiile de tip Parlament sau Curte Constitutionala sunt, in opinia mea, false solutii, si daca se va ajunge la ele nu inseamna decat ca agonia si tensiunea se prelungesc, ca razboiul intern nu a fost evitat, doar intarziat. Romania nu isi poate permite un asemenea razboi si evitarea lui trebuie sa devina miza principala a clasei politice actuale, indiferent unde se afla plasata.
Cum trebuie rezolvata criza si cum se poate opri aceasta confruntare? Prin compromisul ambelor parti si cu gandul la – se mai foloseste expresia asta? – interesul national al Romaniei. Care Romanie nu are in nici un caz nevoie de o asemenea confruntare! Este limpede ca perpetuarea bataliei politice interne nu ar fi, pana la urma, in folosul nimanui, chiar daca unii sau altii se iluzioneaza ca vor iesi castigatori”, este de parere profesorul Dungaciu.
Totodata, acesta crede ca disputa pe tema reprezentarii Romaniei este „doar varful unui aisberg, a carui parte scufundata, nevizibila, este o confruntare politica mai profunda”, intre cele doua tabere, ale presedintelui si premierului.
„Persistenta disputei reprezentarii indica faptul ca nu a fost inca lamurita situatia politica de ansamblu dintre cele doua ‘tabere’, reprezentate de presedinte si premier. Chestiunea este de fond, nu de persoane. Cat timp nu se atinge un consens mai profund si mai larg la nivelul spatiului politic, problema reprezentarii Romaniei ramane pe agenda, ca expresia cea mai vie a acestei neasezari mai profunde”, a conchis Dan Dungaciu.

Articol publicat pe www.ziare.com

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe