OraNoua.ro
Publicat în 22 ianuarie 2014, 01:29 / 560 elite & idei

Dan Marinescu: De ce să plătim repararea beţivilor ?

Dan Marinescu: De ce să plătim repararea beţivilor ?

de Dan Marinescu

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vrea să reformeze din nou sistemul de sănătate. A mai vrut-o şi în precedentul mandat, nu analizez acum de ce nu i-a ieşit. Oricum ar fi, domnul Nicolăescu, cu largul concurs al secretarului de stat Raed Arafat, are mai multe idei pe care vrea să le pună în aplicare în primul trimestru din 2014.

Din punctul meu de vedere, cea mai discutabilă este aceea a pachetului de servicii medicale de bază pentru cetăţenii neasiguraţi. Mai concret, statul le plăteşte unele servicii medicale cetăţenilor care nu dau nici un ban pentru sănătate. Adică, ia din banii plătiţi de cei care contribuie la sistemul de sănătate pentru a-i trata şi pe cei care nu contribuie cu nimic.

Omeneşte vorbind, e corect să fie aşa. Sunt o grămadă de oameni în ţara asta, care au avut ghinion în viaţă, care nu au suficiente venituri şi care nu-şi permit să plătească serviciile medicale. Nu e vina lor că au ajuns în această situaţie şi e datoria celorlalţi să le plătească tratamentul. Oamenii ăştia nu-şi doresc să fie bolnavi, să se accidenteze, însă au ghinion. Dar cine a trecut vreodată printr-o unitate de primiri urgenţe dintr-un mare spital din România ştie că lucrurile nu sunt atât de simple cum se văd de la minister. Foarte mulţi dintre cei care ajung la „urgenţe”(ca să nu spun majoritatea) n-au fost urmăriţi de ghinion, ci şi-au turnat ghinionul pe gât cu mâna lor. Mai precis, au băut până fie au căzut în cap, fie şi-au spart capetele reciproc, fie s-au suit la volan şi s-au oprit în primul stâlp.

Iar întrebarea pentru domnul Nicolăescu este simplă: de ce trebuie să le plătim reparaţiile unor indivizi care şi-au băut minţile ? Rănile, loviturile, fracturile cu care vin la spital şi le-au provocat din proprie iniţiativă. Nu le-a turnat nimeni băutură cu forţa pe gât. Nu i-a obligat nimeni să asculte manele de of şi jale până li se pune pata. Şi mai este un lucru de semnalat aici: cine s-a mai perindat prin „urgenţe” a observat sigur că mulţi dintre cei răniţi de băutură au o constituţie fizică robustă, cefe groase, lanţuri gele la gât şi, în multe cazuri, maşini de fiţe pe care şi le parchează direct în camera de gardă. Indivizii de teapa asta figurează  la rubrica „fără venituri, fără ocupaţie”. Deci nu plătesc nici o contribuţie la sănătate, chiar dacă au bani să-i învârtă cu lopata. Bani negri, evident, pe care statul român nu e în stare să le ia impozit. De ce să le suportăm spitalizarea ăstora, domnule ministru Nicolăescu ?

Ca să nu mai spun că interlopii ăştia, atunci când sunt cuprinşi de febra creaţiei şi se taie artistic cu ciobul pe piept şi pe braţe, bagă în sperieţi un spital întreg. Cu bolnavi, cu medici, cu tot. Înjură, sparg tot ce le iese în cale, vor să fie luaţi primii, oblojiţi, reparaţi, făcuţi ca noi. Cum scăpăm de ăştia, domnule ministru ? Cum îi apăraţi pe medici de furia lor ? Asigurându-le servicii de urgenţă pe banii noştri, ai plătitorilor de taxe şi impozite ? Poate ar trebui să ne întrebaţi şi pe noi, ăştia fraierii, dacă vrem să plătim pentru ei. Poate nu vrem să dăm bani pentru nişte indivizi care nu au pic de respect pentru vieţile oamenilor şi pentru societatea în care trăiesc.

Aţi identificat măcar câte dintre cazurile care vin la „urgenţe” sunt ale unor astfel de indivizi ? De ce nu vă gândiţi la o lege care să-i oblige la plată pe cei care ajung la „urgenţe” pentru că au băut până n-au mai ştiut de ei ? Să ştie toţi că dacă toarnă în ei ca în butoi, iar apoi se crestează cu ciobul sau intră cu maşina în stâlp, vor plăti ca să le oprească cineva sângele. Credeţi că dacă se urcă beţi la volan şi îşi fac praf maşinile lor de fiţe, pe alea le repară cineva gratis ? Să plătească, dacă vor să fie reparaţi, domnule Nicolăescu.

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

PoliticMircea Geoană, despre riscul escaladării conflictului în Orientul Mijlociu: ”Există un risc autentic. Riscul de război este real”

EconomieAdrian-Cătălin Bulboacă, Bulboacă & Asociaţii: Există o mare provocare între lumea riguroasă a fondurilor de investiţii, a băncilor, şi antreprenorii care trebuie să producă bani, să asigure locuri de muncă, să plătească taxe şi impozite

ExternLuca Niculescu: România, prezentă la Conferința ministerială a OCDE dedicată științei și tehnologiei

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteNicoleta Munteanu, la Maratonul pentru Educație Antreprenorială

EditorialMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune comună realizată împreună cu Statul Israel având un subiect inedit – Hora, punte culturală între România și Israel



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe