OraNoua.ro
Publicat în 20 mai 2015, 14:56 / 243 elite & idei

Dan Luca: Business-ul european vrea DIGITALIZAREA!

Dan Luca: Business-ul european vrea DIGITALIZAREA!

de Dan Luca

Pe parcursul a două zile, 6 şi 7 mai 2015, a avut loc la Bruxelles o nouă ediţie a European Business Summit. Evenimentul reprezintă una dintre cele mai transparente întâlniri dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi oficialii Comisiei Europene. Pe de altă parte, pentru participanţi şi public, această nouă ediţie a fost o ocazie excelentă de a înţelege mai bine, din punct de vedere tehnologic, dar şi politic, ce va însemnã “Europa 4.0”.

La doar câteva ore de la lansarea oficialã a Digital Single Market (DSM), cele două zile de dezbateri din acest an au pus accent pe digitalizare şi Industry 4.0, iar prezenţa comisarului Andrus Ansip, Vicepreşedinte pe DSM, a fost încă o dovadă a seriozităţii şi anvengurii acestui eveniment european major.

Principalele concluzii expuse de paneşti s-au referit la “metamorfoza” internetului, de la un ″internet de consumator″ la ″internet de industrie″. Firesc, a apărut întrebarea, cu cine facem digitalizarea în UE?

Digitalizarea ar putea fi o oportunitate pentru ţările europene să atragă înapoi producţia pe care a pierdut-o în concurenţa cu diferite alte regiuni, precum Asia. Politicienii privesc noua eră a industrializării ca fiind varianta de re-industrializare pe continent, iar reprezentanţii din industrie întăresc aceste predicţii. “Sectorul de producţie din Europa a fost întotdeauna invidiat de intreaga lume în furnizarea de produse de înaltă calitate. Cu transformarea digitală a industriei – sau Industry 4.0 – UE are acum potenţialul de a conduce lumea într-un nou tip de transformare tehnologică”, preciza recent Erich Clementi, preşedintele IBM.

Din 2000, EBS este un adevărat “Davos al afacerilor europene”, este o oglindă fidelă a contextului existent la acel moment şi un generator de căi de acţiune prin care s-a încercat întâmpinarea provocărilor viitoare. De exemplu, în 2013 am asistat la dezbaterea pentru deblocarea oportunităţilor industriale şi stabilirea unei strategii pentru dezvoltarea competitivităţii, pune mare accent pe politica energetică. Anul trecut, ediţia a fost marcată de prezenţa economistului de renume mondial Jeremy Rifkin, care puncta: “E nevoie de o viziunea economică nouă în UE. Trei elemente trebuie avute în vedere: comunicaţiile, energia şi logistica. UE trebuie adaptată pentru a permite a 3-a revoluţie industrială”.

EBS a pulverizat propriul record în acest an, cu peste 2.300 de participanţi, inclusiv 155 de vorbitori care s-au înscris în discuţii în cele peste 50 de sesiuni. Cu toate acestea, din nou EBS s-a dovedit a fi platforma cea mai eficientă de colectare a viziunii reprezentanţilor sectorului de afaceri şi a factorilor de decizie politică. Noul Comisie a răspuns pozitiv cu 10 comisari europeni prezenţi, inclusiv 3 dintre vicepreşedinţi, precum şi Preşedintele Parlamentului European. În al 15-lea an, aniversar am putea spune, EBS este, mult ca niciodată, cel mai mare forum independent pentru liderii de afaceri, factorii de decizie, think tank, societatea civilă, mediul academic şi presă.

Dan LUCA este Directorul Institutului EurActiv din Bruxelles.profesor la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj.

zf.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe