Adriana
Publicat în 26 martie 2012, 23:35 / 245 elite & idei

Dan Dungaciu: Timofti are toate datele ca să menţină echilibrul pe scena politică din R. Moldova

Dan Dungaciu: Timofti are toate datele ca să menţină echilibrul pe scena politică din R. Moldova

Analistul Dan Dungaciu a declarat pentru NewsIn despre Nicolae Timofti că este „omul potrivit la locul potrivit” şi că are „toate datele ca să menţină echilibrul într-un spaţiu politic al Republicii Moldova care nu este deloc senin”.

„Şi nu mă refer aici doar la relaţiile între putere şi Alianţă, ci chiar la relaţiile din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. La nivelul acesta lucrurile sunt tensionate şi sper ca domnul Timofti să reuşească să se ridice dincolo de animozităţile interne ale alianţei care există, chiar dacă astăzi în particular nu sunt atât de vizibile. Cu siguranţă vor reizbucni în săptămânile sau lunile care urmează”, a spus Dungaciu.

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova nu se vor schimba, dar analistul speră ca ele să capete „consistenţă”.

„Nu văd nicio schimbare a relaţiilor dintre cele două ţări. Relaţiile la nivelul declaraţiilor vor fi aceleaşi. La nivelul eficacităţii cred că trebuie să se schimbe ceva pentru că relaţia dintre cele două state trebuie să se bazeze pe transparenţă, pe lipsă de ipocrizie şi pe pozitivitate din partea ambilor parteneri. Toate aceste lucruri, din păcate, în ciuda unei retorici destul de binevoitoare, au cam lipsit în relaţia bilaterală. Aş vrea ca declaraţiile să capete consistenţă”, a precizat Dan Dungaciu pentru NewsIn.

Referitor la Moscova, Dungaciu crede că aceasta îşi caută alternative la comunişti, după alegerea lui Timofti.

„Nu cred că Rusia este neapărat fericită, dar Rusia o să aibă întotdeauna alternative în Republica Moldova şi faptul că grupul lui Dodon din Parlament şi Partidul Socialiştilor se vor întări, faptul că s-a format partidul lui Formuzal, aşa-numitul Partid al Regiunilor, toate acestea ne sugerează că pe viitor Rusia îşi construieşte alternative la Partidul Comuniştilor pe care acum nici măcar Moscova nu-l mai consideră un partener principal în Republica Moldova”, a subliniat directorul Institutului de Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

În opinia sa, comuniştii îşi joacă acum ultima carte.

„Comuniştii fac presiuni pentru că ei ştiu foarte bine că există de aici înainte posibilitatea unei disoluţii a comuniştilor în sensul în care grupări ale comuniştilor din Parlament vor trece la grupul Dodon şi vor forma un grup consistent al Partidului Socialiştilor. Iar partidul lui Dodon va deveni alternativa la comunişti la următoarele alegeri următori. Comuniştii sunt disperaţi, joacă ultima carte practic, pentru că nu cred că Voronin va reuşi să ţină în mână tot partidul în momentul în care ei se văd de aici înainte ca permanent clasaţi în opoziţie în Republica Moldova”, apreciază Dan Dungaciu.

Comuniştii au calificat alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova drept „o ruşine”, spunând că votul nu a fost secret. Ei au refuzat să precizeze dacă vor contesta alegerile la Curtea Constituţională.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a spus că votul de vineri reprezintă o uzurpare a puterii în stat. „Un Parlament nelegitim a ales un preşedinte nelegitim”, a spus Voronin.

La rândul său, deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat că alegerea preşedintelui este o crimă. „Preşedintele a fost ales de către un grup de bandiţi. Există necesitatea de a preveni criminalitatea, anume asta am vrut să facem. Alianţa a săvârşit o crimă şi noi am venit să o condamnăm.Este dreptul nostru de cetăţean”, a spus el.

Articol publicat pe http://epochtimes-romania.com

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe