OraNoua.ro
Publicat în 27 ianuarie 2016, 19:01 / 618 elite & idei

Dan Dungaciu: Republicii Moldova i s-a luat totul. Romania e ceea ce ii ramane

Dan Dungaciu: Republicii Moldova i s-a luat totul. Romania e ceea ce ii ramane

Ceea ce vedem noi acum la Chisinau este prabusirea proiectului de stat numit Republica Moldova, iar criza nu este politica, ci este o criza a solutiilor, afirma Dan Dungaciu, care mai spune ca R. Moldova a experimentat pana acum „cam tot”, fara succes insa.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN), comenteaza evenimentele aflate in derulare la Chisinau si vorbeste despre proiectul unirii, la care a facut recent o surprinzatoare referire si presedintele Germaniei, Joachim Gauck.

„Romania pentru R.Moldova este ceea ce ramane cand i se ia totul. Si Republicii Moldova i s-a luat in acest moment totul”, afirma Dan Dungaciu.

Cum sa intelegem evenimentele petrecute miercuri la Chisinau – investirea unui guvern in 33 de minute, depunerea juramantului departe de ochii publicului, protestele violente din strada? Cine si de ce NU doreste ca guvernul Filip sa isi inceapa activitatea?

R.Moldova se afla astazi intr-o situatie imposibila. Dupa cele intamplate ieri (miercuri, n.red.), astazi oamenii au iesit in strada incitati de felul in care Guvernul Filip a depus juramantul. Nu stiu daca, strategic, cei care au decis ca juramantul sa fie depus in conditii de cvasi-clandestinitate au avut dreptate. Exista, desigur, argumente, dar cred ca asta nu a facut decat sa incite si mai mult multimea, care astazi este in strada, suficient de furioasa din cate am vazut in imagini, si decisa sa continue protestele.

R.Moldova este intr-o situatie imposibila din doua perspective. Prima, in termenii alegerii de astazi, si a doua in termenii evolutiei de maine.

In termenii alegerii de astazi, R.Moldova pare ca trebuie sa aleaga intre un guvern declarat pro-european si creditat pana in acest moment de instantele internationale, incepand de la SUA, UE, Romania si asa mai departe, dar care e acuzat de coruptie si o fortare a anticipatelor care pot sa duca la o majoritate pro-estica – adica alegeri care sa se transforme in alegeri geo-strategice. „Alegerea” intre Plahotniuc si Putin pare o alegere fara sanse, dar pe termen scurt trebuie facuta.

Cei care sunt in piata vor anticipate, inclusiv ca sa vina vectorul rusesc la putere, iar cei care nu sunt in piata si vor sa sustina guvernul o fac pentru ca e cel mai mic rau posibil.

Cum se poate stabiliza situatia?

Cred ca tensiunea e asa de mare in R.Moldova incat oamenii din piata nu vor ceda atat de usor. Si cred ca astazi va fi un protest fierbinte si nu imi imaginez care pot sa fie in acest moment mecanismele pentru stingerea acestor tensiuni, pentru ca vad in discursurile celor care sustin protestele un radicalism care sugereaza ca sunt gata sa mearga pana la capat.

Insa, a doua chestiune foarte importanta este ce va face R.Moldova „maine”. Indiferent cum se incheie ziua de astazi, maine tot in situatia de a fi fara solutii se va gasi. Indiferent cine va fi la putere, indiferent ca vor fi anticipate care vor scoate la guvernare un guvern de o anumita culoare, R.Moldova se afla intr-o criza profunda.

De altfel, subiectul principal acum este criza in sine a statului R.Moldova, nu evenimentele care se petrec astazi. R.Moldova, in acest moment, este incapabila sa isi plateasca salariile, fara acord cu FMI, cu toate ajutoarele financiare externe blocate. Incapabila sa se imprumute de pe pietele externe, situatia ei este dramatica si nici acestui guvern, nici unui guvern rezultat din alegeri anticipate nu ii va fi usor.

Deci, sunt doua planuri in care trebuie sa privim chestiunea de aici, de la Bucuresti.

Bucurestiul face ceea ce trebuie, in acest moment? Unii cer Unirea cu Romania, chiar presedintele Germaniei s-a interesat care este procentul cetatenilor moldoveni care doresc unirea cu Romania. Ar fi ea o solutie?

Sunt doua planuri aici: 1. presedintele german a pus aceasta intrebare absolut surprinzatoare si 2. ea a intrat in comunicatul final al MAE de la Chisinau, ceea ce inseamna un tip de interes pe care, in acest moment, il putem doar specula.

A doua chestiune este insa ideea de „Unire, moldoveni!”, scandata in piata Marii Adunari Nationale, care nu inseamna unirea cu Romania. Acolo se afla Platforma D.A., care a ajuns sa faca alianta de conjunctura cu Igor Dodon si Renato Usatii, lideri ai unor partide ghidonate de la Moscova. Au cerut printr-un comunicat eliberarea lui Grigore Petrenco, care este unul dintre cei mai radicali pro-rusi din R.Moldova si care astazi se afla in arest, declarat „detinut politic”, desi acest individ este, poate, unealta cea mai contondenta a unui soi de tereorism pro-rus in R.Moldova.

In Piata MAN, aceasta Platforma D.A. are cu totul si cu totul alta agenda decat unirea cu Romaniei. „Unire, moldoveni!” inseamna unirea moldovenilor impotriva guvernului oligarhic si lucrul acesta trebuie subliniat.

Daca va uitati la discursurile liderilor D.A., discursurile lor nu contin referiri la Romania. Contin referiri la tarile baltice, la Georgia, dar nu la Romania. In al doilea rand, portofoliul de cantece din Piata MAN nu este asemanator cu ceea ce se auzea la Chisinau in anii ’90, cantece romanesti sau Doina si Aldea Teodorovici, care cantau despre cele doua maluri ale Prutului. Nu. Piata si-a inventat in acest moment un soi de identitate revolutionara moldoveneasca, cu „Moldova care va renaste” fara legatura si fara ajutorul Romaniei.

Uitati-va si la media oamenilor din PMAN. Platforma D.A. a scos in piata o populatie cu o medie de varsta de 50 de ani. Nu sunt tineri acolo. Nu mai sunt protestele din 2005, nici cele din 2003, cu profil identitar, nu seamana nici macar cu 7 aprilie. Tinerii nu sunt in strada astazi in R.Moldova, ci generatia de 50 de ani, nascuta si crescuta in URSS, educata in URSS.

Daca ma intrebati despre unirea cu Romania, este o alta discutie. Si cred ca ea nu va putea fi evitata, dar discutia despre cum se va relationa Romania cu R.Moldova este o dezbatere de a doua instanta, acum suntem in fata unui eveniment care se consuma: lupta intre cei care cred ca Rusia este cel mai mare pericol si cei care cred ca Plahotniuc este cel mai mare pericol.

Insa, Romania trebuie sa isi pregateasca raspunsul pentru momentul in care se va intreba cum ne relationam noi cu R.Moldova si eu cred ca dezbaterea privind integrarea ei in UE pe varianta germana nu va putea fi evitata. R.Moldova nu are alte sanse realiste privind integrarea.

Si cam cand ar putea avea loc aceasta dezbatere, evident dupa stabilizarea situatiei de la Chisinau?

Dupa parerea mea, dezbaterea va fi declansata de catre instantele politice. Daca ar fi sa invatam ceva din aceasta criza, este ca Romania nu mai trebuie sa faca in niciun caz ce a facut pana acum si ca Romania trebuie sa isi construiasca o atitudine asumata politic fata de R.Moldova pe modelul Pactului de la Snagov din 1995, cand toti liderii politici din Romania si-au asumat proiectul de integrare euro-atlantica.

Un asemenea pact ne trebuie, care sa faca din R.Moldova o tema esentiala, dincolo de retorica si dincolo de persoanele care se perinda la un moment dat in guvernarea de la Chisinau.

Al doilea aspect este institutionalizarea acestui pact. Noi nu avem in acest moment institutii, nici la Presedintie, nici la Guvern, care sa se ocupe sistematic de R. Moldova, pentru ca aceasta problema nu este doar o chestiune de diplomatie, ci este o chestiune care are foarte multe componente: sociale, culturale, identitare, politice, economice, financiare etc. Iar in ultima instanta, ocuparea de catre oameni care au menire si competente a posturilor din acele institutii.

Acestia sunt cei trei pasi pe care Romania trebuie sa ii gandeasca, pentru ca ne facem ca nu vedem realitatea daca credem ca nu va creste presiunea pe Romania ca urmare a acestei crize din R.Moldova.

Protestatarii de la Chisinau nu isi dau seama ca nu fac, de fapt, decat sa loveasca in fundamentele si in potentiala tarie a proiectului de stat „Republica Moldova”.

Ceea ce vedem noi acum este prabusirea proiectului de stat numit Republica Moldova, iar criza nu este politica, ci este o criza a solutiilor la criza, pentru ca R.Moldova a experimentat cam tot. A experimentat guverne care voiau sa o aduca inapoi in URSS, a experimentat guverne comuniste, a experimentat guvernare pro-europeana si niciuna nu a reusit.

Acum, cei din piata isi cauta mantuirea politica impotriva persoanei Vladimir Plahotniuc. E o enorma iluzie, care nu se va descarca in nimic pozitiv. Dupa ce si aceasta iluzie se va fi consumat, nu mai ramane nimic, adica ramane Romania, pentru ca Romania pentru R.Moldova este ceea ce ramane cand i se ia totul. Si Republicii Moldova i s-a luat in acest moment totul.

Vom ajunge la momentul cand R.Moldova se va uita mai abitir la Romania, iar Romania va trebui sa se uite in acelasi timp catre Basarabia. Aceea va fi clipa astrala: momentul in care cele doua maluri ale Prutului se vor uita in acelasi timp unul spre celalalt.

ziare.com

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Romfilatelia prezentă la Evenimentul de comemorare dedicat victimelor atacului terorist din 7 octombrie 2023, în Israel

PoliticKlaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Educației: A te dedica formării unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații

EconomieCristian Sporiș: Aderarea la OECD echivalează cu un certificat de bună purtare pentru România

ExternNicolae Ciucă: România rămâne un partener de încredere al Israelului în lupta împotriva terorismului

SocialMarian Staș: România 2024-2029 | Ieşirea din mediocritate. Schimbarea paradigmei educaţiei -leadership real în acţiune

EvenimenteCristina Popescu: Romfilatelia prezentă la Evenimentul de comemorare dedicat victimelor atacului terorist din 7 octombrie 2023, în Israel

EditorialIuliana Stan: Ce este cultura de organizație?

CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe