OraNoua.ro
Publicat în 20 martie 2013, 21:03 / 342 elite & idei

Dan Gheorghiu: Consumul înregistrat de sistemul energetic a scăzut extrem de mult

Dan Gheorghiu: Consumul înregistrat de sistemul energetic a scăzut extrem de mult

Sistemul energetic naţional se confruntă cu problema scăderii consumului, acesta ajungând la valori mai mici de 5.000 MW în weekend, a declarat directorul general al Institutului pentru Studii şi Proiectări Energetice, Dan Gheorghiu, vineri, la o conferinţă privind soluţiile integrate de management al carbonului.

‘Ne aflăm într-un moment dificil pentru sistemul energetic naţional. A scăzut extrem de mult consumul şi sunt momente când în weekend nu se înregistrează nici măcar un consum de 5.000 MW, în anumite perioade. Avem multă energie nucleară, eoliană, în co-generare, iar pentru cărbune şi hidro aproape că nu mai este loc’, a afirmat Dan Gheorghiu.

Acesta a precizat că ISPE a solicitat un studiu care să arate dacă o parte din investiţiile în energie se mai pot autosusţine.

‘Noi am tras un semnal de alarmă de acum 4 ani. Am solicitat un studiu pentru sistemul energetic pentru a determina dacă energiile regenerabile reprezintă o ofensivă pe această piaţă. Am solicitat descrierea unor scenarii pentru a determina dacă anumite investiţii se mai auto-susţin sau nu’, a adăugat Dan Gheorghiu.

De asemenea, aceasta a precizat că susţinerea sectorului energiei regenerabile prin ajutoare de stat sau bonusuri a condus la îngreunarea dezvoltării programelor de captare şi stocare a dioxidului de carbon.

‘Tot ce este ajutor de stat sau bonusuri pentru co-generare a dus la o scădere a costului certificatelor de CO2, ceea ce a condus la faptul că nu mai putem dezvolta proiecte pentru eficienţa în captarea şi stocarea dioxidului de carbon’, a adăugat reprezentantul ISPE.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, a subliniat necesitatea implicării tuturor factorilor, de la cei decizionali până la mediu privat, în gestionarea managementului carbonului.

‘Toţi factorii trebuie să se implice în gestionarea managementului carbonului. Toţi trebuie să contribuim cu o parte, să avem obiective clare şi un calendar de măsuri, astfel încât managementului carbonului să fie integrat şi în România’, a precizat Elena Dumitru.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, ALSTOM şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, în parteneriat cu Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei organizează, vineri, o dezbatere privind reducerea emisiilor de carbon prin dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor eficiente din punct de vedere tehnic şi economic pentru managementul integrat al carbonului (MIC). AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe