OraNoua.ro
Publicat în 3 septembrie 2013, 20:04 / 464 elite & idei

Dan Dungaciu: Siria – scenariul care ar multumi pe toata lumea

Dan Dungaciu: Siria – scenariul care ar multumi pe toata lumea

Cea mai buna solutie pentru SUA in acest moment este ca loviturile aeriene anuntate sa fie dublate de extragerea lui Bashar al-Assad, solutie in care ar putea sa se implice, in urma unor negocieri, si Federatia Rusa, caz in care „toata lumea ar putea fi multumita”, mai putin „strainatatea apropiata a Rusiei”, afirma Dan Dungaciu citat de Ziare.com.

Acesta este un posibil scenariu prezentat pentruZiare.com de directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI), pornind de la scenariile avasante luni de catre presedintele Traian Basescu in legatura cu o posibila interventie militara a SUA inSiria, unul dintre ele incluzand si o asezare a subiectului „Transnistria” pe masa negocierilor intre SUA si Rusia.

„E foarte bine ca la Cotroceni se face foarte multa geopolitica strategica, e si firesc sa se intample asta, dar nu e deloc firesc ca ea sa fie exprimata public, nu e firesc in general de la Cotroceni si cu atat mai putin firesc e sa fie exprimata de insusi presedintele Romaniei.

Si spun asta pentru ca o asemenea iesire publica sugereaza (nu spun ca asa ar sta lucrurile in realitate) ca noi ghicim intentiile aliatilor nostrifacand analize geopolitice si nu discutand cu ei si fiind intr-un fel parte la anumite decizii.

Altminteri spus, sugereaza ca nu se consulta lumea cu Romania, nu ni se spune ce se intampla, nu se discuta cu noi si ca, repet, trebuie sa ne uitam in globul de cristal al analizei geostrategice ca sa aflam ce au de gand aliatii nostri sa faca acolo. Asta e senzatia pe care o lasa o asemenea iesire publica si cred ca, din acest punct de vedere, nu a fost deloc inspirata”, a comentat Dan Dungaciu interventia publica a presedintelui Traian Basescu.

Cea mai buna solutie pentru SUA

In ceea ce priveste problemele de fond, Dan Dungaciu spune ca lucrurile pot sa fie discutate de cei care fac analize internationale, nu de cei care sunt in functii politice, existand mai multe ipoteze de lucru.

„E clar ca Barack Obama, in august 2012, a facut o declaratie foarte importanta in economia dosarului, si anume ca linia rosie este utilizarea armei chimice. De ce a facut-o? Asta e alta discutie, dar e cert ca aceasta declaratie exista si ca SUA trebuie sa faca ceva, pentru ca linia rosie a fost atinsa.

In al doilea rand, SUA au spus ca nu va trimite trupe la sol, ci va aplica lovituri ‘chirugicale’ aeriene. Dar o asemenea interventie nu va rezolva problema de fond care inseamna lasarea in viata sau in activitate a lui Bashar al-Assad, adica cel care si-a gazat propriul popor.

Cea mai buna solutie pentru SUA in acest moment, pentru a nu fi implicate intr-un razboi costisitor si pe termen lung, este ca loviturile aeriene de pedepsire a lui Bashar al-Assad sa fie dublate de scoaterea, extragerea, lui si lasarea relativ intacta a unei zone de putere, care inseamna institutiile de forta, pe baza carora ulterior sa se reconstruiasca Siria.

Cum se poate realiza asta? Printr-o lovitura ‘de stat’ data, de alawiti sau de alte grupari de acolo, impotriva lui al-Assad. Ea se poate face nu doar cu implicare americana, ci si cu implicarea Federatiei Ruse, care, pe teren, in ceea ce priveste serviciile secrete si institutiile de forta din Siria este inca puternica”, a declarat Dan Dungaciu.

Directorul ISPRI precizeaza ca acesta este un posibil scenariu, care, in opinia sa, ar multumi pe toata lumea.

„Este evident un scenariu ceea ce spun eu, dar daca Federatia Rusa se va implica impreuna cu SUA si il vor extrage pe Bashar al-Assad de acolo, toata lumea va fi multumita.

SUA, pentru ca l-au pedepsit pe dictatorul care si-a asasinat propriul popor, precum si pentru ca nici costurile nu sunt mari in acest caz. In acest caz, presedintele Obama iese bine, americanii se pot ocupa in liniste de Iran si, apoi, de conflictul palestiniano-israelian.

Iar Federatia Rusa, pentru ca si-a negociat putinele carti, dar importante, pe care le avea, va castiga ulterior din acest conflict mentinand un tip de influenta in zona si castigand in alta parte. Acea alta parte pe care, cu siguranta, Federatia Rusa o va negocia, daca va fi aplicat acest scenariu, va fi Estul, adica zona in care ea conteaza si care ii este foarte apropiata, nu doar strategic, ci si economic – piata de gaze si de energie a Europei, vecinatatea ei apropiata, adica ceea ce europenii numesc astazi Parteneriatul Estic”, a explicat analistul de politica externa.

Problematica transnistreana, implicata prin recul

Dan Dungaciu mai afirma ca state precum Ucraina si Republica Moldova vor fi, cu siguranta, direct sau indirect invocate in negocieri.

„In aceasta perspectiva apare si chestiunea Transnistriei, care este, de fapt, una dintre micile tare ale Parteneriatului Estic, prin care Federatia Rusa tine in chingi Republica Moldova, cu care tine in chingi si Ucraina. Astfel, Transnistria poate sa apara pe agenda, intr-un asemenea scenariu in care Rusia va negocia Estul sau frontiera euro-atlantica, in general, si chestiunea transnistreana in special.

Din acest punct de vedere, in scenariul pe care am incercat sa il conturez, suna plauzibil, in opinia mea, o anumita implicare a Federatiei Ruse si, prin recul, o anumita implicare a problematicii transnistrene.

Asta este o veste foarte proasta pentru regiune, pentru proiectul european prin intermediul Parteneriatului Estic al Republicii Moldova, una care ar trebui sa ne dea de gandit la modul realist. Care vor mai fi solutiile pentru Republica Moldova (pentru Ucraina e mai complicat), daca Parteneriatul Estic va fi incapabil sa furnizeze rezultatul la nivelul asteptarilor populatiei Republicii Moldova? Asta e o tema pe care vom avea timp sa o discutam dupa noiembrie 2013″, a conchis Dan Dungaciu, referindu-se la summit-ul care va avea loc la Vilnius si la care se asteapta ca Republica Moldova doar sa parafeze acordul de asociere la Uniunea Europeana.

Dan Dungaciu la RealitateaTV: „Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie”

O intervenţie militară străină în Siria este iminentă. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa ar putea ataca ţinte ale armatei siriene chiar de mâine seară. Liderii occidentali susţin că nu pornesc la luptă pentru a-l răsturna de la putere pe Bashar al-Assad, ci pentru a împiedica utilizarea armelor chimice. Rusia şi China se opun şi afirmă că orice ingerinţă în acest conflict ar putea crea haos în Orientul Mijlociu. Dar ce interes ar avea Rusia ca Statele Unite să intre în război? Sociologul şi geopoliticianul Dan Dungaciu a explicat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la REALITATEA TV ce interese are Rusia în Siria, dar şi de ce ar fi interesată de atacul SUA.

O intervenţie militară străină în Siria este iminentă. Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa ar putea ataca ţinte ale armatei siriene chiar de mâine seară. Liderii occidentali susţin că nu pornesc la luptă pentru a-l răsturna de la putere pe Bashar al-Assad, ci pentru a împiedica utilizarea armelor chimice. Rusia şi China se opun şi afirmă că orice ingerinţă în acest conflict ar putea crea haos în Orientul Mijlociu. Dar ce interes ar avea Rusia ca Statele Unite să intre în război? Sociologul şi geopoliticianul Dan Dungaciu a explicat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la REALITATEA TV ce interese are Rusia în Siria, dar şi de ce ar fi interesată de atacul SUA.

Rusia, actorul cu cel mai mare interes în Siria

„În ceea ce priveşte implicarea Rusiei, sigur că Rusia este dintre toţi actorii internaţionali, actorul cu cel mai mare interes în Siria. Interesul american ţine mai degrabă de armele chimice, americanii le-ar vrea controlate. Ruşii însă sunt în faţa singurului cap de pod pe care-l au în regiune în Orientul Mijlociu. Ruşii investesc în industria de oţel, gaz, petrol, vânzarea de arme. Deci, tot acest comerţ pe care Rusia îl face cu Siria este consistent cel puţin în perspectiva cifrelor comerciale pe care le utilizează acolo. Rusia are un interes”, a explicat Dan Dungaciu în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la REALITATEA TV.

„Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie”

Geopoliticianul a mai spus la REALITATEA TV că Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie. „Pe de altă parte, şi asta e chestiunea cea mai interesantă, Rusia are tot interesul din lume ca America să fie implicată în cât mai multe războaie. Pare paradoxal, când America este implicată în Afganistan, în Irak, în Siria. Dar Rusia se simte mai bine, pentru că vede într-un fel şi energiile şi puterile americane aruncate în zone, care îi permit ei să respire pe zona de interes imediat. Şi, cred că dacă ar fi să discutăm incidenţa acestui conflict, şi a Orientului Mijlociu în general, pentru România cred că principalul efect este că Federaţia Rusă are sau riscă să aibă o marjă de manevră mai mare în spaţiul pe care ea îl consideră al vecinătăţii apropiate, când America este implicată în alte teatre de operaţiuni. Sigur că America, dacă se va implica acolo, s-ar putea ca Iranul să devină următoarea ţintă şi asta să fie explicaţia pentru care iranienii trimit mesaje unul după altul. Pentru că vor rămâne singuri în faţa Statelor Unite. Rusia are câştig, chiar dacă America se implică. Asta trebuie să ne preocupe pe noi. Pentru că America s-ar putea să nu aibă timp să se ocupe aşa cum am fi vrut de regiunea extinsă a Mării Negre, o poveste începută, încheiată nu neaparat foarte pozitiv, dar care riscă să rămână fără partea a doua tocmai pentru că America e implicată în partea aialaltă. Ruşii îşi vor urmări foarte atent interesul în zone care ne privesc şi pe noi nemijlocit”, a declarat Dan Dungaciu la REALITATEA TV.

De ce atacă SUA acum SIRIA?

„Pentru că a fost fixată o linie roşie în august 2012 de către preşedintele Obama, care linie roşie spune aşa: „dacă se vor folosi armele chimice în Siria atunci Statele Unite iau în considerare o intervenţie militară”. Deci, practic, suntem în situaţia în care, sigur dacă ne uităm numai la cifre, au murit 70.000, mă rog cifrele diferă, în comparaţie cu 300.000 victimele atacurilor cu gaze chimice, sigur diferenţa e mare, dar simbolic vorbind s-a atins acea linie roşie pe care americanii au trasat-o cu un an în urmă. Deci, în august 2012, prin urmare America era obligată să ia atitudine, când Obama el însuşi a spus că acela va fi pragul peste care regimul sirian nu va putea trece”, a explicat Dungaciu la REALITATEA TV.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!

PoliticAndrei Caramitru: RUSIA ATACA FRONTAL SI TOTAL ROMÂNIA . PARCHETUL TREBUIE SA ACTIONEZE – ACUM !!!!!!

EconomieCristian Tudor: Ultragreens continuă să demonstreze că inovația, perseverența și angajamentul pentru excelență pot face diferența

ExternAnca Dragu discută la Bruxelles despre integrarea în structurile financiare europene

SocialElena Calistru, la audierea din comisia REGI a Parlamentului european, despre viitorul politicii de coeziune din perspectiva societății civile

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialRadu Carp: Mesia de pe TikTok – o dezinformare de proporţii (I)

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe