OraNoua.ro
Publicat în 30 martie 2016, 20:45 / 530 elite & idei

Dan Mihalache: Trebuie să menținem echilibrul unei abordări unitare în materie de politică externă

Dan Mihalache: Trebuie să menținem echilibrul unei abordări unitare în materie de politică externă

Șeful Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, susține că în materie de politică externă trebuie menținut echilibrul unei abordări unitare, arătând că astfel România poate fi un „pivot de stabilitate” la Marea Neagră.

„Trebuie să menținem echilibrul unei abordări unitare în materie de politică externă și cred ceea ce a însemnat consensul din ultimii 20 de ani în rândul orientărilor majore de politică externă a României, că este vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO și apartenența la UE, a fost un bun câștigat până la urmă. (…) România poate să fie un pivot la Marea Neagră, un pivot de stabilitate și un stat care proiectează stabilitate și securitate în regiune, așa că eu cred că este nevoie de foarte multă înțelepciune și de a nu strica din motive politicianiste, de campanie electorală internă lucruri care au funcționat în sistemul politic din România, indiferent cine a fost la putere”, a declarat Mihalache la dezbaterea „România — Pivotul Euroatlantic al regiunii”.

El a arătat că există tentații din partea unor politicieni, analiști politici și comentatori să afirme că politica externă este slabă și lipsită de imaginație.

„Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație este politica externă a României (…). Până la urmă, riscăm să părem noi înșine mai, iertați-mi cuvântul neacademic, proști decât suntem. Dacă ne uităm la ultimul an (…), nu cred neapărat că România nu a făcut mutările cele mai bune și cele mai inspirate și nu a câștigat, inclusiv în rândul partenerilor transatlantici și europeni, ideea, imaginea unei țări pe care se poate conta”, a afirmat consilierul prezidențial.

Mihalache a spus că poziția țării noastre de pune în discuție mecanismul nerealist al cotelor de refugiați a fost una corectă.

„Cred că această criză a refugiaților va amplifica și alte multe întrebări legate de funcționarea Uniunii Europene și de abia asupra acestor întrebări, care vor fi complicate și cu bătaie pe termen lung, va trebui să fim pregătiți să dăm răspunsuri și uneori să facem opțiuni majore”, a adăugat consilierul prezidențial.

În ceea ce privește politică externă de anul trecut, Mihalache a evidențiat că România a reușit să mențină atenția pe flancul estic al NATO, să dezvolte o relație „funcțională și de solidaritate” cu Ucraina, să reconstruiască o relație funcțională cu Polonia, să facă un summit NATO al șefilor de stat și de guvern din Europa Centrală și de Est la București și să mențină atenția partenerilor asupra Mării Negre.

„Eu cred că este o fereastră de oportunitate și că o Românie inteligentă și care nu derapează poate să-și proiecteze forța în Uniunea Europeană, în NATO și în zonă. Să nu stricăm acele avantaje comparative care astăzi, într-un fel sau altul, ne individualizează, respectiv o creștere economică consistentă, un sistem politic stabil fără forțe excentrice (…), un consens la nivelul clasei politice privind marile orientări de politică externă (…), consens care există și la nivelul populației”, a mai afirmat consilierul prezidențial.

Pe de altă parte, Călin Ungur, consilier de stat la Cancelaria premierului Dacian Cioloș, a susținut că țara noastră este prea puțin prezentată în plan extern.

„Mi se pare că România este mult prea puțin prezentată în dezbaterile publice europene, transatlantice, la Washington vizavi de ceea ce ne îngrijorează. Unu — este să spui cu voce tare care sunt îngrijorările tale și doi — trebuie să oferi și un mod de acțiune. (…) Cred că este important nu numai să spunem ce ne doare, avem o analiză foarte pertinentă vizavi de valoarea strategică a Mării Negre, este corectă și partenerii noștri o recunosc, avem o analiză vizavi de resursele de securitate (…), dar ne trebuie și fapte”, a arătat Ungur.

El consideră că este cazul ca România să fie mai hotărâtă în cadrul NATO.

„Știm exact ce vrem de la summitul NATO de la Varșovia, știm în ce măsură putem să avansăm parteneriatele strategice, dar, din punctul meu de vedere, nu este suficient. Este doar o componentă care ne asigură o poziționare pe o anumită dimensiune, astfel încât să fim cât mai puțin surprinși dacă cineva face o mișcare. Cred că trebuie să adăugăm la această componentă o componentă de prosperitate, de dezvoltare economică”, a spus Ungur.

România este un pivot în regiune, apreciază el, însă acest lucru trebuie spus într-o manieră mai coerentă și mai vizibilă.

„Lipsește acel pion central care să-și asume responsabilitatea soluțiilor. Faptul că fiecare își face treaba nu este suficient, este important ca procedura să nu împartă rezultatul. Adică dacă a făcut conform procedurii un lucru și nu am ajuns la un rezultat, nu putem să spunem la sfârșitul zilei că ne-am atins obiectivele. Important este să putem să împingem lucrurile mai departe și este important să putem să avem capacitatea să anticipăm unde vrem să fim peste cinci ani”, a declarat consilierul de stat.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniță a afirmat că țara noastră trebuie să aibă o agendă ambițioasă la summitul NATO care va avea loc în această vară la Varșovia.

„La summitul de la Varșovia cred că România va trebui să vină cu o agendă mai ambițioasă (…) și cu soluții care să fie valabile nu mâine, ci și pentru perioada următoare și care să răspundă nevoii de adaptare pe termen lung a Alianței”, a opinat Ioniță.

El a subliniat că România își dorește o prezență NATO „persistentă, robustă” pe teritoriul său.

Au mai participat la eveniment, printre alții, Dan Dungaciu, directorul Institutului pentru Studii Politice al Academiei Politice, și Sergiu Celac — fost ministru de Externe.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe