OraNoua.ro
Publicat în 17 iunie 2015, 20:21 / 398 elite & idei

Dan Dungaciu: România are o consistență strategică ce o califică să fie un partener al Americii

Dan Dungaciu: România are o consistență strategică ce o califică să fie un partener al Americii

Președintele Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), Dan Dungaciu, a declarat marți că România are o consistență strategică ce o califică să fie un partener strategic al SUA și că această situație nu depinde de partidele care se succed la guvernare.

„România este poate, statul, cu cea mai mare consistență strategică. Dacă facem o trecere în revistă la ce s-a întâmplat după ’90 încoace, astăzi, strategic vorbind, România este statul cel mai stabil. În România nu se schimbă direcția strategică în funcție de partidele care se succedă la guvernare. Niciun personaj, niciun om oricât de important ar fi în România nu poate modifica o direcție strategică. Din acest punct de vedere, în termen de valori, în termen de asumări, și la nivel de instituții și la nivel de populație, statisticile sunt relevante, cred că România are o consistență strategică ce o califică să fie un partener strategic al Americii”, a arătat Dan Dungaciu, la dezbaterea publică prilejuită de celebrarea a 135 de ani de relații diplomatice româno-americane.

El a menționat că în prezent, lumea euro-atlantică, din care România face parte indiscutabil, este într-o confruntare cu Rusia, cu lumea euro-asiatică.

„N-aș vorbi neapărat de un război propriu-zis, nu știu dacă este chiar un război rece, dar un tip de confruntare este. Este cert că această dispută aduce în prim plan o problematică care a mai fost enunțată, anume problematica corupției. Noi ne uităm la corupție dinspre America. Dacă ne uităm dinspre Moscova la corupție, o să vedem că aici e o adevărată strategie. Un soi de geopolitică a corupției care poate că nu poate fi contracarată decât cu geopolitica corupției. Corupția este un instrument strategic în acest moment. Carențele pe care le găsește în sistem, Rusia le valorifică, nu le inventează”, a spus Dan Dungaciu.

El a explicat că această geopolitică a corupției e foarte importantă pentru că Federația Rusă și-a făcut un mod de acțiune din a lucra cu deficiențele adversarului.
„Corupția nu mai este în acest moment o chestiune de politică internă. A fi pro-american înseamnă a fi atent la această problemă, pentru că e o chestiune strategică”, a mai declarat Dungaciu.

La rândul său, fostul ministru și șef al SIE, Teodor Meleșcanu, membru în Consiliul Director al FUMN, a afirmat că relația dintre România și SUA nu este doar o relație bilaterală, nu este datorată unor interese comune, comerciale sau de altă natură, ci este o relație bazată pe un element fundamental: „Statele Unite au fost, indiferent dacă oficial și-au exprimat acest lucru, unul dintre garanții independenței, suveranității și integrității teritoriale ale României”.

„După 1990 în relația dintre România și SUA a intervenit o etapă nouă, ceea ce caracterizează aceste relații este ideea de parteneriat, în domeniu politic, economic, militar, social, în toate domeniile. Este de fapt o relație de parteneri care depășește cu mult nivelul relațiilor oficiale bilaterale bune sau foarte bune cu o țară sau alta”, a mai spus Meleșcanu.

La dezbaterile organizate de FUMN, în parteneriat cu ziarul „Adevărul” și revista „Foreign Policy Romania” au mai participat Liviu Bota, președinte al Consiliului Director al FUMN, Sergiu Celac, fost ministru de externe, membru în Consiliul Director al FUMN, Adrian Cioroianu, decan al Facultății de Istorie, Ioan Donca, membru în Consiliul Director al FUMN, Sorin Mîndruțescu, CEO Oracle, Petrișor Peiu, directorul Departamentul de Analize Economice al FUMN și George Scarlat, expert al FUMN.

De asemenea, Romfilatelia a organizat marți o expoziție filatelică cu emisiuni de mărci poștale emise în perioada 1939-2010 sub genericul „Filatelia, reper istoric în diplomație” — în contextul aniversării celor 135 ani de relații diplomatice România — SUA.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe