Dan Mihalache la Clubul Bloggerilor PNL

Întâlnirea de săptămâna trecută l-a avut drept invitat pe politologul Dan Mihalache, Secretar General Adjunct al Guvernului României, Şef al Departamentului de Analiză Politică şi Comunicare al PNL și consilier al Președintelui Crin Antonescu. Dat fiind profilul invitatului și faptul că el a ocupat niște funcții importante și în PSD au făcut ca întrebările să fie foarte incomode, dar domnul Mihalache a răspuns cu maximă sinceritate și deschidere, întâlnirea fiind una foarte interesantă. Vă prezentăm mai jos rezumatul acesteia.
Întrebare: De ce acești candidați care nasc atâtea discuții? Este posibil ca și în varianta în care USL-ul câștigă 50% + 1 din mandate, Băsescu să numească un Prim Ministru ARD, bazându-se pe caii troieni introduși în Uniunea Social Liberală, așa cum spunea Ludovic Orban?
Răspuns: Unii spun că nu trebuiau făcute compromisuri până la alegeri. Cheia a fost reprezentată de alegerile locale. Puterea pedelistă la butoane ne-a arătat ce poate face la parțialele din Piatra Neamț și din Maramureș.
Am venit la guvernare pentru a nu fi viciate alegerile. De aceea am făcut compromisul cu traseiștii.
USL-ul este la guvernare, dar nu este la putere.
Referendumul ne-a devoalat sistemul informal al băieților ăstora (ai lui Băsescu – n.n.).
Înainte de alegeri este o nebunie nu numai cu cei care vin din exterior, dar și cu unii dintre ai noștri, care nu se uită în oglindă înainte să vrea să candideze.
Nu exclud varianta domnului Orban. Avem exemplul Referendumului.
Î: Cât este procentul pierderilor în voturi pentru aceste alegeri? S-a făcut o estimare?
R: Există o pierdere foarte greu de cuantificat. Nu publicul liberal puțin mai fundamentalist face diferența. Avem exemplul de la alegerile locale din Maramureș când din partea USL a candidat Conservatorul Zamfir Ciceu. Deși avea o notorietate de doar 0,5% la începutul campaniei, l-a bătut pe pedelist cu 40% – 20%.
Depinde de cum se poartă campania. Noi trebuie să facem una politică, anti Băsescu, centrată pe USL, nu pe candidați, la nivel național, depersonalizată, în care cei precum Gabriel Oprea să se piardă.
Sunt și excepții, cum ar fi Alina Gorghiu, care este foarte iubită în sectorul ei.
Honorius Prigoană, dacă vrea să fie ales, ar fi mai bine să plece într-un concediu lung. într-o croazieră!
Î: Nu contează și prezența la vot?
R: Ba da, contează. Băsiștii încearcă să o diminueze prin sloganuri de genul: “PDL și USL, aceeași mizerie!”.
Cred că votul politic va funcționa foarte mult.
Eu îi cunosc pe băieții care lucrează pentru Băsescu. Au lucrat și pentru PSD, și pentru alte partide. În 2004 au mimat o schimbare la vârful PSD-ului. Sunt rețete care se aplică peste tot.
Miza PDL-ului este schimbarea la față. În 2004 această tehnică nu a funcționat cu PSD-ul, și cred că nu va funcționa nici acum.
Trebuie să spunem că nu ne batem cu Neamțu, de exemplu, ci cu Băsescu.
Î: Dacă nu se pune accentul pe votanții PNL există un scenariu în care să vină la vot alte persoane în favoarea USL?
R: Se pune întrebarea dacă de-a lungul timpului electoratul liberal a reușit să aducă mai mult de 20% din voturi. Sunt pardoxuri PNL. PNL-ul este partidul bugetarilor, iar PSD-ul partidul oamenilor de afaceri. Eu am făcut o analiză socio-profesională pe Birourile Permanente din câteva județe.
În 2008 PNL-ul a avut un scor istoric datorită primarilor, dar și unei guvernări destul de bune. Asta trebuie să facem și acum.
Î: De ce s-a grăbit USL-ul cu suspendarea lui Băsescu în vară când prezența la vot era îngreunată de caniculă, oamenii erau în concedii, iar pe Parlament nu se putea sprijini, acesta fiind în vacanță?
R: Suspendarea lui Băsescu nu s-a datorat nerăbării lui Crin de a deveni Președinte, așa cum spun unii.
Ideea a venit de la PSD datorită nervozității. Era săptămâna și scandalul: plagiatul, mersul la Bruxelles …
S-a mers pe ideea că: Dacă Băsescu rămâne până în toamnă de va toca mărunt.
Unii colegi au dat garanții că nu vor fi probleme juridice și organiztorice.
S-a subestimat violența reacției externe, în special din partea PSD-ului. Nu-mi explic asta, dată fiind experiența lor.
ALDE au fost cei mai vocali, dar ei o influență redusă în Europa.
S-a văzut că nu mai avem garnituri foarte bune de politică externă în PSD. Dacă ar fi fost Severin intact în Parlamentul European ar fi fost altceva! Marga nu avea experiență și nu controla aparatul din Minister.
Î: De ce acceptă USL-ul amestecul UE și SUA în politica noastră internă: cele 11 puncte ale lui Barosso, inclusiv Cvorumul la Referendum, Koveși la MCV sau DNA etc. Din moment ce Pivnicieru a fost propusă de PNL se poate spăla partidul pe mâini referitor la deciziile sale?
R: Și pe mine mă enervează acest lucru. Referendumul a arătat un tratament care eu nu știu să i se mai fi aplicat vreunei alte țări din UE. Seamănă mai mult cu relațiile dintre SUA și Nicaragua.
Suntem slabi datorită ultimilor ani.
Când se va scrie istoria acelor luni vom vedea că presiunile și amenințările au fost mult mai mari decât ne imaginăm. Știu și eu niște lucruri, dar nu pot să le spun.
În Iulie și August România nu găsea bani în exterior pentru împrumut, sau găsea la dobânzi inacceptabile. Se putea ajunge până la incapacitate de plată.
Cred că în curând România va fi condusă parapolitic de niște băieți din afară care consideră că nu ne putem descurca singuri. Băsescu este doar un pion iar țara este condusă prin Instituții gen DNA, Parchet, Servicii.
Trebuie schimbat sistemul constituțional.
Î: De ce se poartă cu mănuși Guvernul USL cu Băsescu și PDL-ul? Unde sunt audit-urile de la Ministere?
R: Este de așteptat mai mult. Sistemul PDL-ist mai funcționează în ministere. USL-ul nu procedează ca și PDL-ul pentru că cei dați afară câștigă procesele iar daunele depășesc un miliard de lei. Trebuiesc restructurări, organizate concursuri, este complicat.
Î: 25.000 de greci au așteptat-o pe Merkel în fața Parlamentului. De ce organizează USL-ul mitingul din 17 Octombrie pe Național Arena și nu în Piața Constituției? Se va face marș după aceea? Dacă da, cu ce destinație? Se va intersecta USL-ul fizic și temporal cu PPE-ul?
R: Știu că era vorba. Nu cunosc încă programul deși l-am cerut de mai multe ori ca să știu ce am de făcut pe partea de comunicare, de presă.
Î: Este oportună începerea unei dezbateri publice aprinse, acum, înainte de alegeri, asupra unui mecanism de descurajare a corupției mari prin protejarea și recompensarea denunțătorului fiscal?
R: Îl credeam mai inteligent pe Voina. Nu-mi dau seama dacă o face conștient.
Problema nu este că nu se denunță, ci cum de se poate plimba Dan Diaconescu cu sacii de milioane de Euro pe stradă fără să se sesizeze DNA, mai ales că are datorii la stat.
Problema nu este că nu avem denunțători ci că nu funcționează instituțiile, Fiscul.
Misiunea noastră pe timp scurt și mediu este aceea de a desființa securismul.
Î: Având în vedere experienţa dobândită în calitatea dumneavoastră de Observator la Parlamentul European şi mai apoi de Membru al Parlamentului European, cum consideraţi că ar trebui “anihilată” influenţa negativă pe care o are doamna Monica Macovei, pe care aţi numit-o o “ruşine pentru Parlamentul European şi o ruşine pentru România”?
R: Monica Macovei nu are atâta influență în PE cât în CE, unde sunt tot români.
Trebuie întărită Diplomația, și aici PNL stă mai bine decât PSD.
Trebuie formată o garnitură de oameni de relații externe, inclusiv în PE și în birocrația UE.
Trebuie să intrăm într-o relație cu PPE și să le explicăm cine sunt băieții ăștia din PDL. Ei au luat PDL-ul din calcul.
Problema este că noi suntem afiliați la ALDE, care au fost foarte corecți cu noi. Dar capacitatea lor de a influența Europa este foarte redusă.
Î: În cartea dumneavoastră „Trei ani la urne” aţi descris perioada 2007-2009 ca fiind „3 ani caracterizaţi prin efervescenţă politică şi electorală”. În acest context cum caracterizaţi perioada 2009-2012?
R: La fel: efervescentă și obositoare. Sper că dupa parlamentare vom intra și noi într-o normalitate.
Țara va intra în normalitate când vor dispărea Breaking News-urile.
Î: Vi se pare corect ca un politician care a fost timp de aproape 8 ani într-un partid cu o doctrină de stânga să acceadă la o poziţie importantă într-un partid situat în spectrul politic de dreapta?
R: Îmi asum trecutul politic și nu îmi este rușine de el.
În PSD eram acuzat că sunt de dreapta, social-liberal. Acum sunt înjurat pentru că sunt de stânga. Eu nu m-am schimbat, sunt un om de centru, social liberal.
Am venit la PNL în opoziție și fără mandat de parlamentar, fără funcție publică. Nu am plecat atunci când mi s-a propus.
Articol integral: http://www.gicacontra.eu/dan-mihalache-la-clubul-bloggerilor-pnl/
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe