Adriana
Publicat în 27 martie 2013, 11:04 / 115 elite & idei

Dan Mihalace, secretar general adjunct al Senatului

Dan Mihalace, secretar general adjunct al Senatului
+ Observator

Plenul Senatului l-a votat luni, 18 martie, pe Sorin Dan Mihalache, fost parlamentar de Maramureş în legislatura 2004 – 2008, ca secretar general adjunct în locul lui Constantin Dan Vasiliu, care a fost revocat din funcţie în aceeaşi zi. Senatorii s-au exprimat prin vot secret cu buletine, rezultatul fiind 115 voturi pentru şi zece împotrivă. Potrivit preşedintelui de şedinţă, Cristian Dumitrescu (PSD), vicepreşedinte al Senatului, Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL şi consilier al liderului liberal Crin Antonescu, va depune jurământul în cursul acestei săptămâni, în faţa membrilor Biroului Permanent. Senatorul PSD Ioan Chelaru, chestor al Senatului, a precizat că propunerea de înlocuire a fost făcută de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, iar membrii Biroului Permanent au fost de acord cu aceasta, dupa cum informează Agerpres. ~ntrebat de ce a propus revocarea din funcţia de secretar general adjunct a lui Constantin Dan Vasiliu, Crin Antonescu a răspuns: ”Din raţiuni organizatorice”.

Dan Mihalache a fost secretar general adjunct al Guvernului

Dan Mihalache a ajuns în Maramureş în campania electorală din toamna anului 2004, când la nivel naţional funcţiona Uniunea PSD + PUR. A fost momentul în care, postul de senator a revenit conservatorului Codruţ Sereş, numit ulterior, pentru o scurtă perioadă de timp, ministru al Economiei, iar una dintre cele trei funcţii de deputat a fost acordată social-democratului Dan Mihalache. Acesta a acces în Parlamentul României, alături de fostul prefect Ioan Buda şi de Petru Godja, soţul fostului primar al municipiului Sighetu Marmaţiei. Dan Mihalache a avut o relaţie bună cu Maramureşul, deşi el este originar din Timişoara, iar munca lui se desfăşoară, cu precădere, la nivelul capitalei. Tot în acea legislatură a fost impus de Bucureşti, pentru un post de parlamentar al Maramureşului, actualul ministru de Interne, Radu Stroe, candidat pe listele Alianţei D.A. (Dreptate şi Adevăr), formată la acel moment din PNL şi PD. După încheierea mandatului şi eşecul de la parlamentarele din 2008, când Mihalache a candidat pentru funcţia de senator de Baia Mare, din partea PSD, clasându-se pe a doua poziţie, a intervenit o ruptură între el şi social democraţi. Atunci s-a produs şi apropierea de liderul liberalilor, Crin Antonescu, al cărui consilier de imagine a devenit, iar ascensiunea ulterioară a fost fulminantă. A fost numit secretar general adjunct al PNL, iar mai apoi secretar general-adjunct al Guvernului. ~n noiembrie 2012 a fost revocat din funcţia deţinută la nivelul Guvernului, deoarece, conform afirmaţiilor sale, decizia a fost luată după o discuţie cu Victor Ponta. ”A fost o discuţie pe care noi am convenit-o împreună, în prezenţa preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, pentru că eu reprezint PNL în Guvern, discuţie care nu a avut în vedere niciun fel de declaraţii antiamericane, ci doar ideea că eu, fiind o persoană mai profilată politic, care vorbeşte şi la televizor şi la dvs în emisiuni, ar trebui să am o funcţie mai politică decât aceea de adjunct la SGG care e o zonă mai degrabă tehnică. Sper că nu există o legătură cu declaraţiile preşedintelui altfel aş fi foarte dezamăgit. Sunt convins că îmi voi găsi locul în structura guvernamentală pe altă poziţie. Am discutat şi despre asta cu premierul”, a spus Mihalache, într-o intervenţie la Antena 3, în acea perioadă. El a negat categoric că i s-ar fi reproşat declaraţiile făcute în legătură cu relaţiile dintre România şi SUA. Dan Mihalache a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate deoarece în perioada 10 mai 2012 – 8 iunie 2012 a exercitat simultan funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
www.ifz.ro

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe