OraNoua.ro
Publicat în 15 iulie 2015, 19:33 / 489 elite & idei

Dan Dungaciu: Republica Moldova, Grecia de langa noi

Dan Dungaciu: Republica Moldova, Grecia de langa noi

Uniunea Europeană a decis suspendarea finanţării pentru Republica Moldova până la formarea unui nou guvern care să poată purta negocieri cu creditorii. Pentru anul in curs Bruxelles a prevazut pentru Chisinau aproape 41 milioane de euro.

Cat de aproape sunt partidele politice moldovenesti de a investi un nou cabinet l-am intrebat pe Dan Dungaciu, directorul institutului de Relatii Internationale din cadrul Academiei Romane.

In opinia sa cea mai dificiala pozitie de negociere o au liberalii condusi de Mihai Ghimpu.

A:  Actualul guvern trebuie constituit în acord cu FMI-ul, adică, un guvern capabil să își asume defecțiunile pe care cabinetele anterioare le-au facut  in Republica Moldova, în primul rând chestiunea Băncii de Economii. Sub această egidă ar trebui așezată si negocierea între cele trei partide pro europene. Sigur că Partidul Liberal se află intr-o situație delicată pentru că trebuie să intre în negociere pentru formarea unui guvern care se va confrunta cu niște probleme in care Partidul Liberal  n-a fost implicat. Trebuie să intre în acest malaxor teribil care este sancționat de opinia publică și să plăteasca astfel un preț politic mare. Partidul Liberal trebuie să își asume o situație financiară care face din Republica Moldova o a doua Grecie. Republica Moldova este practic Grecia de langă noi.

Al doilea lucru pe care trebuie să îl avem în minte, este că celelalte partide (n.r. PD si PLDM)  poartă negocieri si cu partidul comuniștilor cu care ar avea o majoritate, inclusiv pentru alegerea viitorului președinte.  Iar comunistii lui Voronin se află în cadere liberă, deci nu ar avea revendicări de tipul celor pe care partidul liberal le-ar avea, adică votarea unor legi cerute de partenerii europeni sau a unei legi anticorupție reale. Deci, o alianță cu comuniștii ar fi mai convenabilă. În ultimul rând, cred că vom asista pe parcursul acestor negocieri la un joc care va ține de modul în care fiecare va justifica decizia politică. Cred că intr-o anumită măsură există și la PLDM și la PD această strategie de a lăsa Partidul Liberal să pună condiții, pentru a justifica o eventuala alianță cu comuniștii, acuzând Partidul Liberal ca a fost prea radical si nu a fost dispus la negocieri.

Q: Deci comuniștii nu ies din acest joc? S-ar putea să ne aflăm într-o situație similară celei de la începutul anului, când partenerii europeni erau gata sa dea mâna și ulterior PD-ul si PLDM-UL au făcut alianța cu partidul lui Vladimir Voronin.

A: Cele doua partide menționate au cedat teoretic acordul de la „Aeroport” iar ulterior s-au razgândit, Ei, de data aceasta Partidul Liberal a dat un semnal inițial cum că ideea de procuror european ar putea fi nuanțată. Dar pe de altă parte situația e complicată pentru că acum se pune problema ce fel de negocieri faci, dai partidului liberal aceleași posturi pe care le-a avut sau începi negocierile de la zero? Când începi de la zero, începe practic un alt tip de negociere, e interesant de văzut dacă celelalte două partide, PD si PLDM ar fi dispuse sa facă o astfel de negociere pentru că ele controlează tot guvernul. Dar totodata trebuie văzut în ce măsura va fi dispus să cedeze Partidul Liberal care își va asuma această sarcină politică dificilă. Oricât ar incerca Republica Moldova să amâne problema, până la urmă data scandeței va veni, Fondul Monetar va veni sa spună că naționalizarea Băncii de Economii e o aberație și că vor trebui să se confrunte cu această situație. Așadar, va trebui să își asume o reformă profundă inclusiv a sistemului financiar bancar din Republica Moldova care e supravegheat și controlat în mare parte de Banca Națională.

Q: Ne-am  putea afla în situația în care se formează coaliția și este învestit un nou cabinet dar nu există garanția ca noul guvern va dori sa lichideze cele trei bănci care sunt suspectate să fie implicate în dispariția celebrului miliard.

A: Cred că în acel moment Republica Moldova se va duce spre faliment. Repet, Republica Moldova se află în situația Greciei, trebuie sa ia măsuri dureroase pe termen scurt care să poată să o reașeze pe o linie de plutire sau poate să amîne aceste măsuri dureroase care n-ar face decat sa accelereze calea spre faliment. Deja s-au luat măsuri similare celor aplicate in Grecia ca de exemplu reducerile de salarii sau mesajele trimise de Banca Națională către instituțiile statului să își limiteze cheltuielile. Acum nu putem decât să ne intrebăm ce guvern va veni si cum va acționa.

Q: Sesiunea parlamentă a legislativului de la Chișinău se incheie pe 30 iulie, daca până atunci nu se ajunge la un acord, e posibil să fie organizată o sesiune parlamentare extraordinară?

A: E o situație ciudată la Chisinău, nu există practic negocieri între lideri. Am văzut o declarația a liderului Partidului Liberal care zicea că nu s-au intâlnit niciodată și nu își vorbesc la telefon, ceea ce este bizar. Acum putem doar specula asupra acestei probleme dar este o situație ingrijorătoare si stranie că astăzi nu au loc negocieri între cele trei partide având în vedere situația teribilă din țară. Mesajele venind inclusiv de la președintele Iohannis care s-a intâlnit cu președintele Republicii Moldova sunt foarte clare: faceți o coaliție, asumați-vă situația economico-financiară, negociați cu FMI-ul si încercați să mergeți mai departe.

rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe