OraNoua.ro
Publicat în 22 mai 2013, 18:44 / 220 elite & idei

Dan Mircea Cipariu: Afacerea osemintelor lui Brâncuşi poate fi oprită!

Dan Mircea Cipariu: Afacerea osemintelor lui Brâncuşi poate fi oprită!

Te cruceşti! Guvernul României a aprobat zilele trecute un memorandum cu tema “Unele măsuri pentru repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi”. O societate franceză de avocaţi (nu ştim cum a fost aleasă şi nici cum se numeşte ea, deşi va primi doar anul acesta 90 000 lei!) va reprezenta interesele statului român pentru repatrierea osemintelor marelui sculptor. Dar oare acest bâlci naţionalist-mediatic chiar asigură interesele statului român? Să-l iei pe Brâncuşi dintr-un panteon cultural universal cum este Cimitirul Montparnasse din Paris, vizitat anual de peste un million şi jumătate de turişti, şi să-l aduci într-o zonă românească fără infrastuctură de transport, turistică şi culturală nu ţine de interesul statului român ci doar de ridicol şi gândire mediocră! Să dai nişte bani pentru o cauză în care nu crede niciun brâncuşolog veritabil, în timp ce Guvernul României nu a alocat banii pentru desfolierea Coloanei Infinite, pentru acoperământul fisurat al “Porţii Sărutului” în care intră apa şi pentru scaunele şi “Masa Tăcerii” care sunt fisurate, credeţi că ţine de interesul statului? Te cruceşti să vezi cum cineva care nu are nicio calificare profesională în opera lui Brâncuşi, preşedintele Societăţii Internaţionale „Constantin Brâncuşi”, a putut obţine de la Premierul României şi de la alte mărimi ale vremii angajamentul de a-l îngropa a doua oară pe creatorul Coloanei Infinite! Interesul nu e al statului, ci a celor care profită de pe urma statului pentru bani şi circ mediatic. Interesul e doar a celor care vor să se facă peste noapte vecini de eternitate cu Constantin Brâncuşi, direct din iadul unor aşa-zise bune intenţii!

 

“Procedurile sunt extrem de complicate cu statul francez şi eu sunt foarte hotărât ca această iniţiativă privată pornită să o luăm la nivelul Guvernului. Guvernul va angaja o firmă de avocaţi din Franţa, din Paris, pentru toate procedurile, va fi nevoie de o acţiune şi de o decizie a judecătorului din Paris, pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să poată fi exhumate şi aduse la Târgu-Jiu. O să dau o decizie în acest sens pentru Secretariatul General al Guvernului şi o să preluăm noi toate cheltuielile privind reprezentarea juridică, pentru că sunt cheltuieli importante”, a declarat Victor Ponta, la începutul lunii decembrie 2013, când s-a întâlnit la Târgu-Jiu cu preşedintele Societăţii Internaţionale “Constantin Brâncuşi”, un om care nu are niciun fel de competenţă în opera lui Brâncuşi!
Victor Ponta ştie ce este în Gorj! Şi, de fapt, ce nu este în Gorj: nu e un muzeu Brâncuşi, nu e finanţată cercetarea vie a operelor lui Brâncuşi, nu e asigurată o infrastructură culturală şi turistică de nivel european pentru a pune în evidenţă ansamblul monumental de la Târgu-Jiu dedicat eroilor români. Victor Ponta e la curent cu faptul că la Hobiţa nu e casa lui Brâncuşi, ci e vorba de o casă veche în care există doar două bârne originale din casa sculptorului! Victor Ponta ştie că Guvernul a dat, la 27 martie 2013, aviz nefavorabil propunerii legislative privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, propunere initiaţă de deputatul PSD Mugurel Surupăceanu. Guvernul a dat aviz nefavorabil pentru formularea actuală a propunerii şi a precizat că va da aviz favorabil în situaţia în care autorităţile gorjene vor pune la dispoziţie resurse financiare pentru înfiinţarea acestui muzeu. Victor Ponta ştie că includerea Complexului Brâncuşi, de la Târgu-Jiu, pe lista UNESCO a monumentelor protejate se poate face numai cu respectarea planurilor iniţiale şi iniţiatice ale lui Brâncuşi şi prin asigurarea infrastructurii culturale, ştiinţifice şi turistice de care are mare nevoie ansamblul sculptural.. Aducerea osemintelor lui Brâncuşi la Hobiţa este şi necreştină, şi nediplomatică pentru Franţa şi pentru brâncuşiologii veritabili din lume!
Îi rog pe toţi cei care împărtăşesc punctul meu de vedere să redacteze împreună cu mine şi să semnăm o Petiţie adresată Primului-Ministru prin care să îi cerem să oprească cu grăbire toate demersurile Secretariatului General al Guvernului pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Aştept opiniile voastre pe adresa de email: cipariu@yahoo.com . Sper ca mintea românului cea de pe urmă să îl rezoneze şi pe Victor Ponta!

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe